REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

BASF susţine şi premiază vinurile produse de micii viticultori din România

1/3/2020

0 Comments

 
Picture
  • Trei faze regionale ale concursului „Poveşti cu vinuri româneşti“, corespunzătoare marilor zone viticole din ţară
  • Juriu format din degustători experţi, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România
  • Premii în valoare totală de 84.900 lei şi promovare a câştigătorilor
BASF România organizează în lunile februarie-martie ediţia a V-a a concursului „Poveşti cu vinuri româneşti“, menit să identifice, să premieze şi să promoveze vinurile create de micii viticultori din întreaga ţară. Producătorii care se înscriu în concurs trebuie să aibă suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie mai mică de 100 de hectare, iar probele de vin înscrise sa nu fie mai vechi de anul 2017. Concursul naţional „Poveşti cu vinuri româneşti“ se desfăşoară în trei faze regionale, urmate de marea finală naţională. În cadrul fiecărei faze regionale, membrii comisiei de jurizare desemnează câte trei vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roşii, albe şi roze). În total, după terminarea etapelor regionale, sunt desemnate 27 de vinuri calificate în marea finală naţională. Jurizarea probelor de vin înscrise în concursul „Poveşti cu vinuri româneşti“ este asigurată de degustători experţi, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR). Asociaţia este recunoscută ca organizaţie profesională reprezentativă în analiza senzorială a vinurilor şi băuturilor alcoolice din România. ADAR reuneşte 138 de specialişti în vitivinicultură, din toată ţara şi selectează permanent cei mai buni degustători autorizaţi pentru participarea în comisiile de jurizare ale concursurilor de profil. Încă din 2016, ADAR a colaborat cu BASF în efortul organizării concursului „Poveşti cu vinuri româneşti“ la nivel naţional, în încercarea de a oferi micilor viticultori o evaluare obiectivă a calităţii vinurilor înscrise în concurs.

„România are o tradiţie incontestabilă în producţia de vinuri de calitate, tradiţie care a atras, de-a lungul vremii, mulţi investitori sau pasionaţi ai vinului să testeze calitatea solului, a climei şi a strugurilor de pe la noi“, a spus Georgel Costache, preşedintele Juriului şi al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România. „Prin intermediul acestei competiţii, care a ajuns deja la a V-a ediţie, încercăm, alături de BASF, să descoperim cele mai bune vinuri de nişă şi să-i inspirăm pe micii viticultori să-şi dezvolte şi să-şi rafineze creaţiile şi să le aducă unui număr tot mai mare de consumatori.“

Pentru faza naţională (6 mai, Poiana Braşov), cele 27 de vinuri finaliste vor fi jurizate pentru a desemna cel mai bun vin al fiecărei categorii în parte (alb, roşu şi roze), conform criteriilor prevăzute în regulamentul concursului. La final, fiecare câştigător al categoriei va primi unul din cele trei premii, constând într-un kit personalizat de dezvoltare a afacerii, în valoare de 28.300 lei (TVA inclusă). Comisia de jurizare utilizează normele sistemului internaţional de evaluare, stabilite de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIVV), norme folosite la toate concursurile internaţionale de vinuri, fapt care permite concursului să dea o imagine foarte bună participanţilor cu privire la calitatea produselor lor şi potenţialul de atractivitate pe pieţe mai mari. Toate înscrierile sunt gratuite şi toate probele înscrise sunt evaluate de experţii degustători, membri ai juriului. Sistemul de punctaj folosit de OIVV este de până la 100 de puncte. Fiecare probă de vin este evaluată de toţi membrii juriului.

Nota maximă, respectiv nota minimă sunt eliminate, după care se face media aritmetică a notelor rămase. Rezultatul îl reprezintă nota finală pe care o primeşte fiecare probă de vin. „Credem foarte mult în potenţialul viticol al României şi în contribuţia pe care o pot avea produsele noastre pentru a asigura cultivatorilor de viţă-de-vie recolte stabile, bogate şi de calitate“, explică Mario Tomsic, country manager Agricultural Solutions BASF România. „Prin intermediul competiţiei noastre anuale, permitem viticultorilor să-şi evalueze şi să-şi compare creaţiile viticole cu cele ale producătorilor de nişă din toată ţara şi să estimeze potenţialul lor de piaţă, totul gratuit. Concursul este un bun şi relevant punct de pornire către înscrierile în competiţiile internaţionale, care pot duce faima vinurilor româneşti peste hotare.“ Câştigătorii de anul trecut au fost, la categoriile alb, rose, respectiv roşu: Sauvignon Blanc sec, din 2018, produs de Valea Ascunsă, Merlot de Dobrogea din 2018, de la Crama Hamangia, şi Cabernet Sauvignon de 2016, de la Moşia Galicea Mare.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE