REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

BASF: Viitorul este aici! 

15/10/2015

0 Comments

 
Picture
Încep acest material extrem de încântat și cu așteptări mari de la viitor, dar și încrezător că viitorul va fi mai bun. Motivul acestei exaltări este lesne de înțeles după ce veți parcurge întregul material. BASF mi-a oferit șansa să descopăr o lume nouă și, poate cel mai important, să îmi proiectez niște viziuni pentru viitor.
Am vizitat în această toamnă cea mai nouă investiție a grupului german. Până aici poate că nu este nimic spectaculos. Remarcabil este faptul că un colos mondial al chimiei investește în producția de produse biologice pentru protecția plantelor. Iarăși o să spuneți: și ce, nu mai sunt și alții? Sunt. Dar principiul pe care îl abordează este diferit. Ați auzit cu siguranță, cei care au ceva experiență în agricultură, că străbunii noștri foloseau ce este bun în natură și îl direcționau pentru a-și proteja culturile. Acest lucru se întâmpla până la apariția chimiei moderne, cam cu 150 de ani în urmă. De atunci, parcă am încercat să uităm rădăcinile, să uităm ce ne-a învățat natura. Întoarcerea la aceste valori am înțeles-o prin vizita în Marea Britanie, la fabrica de la Littlehampton.

Fabrica despre care vă spun este funcțională din 1996. Nou este faptul că au fost investite câteva zeci de milioane de lire sterline pentru o linie de producție care aduce pe piața mondială două game de produse biologice: nematozii benefici și inoculanții. Capacitatea de producție este suficientă în acest moment pentru a acoperi cererile oricărei piețe, dar am remarcat în fluxul tehnologic spații disponibile pentru mărirea capacității în cazul în care piața o cere. Fabrica lucrează tot timpul anului și, în ceea ce privește inoculanții, capacitatea de producție este de 190.000 de litri. Din punctul de vedere al nematozilor benefici, acest punct de lucru este unicul care furnizează gama întreagă conform cererilor, dar și unicul centru de cercetare pentru acest domeniu. Din start am înțeles că în natură găsim, în egală măsură, nematozi buni și nematozi răi. Acum vorbim numai despre cei buni, pe care cercetarea BASF i-a descoperit și îi multiplică. Nematozii de astăzi sunt rodul unor cercetări de 25 de ani, iar ultimii cinci ani s-au dovedit a fi definitorii pentru formarea unei piețe în acest sens.

În fond, nemtozii sunt organisme vii, selectate din natură, crescute și multiplicate, care au rolul de a ataca dăunători specifici, astfel încât culturile să întrunească în același timp toate cerințele de calitate pe care le impun retailerii și consumatorii de legume și fructe. Nematozii benefici depistați și puși la îndemâna fermierilor sunt o soluție biologică de protecția plantelor care sunt „programați“ genetic să atace, să se înmulțească în interiorul dăunătorului, hrănindu-se cu acesta, pentru ca apoi să își încheie ciclul de viață când dăunătorul se transformă la rândul lui în îngrășământ natural al solului. Dintr-un alt punct de vedere, nematozii trebuie abordați ca niște ființe vii care îmbunătățesc și protejează solul și plantele care cresc în el. Altfel spus, nematozii benefici pot fi asimilați „insecticidelor“ de contact.

La această oră, gama de nematozi benefici propusă de BASF este compusă din șase produse, specifice câte unui subdomeniu al agriculturii, în mod special horticulturii: plante cultivate în sere/solarii, gazon, legume, fructe, plante de apartament și grădină, silvicultură. Am avut o curiozitate: dacă sunt ființe vii, pe care le aplicăm în diverse contexte pentru anumiți dăunători, putem să abordăm nematozii ca pe lapte, din punctul de vedere al lanțului de frig? Ei bine, da. Aceste ființe microscopice au nevoie de un mediu umed, care trebuie să aibă temperatura între 3 și 5 grade Celsius. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere logistic, transportul către utilizatorul final se face în mașini refrigerate, dar și stocarea la fermier trebuie să întrunească aceleași condiții, astfel încât nematozii să fie viabili. De altfel, trebuie avută în vedere și temperatura la care eliberăm nematozii. Majoritatea produselor din această categorie trebuie aplicate când temperatura trece de 10-12 grade Celsius. „De reținut este și faptul că nematozii sunt activi maximum șase săptămâni de la aplicare“, a explicat Graeme Gowling, șeful departamentului de produse biologice al BASF.

Modalitatea de aplicare este ușoară. Fiind microscopici, pachetul, care conține de la 5 milioane până la 3 miliarde de nematozi (în funcție de modul de ambalare), poate fi pus în rezervorul unei mașini de erbicidat sau al unei pompe de spray-ere. În acest caz, nu sunt cerințe speciale pentru tipul de duze cu care se pulverizează. De exemplu, așa cum scrie pe pachetul Nemaslug (produs care combate limacșii și conține 30 milioane de nematozi benefici), cantitatea este recomandată pentru o suprafață de 100 mp, cu durată de viață de șase săptămâni. De altfel, utilizarea nematozilor trebuie să facă parte din planul de management al aplicării tratamentelor, indiferent care sunt acestea. Nematozii sunt compatibili cu aplicarea simultană cu alte produse. Cred că un avantaj major este faptul că nematozii oferă o fereastră mare de aplicare și de impact asupra dăunătorilor. Au fost multe situațiile în care fermierii nu au putut intra în câmp să efectueze tratamentele din cauza ploilor consecutive și a temperaturilor de aplicare. Nematozii oferă în acest moment săptămâni de liniște și de protecție.

În încheierea subiectului nematozilor benefici pot să îmi exprim speranța că cercetarea nu se oprește aici, la produsele aplicabile pe suprafețe mici, și că în viitor vom putea combate o parte din dăunătorii culturilor de câmp la scară mare.

Vizita mea la fabrica din Marea Britanie a mai avut un subiect de dezbătut: inoculanții. De mai mulți ani, BASF explică la toate întâlnirile cu fermierii rolul și efectul inoculanților pentru anumite culturi. De această dată mă voi referi la inoculanții pentru soia, pentru că această cultură începe să aibă din nou o pondere importantă în asolamentul multor ferme. Principiul este destul de simplu: există o simbioză benefică între bacteria Bradyrhizobium Japonicum și rădăcina plantei, care face ca azotul atmosferic să fie fixat de rădăcină și să formeze nodulii specifici. S-a constatat în mai multe teste în câmp că beneficiile sunt multiple: întâi, rădăcina plantei este mai viguroasă și cu potențial de explorare a resurselor solului mai mare, apoi deblochează potențialul genetic productiv al plantei, planta rămâne verde mai mult timp - perioadă în care asimilează mai mult nitrogen, iar în final apare și un spor de producție față de plantele ale căror semințe nu au fost tratate cu acești inoculanți. Dar cea mai importantă este reacția pentru culturile ulterioare, prin reducerea aportului de îngrășăminte cu azot pe care trebuie să îl administrați.

Din gama de inoculanți, BASF deține produse atât pentru inocularea în fermă a semințelor în ziua semănatului, cum ar fi produsul HiStick Soy, cât și produse destinate companiilor de semințe (pot fi folosite și de fermele mari) pentru inocularea semințelor cu mai mult timp înainte de semănat (tehnologie numită și preinoculare). Preinocularea, care este cea mai nouă tehnologie din domeniu, este ușor de efectuat cu echipamentul standard de tratare a semințelor și le permite fermierilor să economisească timp în perioada semănatului. Din această categorie face parte produsul HiCoat Super Soy.

Valentin BLĂNARU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE