REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Bayer: Dacă «bărbierim» cantitatea de erbicid, oferim buruienilor avantajul rezistenţei

15/4/2015

0 Comments

 
Picture
Directorul global de dezvoltare erbicide Bayer, dr. Hans-Joachim Santel, a declarat la finele lunii martie, la Poiana Braşov, că diminuarea dozelor recomandate de erbicid - aşa-numita „bărbierire“ a cantităţilor - nu face altceva decât să genereze o rezistenţă metabolică a buruienilor dăunătoare din cultura de porumb la pesticidul respectiv. Şi toate astea, spun unii, „pentru a face economie“.
Din aceste raţiuni, să le spunem „economice“, unii fermieri pierd nu de puţine ori avantajele produsului achiziţionat şi ajung să schimbe erbicidul, însă cu un altul asemănător ca substanţă activă, adică dublează investiţia şi ajung inclusiv să piardă la final cantităţi importante de materie primă. „De multe ori apare tentaţia de a utiliza mai puţin erbicid decât este recomandat; mai puţină cantitate de produs ar putea însemna costuri mai mici. În cazul în care uneori mai „bărbierim” cantitatea de erbicid, creştem riscul de a oferi buruienilor un avantaj. Dacă însă acest lucru are loc frecvent, atunci se instaurează rezistenţa metabolică a plantelor dăunătoare culturilor agricole, mai exact abilitatea de a face faţă unui anume erbicid şi, posibil, chiar de a pierde avantajul acelui erbicid ca agent de control. Folosiţi întotdeauna dozele recomandate“, i-a sfătuit Santel pe fermierii prezenţi la „Bayer Agro Forum Porumb 2015“, eveniment care s-a avut desfăşurat la Poiana Braşov la data de 18 martie 2015. Mai mult, directorul global de dezvoltare erbicide al Bayer a mai precizat că, atunci când vorbim de eficienţa controlului buruienilor, nimic nu este mai eficace decât combaterea chimică a acestora. Şi asta deoarece toate metodele mecanice sunt considerate a fi eficiente dacă oferă între 20 şi 60% putere de combatere împotriva îmburuienării. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la ele. Revenind la idee însă, în cazul erbicidelor, dacă nu avem mai mult de 50% control, nici măcar nu ar mai trebui să ne mai gândim la el ca la un produs pentru protecţia unei culturi agricole anume, a adăugat el.

„Un control eficient al buruienilor trebuie să atingă cel puţin 80-85 la sută din nivelul optim de combatere a buruienilor, iar noi tindem către o eficienţă a controlului acestor buruieni dăunătoare de 90-100%; de foarte multe ori însă, de sută la sută este neapărat nevoie. Şi asta pentru că, în cazul în care există o infestare de 100 de plante pe metrul pătrat, dacă puterea erbicidului este de doar 98 de procente, din punct de vedere matematic, sunt doi supravieţuitori care pot produce sămânţă şi care pot continua problema pe termen lung. De aceea avem nevoie de un nivel mare de eficacitate furnizat de combaterea chimică a buruienilor, dar numai laolaltă cu metodele agronomice şi mecanice, astfel încât să fie minimalizată infestarea cu buruieni încă de la început“, a conchis dr. Hans-Joachim Santel.

Şi sfaturile sale nu au rămas fără ecou


Că avem şi noi experţii noştri care ştiu cum să dozeze produsele şi ce anume să facă atunci când se luptă cu buruienile din porumb, a dovedit-o şi Iosif Ţicra, administratorul societăţii SC Agroleg Silistraru. Şi când vorbim de acest fermier brăilean, ne referim la un producător de sămânţă care de pe doar 300 ha obţine un profit de aproape 50% din cifra de afaceri a firmei (fermierul lucrează peste 1.300 ha). „Ca sfat, întotdeauna trebuie să aplicăm înainte erbicidul pentru monocotiledonate - Equip. Dacă se vine cu Laudis înainte, le albeşte şi nu duce combaterea până la capăt; nu usucă planta, ci regenerează (n.r. - costreiul). Dacă ai dat cu Equip, poţi veni apoi cu Laudis că este sigur. Eu am avut două aspecte într-o cultură de lot H: Equip înainte - toate frunzele costreiului erau roşii şi Laudis înainte - toate frunzele erau albe, au regenerat din nou şi a trebuit să vin din nou cu Equip“, a precizat pentru revista AGRIMEDIA/Agrikultura.ro, Iosif Ţicra. El a mai adăugat că în exploataţia sa cultivă hibrizi de porumb de mulţi ani şi produce sămânţă pentru marile firme care comercializează material semincer. Ţicra a mărturisit că loturile de hibridare porumb cultivat cu firma Pioneer, din venitul total de 9 milioane de lei al unităţii, îi aduc un venit de aproape 4 milioane de lei de pe 300 ha, adică aproape 50 la sută din încasări. Iosif Ţicra este administratorul societăţii SC Agroleg Silistraru SA judeţul Brăila şi lucrează o suprafaţă de 1.320 ha cultură mare. Pe lângă porumb, structura de culturi a exploataţiei sale mai cuprinde şi grâu - o suprafaţă de aproximativ 150-200 ha (în funcţie de an), orz - aproximativ aceeaşi suprafaţă, rapiţă - în jur de 200-250 ha (pentru că este o cultură foarte importantă pentru el).

Împins de nevoile comerciale, dar mai ales de banii europeni, binecunoscutul Constantin Bazon, unul dintre oficialii de rang înalt din LAPAR, a precizat, la rândul său, că pe grupul său de firme cultivă 820 ha de porumb şi că este nevoit să majoreze suprafaţa într-un ritm mai alert decât în mod obişnuit întrucât a optat pentru „Pachetul 7 - Gâsca cu gât roşu“ (n.r. - plăţi), obligativitate care prevede ca timp de doi ani din cinci suprafeţele declarate la Pachetul 7 să fie însămânţate astfel. Întrebat fiind cum reuşeşte să aibă o cultură de porumb profitabilă, Bazon a spus: „Pentru mine şi pentru fermierii pe care îi reprezint la nivelul judeţului Vrancea, în funcţie de condiţiile specifice fiecărui an, folosim varianta de lucrări cu arătură, pregătit, semănat şi în anumite situaţii cu minimum tillage, cu treceri mai puţine. Semănatul direct în teren nelucrat nu este recomandat. Gradul de îmburuienare la noi este extrem de mare (...). Ne-am dotat însă în ultimul timp, cam în toate fermele, cu utilaje care pot face treceri mai puţine pe teren“.

Gabi Raviczki, director marketing Bayer: «În 2015, ne aşteptăm ca suprafaţa cultivată cu porumb să crească cu 150.000 ha»

Prezent şi el la eveniment, Gabi Raviczki, directorul de marketing al Bayer CropScience România, a prezentat câteva date cu privire la locul ocupat de România în topul producătorilor de porumb. Conform datelor prezentate de oficialul Bayer, ţara noastră se află pe locul III în UE şi pe locul X în lume din punct de vedere al suprafeţelor cultivate. În ceea ce priveşte producţia autohtonă, din punct de vedere al suprafeţei însămânţate, discutăm despre cea de-a doua cultură ca importanţă. Nici cifrele cu privire la export nu stau rău. Potrivit spuselor lui Raviczki, România exportă între 30 şi 40 la sută din producţia internă. Restul cantităţii de materie-primă este consumat la nivel naţional. „Utilizarea a ceea ce rămâne se direcţionează în proporţie destul de mare, aproape 80 la sută, spre consumul animal, 10-15 la sută industrie, iar restul către hrana noastră tradiţională. Este o cultură cu tradiţie în ţara noastră, este o cultură importantă pentru noi, complet mecanizabilă şi putem spune cu siguranţă că este o cultură profitabilă pe termen lung. Este, de asemenea, o cultură foarte importantă din punct de vedere al rotaţiei“, a spus el. Ca tendinţe, din punct de vedere al suprafeţei cultivate, în ultimii opt ani ne-am situat undeva între 2,4 şi 2,8 milioane ha, cu variaţii relativ scăzute în ultima perioadă, a adăugat oficialul Bayer România. Directorul de marketing al Bayer CropScience România a menţionat că aşteptările firmei cu privire la anul 2015 sunt ca suprafeţele însămânţate să crească faţă de anul 2014 cu circa 100.000-150.000 ha, astfel încât să ne situăm undeva în zona a 2,7 milioane ha, „un lucru foarte important din punct de vedere al economiei rotaţiilor“. „În ceea ce priveşte mediile producţiilor la nivel de ţară, a mai adăugat el, ştim foarte bine că acestea se situează între 3,2 şi 4,5 tone în medie la hectar, o producţie medie foarte bună.“

4 la 1, scorul la pesticidele Bayer consacrate/eficiente faţă de noutăţi


Poncho rămâne în topul neonicotinoidelor aprobate de MADR, iar Capreno... surpriza lui 2016, au precizat oficialii Bayer la finele evenimentului de la Poiana Braşov. „Tratamentul seminţelor înseamnă garanţia intrării în vegetaţie cu o cultură sănătoasă, la o densitate pe care noi ne-o dorim, lipsită de atacul dăunătorilor-cheie la nivelul solului“, şi-a început discursul Gabi Raviczki. Şi avem ce să vorbim despre asta, în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis, pe 2 martie, autorizaţii temporare, valabile timp de 80 de zile, pentru mai multe produse, printre care şi pentru vestitul Poncho, soluţia care, din punctul de vedere al Bayer CropScience, asigură liniştea sufletească a agriculturilor. „Este practic o poliţă de asigurare pentru că este o soluţie care conferă eficacitatea poate cea mai mare în controlul dăunătorilor de sol. Este o soluţie care controlează viermele sârmă, viermele vestic şi, de asemenea, gărgăriţa frunzelor de porumb. (...) Acest produs a fost, este şi va fi aplicat de către noi în tratamente profesionale. (...) Ceea ce astăzi, prin derogare, se impune furnizorilor de produse de protecţie a plantelor şi, în special, celor de tratament al seminţei, sunt exact standardele pe care noi le aplicăm de 10 ani“, a declarat cu mândrie directorul de marketing al Bayer CropScience România. Doza omologată pentru România este de 0,5 mg s.a./bob (9,0 l p.c./t sămânţă) la floarea-soarelui, numărul de tratamente aprobat fiind unu. La porumb, pentru combaterea gărgăriţei frunzelor şi a viermilor sârmă, doza omologată este de 0,5 mg s.a./bob (4,0 l p.c./t sămânţă), iar pentru lupta împotriva viermelui vestic al rădăcinilor - (2,0 ul p.c/bob - 1,25 mg s.a/bob), doza recomandată este de 7,5-10,0 l/t în funcţie de masa MMB, în condiţii de infestare moderată.

În discursul său, Mihai Gheorghe, directorul de vânzări al Bayer CropScience din România, a punctat ca momente importante în combaterea buruienilor aplicarea erbicidelor în preemergenţă şi postemergenţă timpurie. „Dacă reuşim şi dacă avem combatere eficientă în această fază, putem evita pierderile, care sunt în medie de 30-50 la sută din pagubele pe care le pot produce buruienile în primele faze de dezvoltare a porumbului, atunci când el este cel mai sensibil. În această fază ne adresăm pentru controlul buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate anuale“, a precizat oficialul subsidiarei din România a companiei germane. Mihai Gheorghe şi-a început prezentarea cu Adengo 465 SC, un erbicid preemergent şi postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate anuale din cultura porumbului. Conform spuselor sale, produsul poate fi aplicat imediat după semănat şi până la faze de trei frunze la porumb. „Acest lucru permite să asigurăm un control al buruienilor, în funcţie de condiţiile climatice, de infestarea cu buruieni pe care o avem şi, nu în ultimul rând, ţinând cont şi de dotarea mecanică. (...) Produsul se fixează în stratul superficial al solului, pătrunde în coloizii solului şi nu se pierde. El se reactivează după fiecare ploaie importantă de peste 10-15 l/mp. Aceasta este inovaţia pe care a adus-o în piaţa românească lansarea substanţei active izoxaflutol“, a spus directorul de vânzări al Bayer CropScience din România. „Toate erbicidele se reactivează după ploaie. Diferenţa dintre Adengo şi celelalte produse este faptul că ele controlează şi buruienile care sunt răsărite, spre deosebire de celelalte care nu controlează decât buruienile care răsar din momentul în care a venit ploaia. (...) Ca şi utilizare, Adengo este omologat în România la doza de 0,35 litri la hectar în aplicări în postemergenţă timpurie, până la trei frunze. El combate 85 de specii de buruieni. Cea de-a doua doză omologată în România şi posibilitate de utilizare este cea preemergentă - 0,4 litri la hectar.“ Laudis, erbicidul care controlează un spectru foarte mare de buruieni şi, în acelaşi timp, este un produs extrem de selectiv, „cel mai selectiv produs existent în piaţa românească în acest moment“, a fost un alt pesticid aflat pe lista celor prezentate de Mihai Gheorghe. Conform datelor deţinute de specialistul Bayer, Laudis acţionează rapid şi are o eficacitate mare, chiar şi în condiţii de secetă. „Se absoarbe rapid în plantă, în maximum o oră de la aplicare, deci nu sunt riscuri foarte mari după aplicare. Selectivitatea lui foarte bună îl face să fie utilizat atât în culturi de porumb speciale, precum producerea de sămânţă de porumb, unde Laudis este standard în acest moment, cât şi în culturi speciale de porumb, precum porumbul zaharat sau porumbul pentru floricele“, a ţinut să arate Gheorghe. Laudis se aplică în postemergenţă pentru controlul buruienilor dicotile şi monocotile anuale, începând din stadiul de două frunze şi până în cel de opt frunze al culturii de porumb. Doza de aplicare este de 2-2,25 l/ha, în funcţie de gradul şi spectrul de infestare cu buruieni, iar volumul recomandat este de 200-400 l/ha. O altă soluţie pe care Bayer a propus-o celor prezenţi a fost Equip, „soluţia optimă pentru controlul costreiului şi, de asemenea, a foarte multor specii de buruieni dicotiledonate“, a mai afirmat Mihai Gheorghe. Datele celor de la Bayer relevă că Equip se aplică postemergent. Pentru combaterea buruienilor monocotile şi dicotile anuale, doza recomandată este de 1,5 l/ha, cea pentru lupta împotriva costreiului din rizomi 2 l/ha, iar pentru combaterea pirului şi infestărilor mari cu costreiul din rizomi, doza omologată este de 2,5 l/ha. Şi cum surpriza s-a lăsat aşteptată, directorul de vânzări al Bayer CropScience din România a prezentat în avanpremieră un produs care va fi lansat în 2016 la noi în ţară, pe numele său Capreno. „Este unul dintre produsele importante din portofoliul Bayer la nivel european şi este un produs destinat controlului buruienilor mono- şi dicotiledonate, cu două substanţe active - Thiencarbazonemethyl + Tembotrione la care se adaugă Isoxadifen-ethyl. Are o perioadă foarte lungă de eficacitate, un control bun de-a lungul întregului sezon. Această performanţă se face printr-o singură aplicare şi luptă împotriva rezistenţei“, a conchis Mihai Gheorghe. Bayer este o companie globală cu competenţe de bază în domeniile sănătate, agricultură şi materiale high-tech. Bayer CropScience, subgrup al Bayer AG responsabil pentru domeniul agricultură, are o cifră de afaceri anuală de 9,494 miliarde euro (2014) şi este una dintre cele mai mari companii inovative bazate pe cercetare şi dezvoltare în domeniile seminţe, protecţia culturilor şi controlul dăunătorilor nonagricoli. Compania oferă o gamă foarte largă de produse, incluzând seminţe de înaltă valoare biologică, produse inovative pentru protecţia culturilor bazate pe moduri de acţiune chimice şi biologice, împreună cu o gamă extensivă de servicii pentru o agricultură modernă şi eficientă. Bayer CropScience are la nivel global 23.100 de angajaţi şi este reprezentată în peste 120 de ţări.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE