REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

BASF si Limagrain Romania, parteneriat pentru fermieri

15/12/2013

0 Comments

 
Picture
La data de 21 noiembrie a.c., companiile BASF şi Limagrain au organizat în Bucureşti un eveniment comun, din dorinţa de a le oferi fermierilor cele mai performente şi inovative soluţii tehnologice pentru cultura de floarea-soarelui.

Picture
Dna Maria Joiţa-Păcureanu, cercetător ştiinţific grupa I INCDA Fundulea, a prezentat succint cel mai important parazit al culturii florii-soarelui - Lupoaia (Orobanche cumana Wallr). Producţia de seminţe la floarea-soarelui este afectată de câteva boli importante (mana, putregaiul alb, pătarea brună), dar cel mai mult este afectată în prezent de planta parazită lupoaia (Orobanche cumana Wallr).

În România, lupoaia a fost identificată pentru prima dată în anii 1940-1941, în Moldova, apoi s-a răspândit în Dobrogea şi Bărăgan (sudul României). În prezent, lupoaia continuă să se răspândească în noi zone cultivate cu floarea-soarelui, dezvoltând noi rase, din ce în ce mai agresive. Lupoaia poate produce pagube, prin scăderea producţiei de seminţe, până la 90%, în funcţie de genotipul de floarea-soarelui (hibridul cultivat), de condiţiile de climă şi sol, de perioada de semănat. Plantele de floarea-soarelui atacate de lupoaie cresc foarte încet, rămân foarte mici, au calatidii mici şi seminţe seci. O plantă de floarea-soarelui poate fi parazitată de mai mult de 100 de plante de lupoaie.

O plantă de lupoaie produce până la 50.000 de seminţe, care pot fi răspândite de vânt, apă, maşini sau o dată cu seminţele de floarea-soarelui. Seminţele îşi păstrează capacitatea de a germina în sol până la 15-20 ani. PH-ul solului mai mic de 6,5 favorizează o dezvoltare bună a parazitului. Pentru combaterea parazitului lupoaia se recomandă respectarea asolamentului şi cultivarea hibrizilor rezistenţi la lupoaie şi a celor rezistenţi la erbicide (hibrizi Clearfild). Primii hibrizi rezistenţi la lupoaie au fost creaţi în anul 1980, la Fundulea. De atunci, parazitul a continuat să dezvolte noi rase, mai virulente, pentru a supravieţui. Geneticienii şi amelioratorii din toată lumea au creat noi hibrizi de floarea-soarelui rezistenţi la noile rase de lupoaie.

Pentru viitor, utilizarea geneticii moleculare va permite o mai bună clarificare a controlului genetic al rezistenţei florii-soarelui la lupoaie. Prin cultivarea hibrizilor cu rezistenţă genetică la atacul parazitului, precum şi cu rezistenţă la erbicide de tip imidazolinone, combaterea macestui parazit va avea succes.

Picture
Dl Liviu Chira, director culturi speciale BASF, a prezentat Sistemul Clearfield pentru floarea-soarelui. Pulsar® 40 este eficient împotriva oricărei rase de Orobanche, chiar dacă parazitul are o puternică plasticitate biologică şi poate crea foarte repede rase noi.

Calificarea hibrizilor de floarea-soarelui Clearfield®. Scopul sistemului de calificare Clearfield® este asigurarea unui nivel bun de toleranţă a hibrizilor comerciali de floarea-soarelui Clearfield® la erbicidele Clearfield®. Hibrizii de floarea-soarelui pot fi calificaţi Clearfield® dacă la tratarea cu erbicidul Clearfield®, cu respectarea dozei, a intervalului şi a metodei de aplicare prevăzute, nu se depăşeşte pragul de toleranţă. Doar hibrizii calificaţi pot utiliza marca Clearfield®, ceea ce reprezintă siguranţă pentru cultură.

Dl Chira a făcut şi recomandări de utilizare Clearfield®:
  • Cultivaţi întotdeauna floarea-soarelui Clearfield® în rotaţie cu alte culturi non-Clearfield®, respectiv cereale/porumb etc. Utilizaţi o rotaţie a culturilor de minimum 3 ani.
  • Alternaţi erbicide cu mod diferit de acţiune o dată cu rotaţia culturilor. Nu depăşiţi un număr de maximum două aplicări cu erbicide cu efect exclusiv de inhibare a ALS pe aceeaşi parcelă, într-o perioadă de 4 ani.
  • Samulastra de floarea-soarelui Clearfield® poate fi combătută de erbicidele omologate în prezent pentru planta de cultură pentru combaterea samulastrei de floarea-soarelui, cu excepţia erbicidelor sulfonilureice, în cazul cărora un nivel scăzut de toleranţă încrucişată ar putea duce la un nivel de combatere inacceptabil.
  • Respectaţi dozele de aplicare înscrise pe etichetele erbicidelor, doze care sunt rezultatul testelor experimentale şi care influenţează pozitiv producţia, asigurând combaterea optimă a buruienilor. Avantajele sistemului Clearfield®: gamă variată de hibrizi performanţi şi stabili genetic pentru un bun management al riscului, Erbicidul Pulsar® 40 - soluţie completă împotriva buruienilor şi a tuturor raselor de Orobanche.

Picture
Dl Matthias Pfenning, Senior Herbicide Expert BASF, a prezentat Sistemul Clearfield Plus pentru floarea-soarelui. Poate vă întrebaţi: un nou Clearfield® la floarea soarelui? De ce? Toleranţa Clearfield® (până astăzi) este bazată pe toleranţa apărută natural la floarea-soarelui sălbatică. Două sau mai multe gene sunt necesare pentru o toleranţă completă. Clearfield® „Plus” nu este influenţat de floarea-soarelui sălbatică (mutageneză). O singură genă necesară pentru o toleranţă mult mai bună, uşor de lucrat pentru companiile de seminţe, iar eficacitatea erbicidului poate fi îmbunătăţită.

Clearfield® vs. Clearfield® Plus - baza genetică
Gena actuală Clearfield® floarea-soarelui, IMISUN: bazată pe o mutaţie AHAS A205 (At)V, lansată de USDA, se leagă cu un factor mutagenic E (potenţiator). Atât A205 (At)V, cât şi factorul E trebuie să fie homozigote în hibridul final pentru a obţine toleranţa comercială necesară. O nouă mutaţie Clearfield® A122 (At) T (CLHA-Plus) a fost obţinută de BASF şi Nidera prin mutageneză, fiind lansată în 2008 pentru companiile de seminţe partenere, în vederea dezvoltării comerciale ulterioare.

Floarea-soarelui Clearfield® Plus creşte toleranţa plantei de cultură, permite folosirea unor soluţii mai agresive de erbicidare, care să combată mai bine buruienile în cazul presiunii crescute a acestora şi/sau prezenţei unor buruieni mai greu de combătut, dar are şi o siguranţă sporită în cazul suprapunerilor accidentale la aplicarea erbicidului.

Componentele sistemului de producţie Clearfield® Plus. Pachetul Clearfield® Plus (Pulsar® + Dash®): adjuvantul specific - Dash - măreşte nivelul şi viteza de pătrundere a substanţei active în plantă şi buruieni (mai multă substanţă activă preluată de buruieni), astfel se măreşte agresivitatea acţiunii de erbicidare, menţinându-se selectivitatea excelentă prin hibrizii Clearfield® Plus, pentru o eficacitate îmbunătăţită în combaterea buruienilor prin menţinerea aceleiaşi cantităţi de substanţă activă la hectar.

Picture
Portofoliul de floarea-soarelui al companiei Limagrain a fost prezentat de dl Markus Salmen, director zonal Limagrain România.

Acesta se împarte în patru grupe de hibrizi: hibrizi Convenţionali, hibrizi HO, hibrizi Clearfield® şi hibrizi Clearfield® Plus. Hibrizi Convenţionali: LG 56.35 - OR 5, hibrid semitimpuriu cu rezistenţă genetică la Orobanche rasele A-E. LG 56.32 - OR 7, hibrid semitimpuriu cu rezistenţă genetică la Orobanche peste rasa F.

Hibrizii Convenţionali au o toleranţă bună la Sclerotinia şi Phomopsis, sunt rezistenţi la toate rasele de Plasmopara. Conţinut bun în ulei = 47-49%. Densitate recomandată: 55.000-60.000 plante/ha. LG 56.62 - OR 7 - hibrid semitardiv, cu o rezistenţă genetică la Orobanche peste rasa F. Sistem radicular şi o tulpină foarte puternice, cu un sistem foliar care rămâne verde până aproape de recoltare. Toleranţă crescută la Phoma, Phomopsis, Botrytis, rezistent la Orobanche cumana. Comportament bun în condiţii de stres hidric. Densitate recomandată: 60.000-65.000 plante/ha.

Hibrizi HO: LG 54.51 HO CL OR 5 - hibrid timpuriu şi cu stabilitate foarte bună în condiţii de secetă. LG 54.52 HO CL OR 7 - hibrid timpuriu cu rezistenţă genetică la Orobanche peste rasa F şi conţinut de ulei mai ridicat decât LG 54.51 HO CL. Hibrid TIP HO - Clearfield®: inovaţie LG cu potenţial genetic foarte bun, conţinut ridicat în ulei - 46-52%, conţinut high oleic stabil şi ridicat - 88-90%. Rezistent la noile rase de mană, toleranţă la Phoma şi Macrophomina. Producţia medie 2013 - 40 de ferme: 2,9 tone. Producţia maximă 2013: 3,9 tone. Densitatea optimă - 55.000-60.000 plante/ha.

Hibrizi Clearfield® semitimpuriu, varianta CL a hibridului LG 56.35 OR 5 şi hibrid semitimpuriu de tip Clearfield® Plus, varianta CL a hibridului LG 56.32 OR 7 cu dublă protecţie împotriva Orobanche. Hibrizii semitimpuriu cu talie medie au capitulul de dimensiuni mari, bine fecundat. Potenţialul de producţie este ridicat în condiţii intensive, este rezistent la rasele noi de mană. Comportament general excelent în condiţii de stres şi o toleranţă bună la Phomopsis şi Sclerotinia. Producţia medie 2013 - 60 de ferme: 3,5 tone. Producţia maximă 2013: 4,1 tone. Densitatea optimă este de 55.000-60.000 plante/ha.

Hibrid semitardiv de tip Clearfield®, varianta CL a hibridului LG 56.65 OR 5 este cel mai bine vândut hibrid CL. Hibrid semitardiv de tip Clearfield®, varianta CL a hibridului LG 56.62 OR 7 are un potenţial de producţie ridicat. Hibrid semitardiv de tip Clearfield®, este rezistent la Plasmopara (rase cunoscute), are o toleranţă crescută la Phomopsis şi Sclerotinia de capitul. Genetică cu potenţial ridicat de producţie. Comportament excelent în condiţii de secetă. Producţia medie 2013 - 200 de ferme - 3,4 tone. Producţia maximă 2013: 4,4 tone. Densitatea optimă - 60.000-65.000 plante/ha. LG 56.58 CL OR 5 este un hibrid semitimpuriu de tip Clearfield®. Plante înalte, cu capitul bine dezvoltat, bine fecundat. Are o toleranţă bună la Phomopsis şi Sclerotinia de capitul.

Rezistenţă la Orobanche cumana RASELE (A- E). Stabilitate crescută a rezultatelor în producţie. Stay green foarte bun, plantele rămân verzi până aproape de recoltare. Conţinut de ulei ridicat, iar producţia medie 2013 - 55 de ferme: 3,1 tone. Producţia maximă 2013: 4,2 tone, densitatea optimă - 55.000-65.000 plante/ha. LG 55.42 CL OR 7 hibrid semitimpuriu cu talie medie. Plantele sunt uniforme, cu calatidiul mediu, bine fecundat şi au portul semiînclinat. Conţinut în ulei 47- 49% cu toleranţă la mană (Plasmopara helianthi) şi Sclerotinia. Flexibilitate bună în condiţii diferite de cultură. Potenţial de producţie foarte ridicat. Producţia medie 2013 - 30 de ferme: 3,4 tone. Producţia maximă 2013: 4,1 tone. Densitatea optimă - 55.000-60.000 plante/ha.

Tehnologia SUNEO este o tehnologie sustenabilă dezvoltată de cea mai bună genetică Limagrain şi oferă o dublă protecţie împotriva Orobanche, printr-o protecţie completă împotriva Orobanche, pe toată perioada de vegetaţie, de la atacul timpuriu la atacul tardiv (sau în lipsa tratamentului). Control mai bun al buruienilor prin aplicarea erbicidului Clearfield la momentul optim. Soluţia ideală pentru zonele aride în doze flexibile orientate pe controlul buruienilor = remanenţă scăzută + combatere Orobanche prin rezistenţă genetică.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE