REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Beneficii ale agriculturii de precizie

15/4/2021

0 Comments

 
Picture
Agricultura digitală sau de precizie este o practică modernă despre care se aude tot mai des şi este aplicată din ce în ce mai mult în fermele din România. Cu ajutorul acesteia fermierii efectuează lucrările agricole cu uşurinţă şi în mod eficient. Tehnologia este atractivă prin prisma avantajelor agronomice şi economice pe care le oferă.
Agricultura de precizie cuprinde mai multe componente, scopul acestora fiind de a eficientiza activitatea urmărită în cadrul exploataţiei. „Suntem provocaţi în fiecare zi de fermieri cu dorinţa lor de a avea noi tehnologii şi de a lucra mai bine şi mai eficient. Noi oferim majoritatea soluţiilor integrate pentru agricultura de precizie şi, în plus, avem o echipă de specialişti. Cel din urmă aspect este foarte important pentru că, de exemplu, dacă fermierul este la semănat şi dacă nu are suportul necesar pierde timp preţios. Tehnologia evoluează şi noi putem să oferim chiar şi de la distanţă suport tehnic operatorului aflat în cabina tractorului.

De asemenea, soluţiile pe care le oferim sunt personalizate, având scopul de a rezolva anumite probleme din fermă. Important este să avem o discuţie cu beneficiarul pentru a găsi soluţia potrivită“, a afirmat Iulian Ştefan, director de marketing Vantage.

Ghidarea prin satelit

Una dintre solutţile asigurate de agricultura digitală este ghidarea manuală sau autoghidarea prin satelit. Potrivit reprezentantului companiei, mulţi fermieri încep cu aceasta, fiind „mânaţi şi de experienţa din străinate unde vedeau rânduri drepte“.

Sistemul asigură avantaje multiple, printre acestea numărându-se: reducerea sau eliminarea suprapunerilor şi a omisiunilor, precizie la efectuarea lucrărilor, posibilitatea lucrului în condiţii de noapte, praf sau ceaţă şi reducerea costului cu inputurile.

Nu trebuie neglijat nici faptul că munca operatorului devine mai uşoară cu ajutorul soluţiei de ghidare prin satelit, putându-se lucra sute de hectare pe zi cu o precizie ridicată. Acest lucru permite şi folosirea operatorilor mai puţini experimentaţi deoarece calitatea lucrării nu este influenţată.

„O facilitate cerută din ce în ce mai mult în România este întoarcerea automată la capăt de rând. Aceasta permite eficientizarea lucrării şi a timpului. Dacă operatorii sunt mai puţin experimentaţi sau utilajele 
sunt din ce în ce mai mari - de exemplu, semănătorile cu 16 rânduri, este din ce în ce mai greu să întorci pe traseul corespunzător.“ Conform reprezentantului Vantage, întoarcerea automată la capăt de rând creşte productivitatea, scade costul cu motorina şi solul este mai puţin tasat.

Echiparea maşinilor agricole cu sisteme de precizie poate să se facă indiferent de marca acestora sau
de anul de fabricaţie. O condiţie principală este să aibă servodirecţie. „Am instalat sisteme Trimble şi pe tractoare mai vechi şi funcţionează foarte bine. În funcţie de dimensiunea fermei şi de lucrările necesare se poate opta pentru echiparea completă a unui tractor, după care sistemul poate fi mutat pe un alt tractor sau combină. Noi oferim tehnologii care asigură o precizie chiar şi de sub 2 cm“, a afirmat Ştefan.

De ce contează precizia?

La această întrebare, specialistul a enumerat o serie de beneficii pe care fermierul le poate obţine utilizând aceste sisteme: omisiunile şi suprapunerile sunt reduse, chiar eliminate; se reduc costurile, operaţiunile pot fi automatizate şi se pot efectua în orice condiţii climatice. De exemplu, sunt mulţi fermieri care seamănă şi pe timpul nopţii pentru a se încadra în fereastra optimă. La lucrările de fertilizat şi erbicidat doza aplicată poate fi controlată în mod automat, costurile cu inputurile fiind reduse şi productivitatea crescând. Maşinile agricole „inteligente“ pot aplica doze variabile de îngrăşăminte chimice. Planul de fertilizare se face în urma cartării agrochimice a solului, pentru a se depista necesarul de nutrienţi pentru fiecare zonă în parte.

Hărţile de aplicaţie se introduc în computerul utilajului şi fertilizanţii se aplică în doză variabilă.
„Solul nu este uniform aprovizionat în elemente nutritive. Este important să înţelegem ce avem în sol, cum putem să îl lucrăm mai bine şi 
să îi îmbunătăţim calitatea.“

De aceea este mai avantajos să aplici o doză variabilă de fertilizanţi decât o doză unică pe întreaga suprafaţă. În plus, productivitatea terenului creşte. „Principalul beneficiu este că se reduc costurile cu îngrăşămintele chimice, iar recolta obţinută este mai bună din punct de vedere cantitativ şi calitativ.“

Trăim în era digitalizării şi această tehnologie pătrunde şi în zona agriculturii. Se urmăreşte eficientizarea operaţiilor din ferme, a costurilor şi posibilitatea de a avea o imagine mai clară a afacerii agricole pentru a lua cele mai bune decizii. „În ultimele 6 luni, mai mult de 10 ferme din România doresc sincronizarea datelor în mod automat.

Este o facilitate asigurată de compania Trimble, denumită AutoSync, care permite sincronizarea datelor între birou şi utilaje şi astfel toţi lucrează în acelaşi registru.“ Compania are o colaborare cu firma distribuitoare de inputuri la nivel naţinal - Alcedo pentru achiziţia de echipamente de precizie şi soluţii oferite de Vantage România. Informaţiile prezentate au fost oferite în cadrul evenimentului organizat în luna martie a.c. de Alcedo.

O altă colaboare, demarată recent, o are cu firma românească Isagri pentru a putea oferi fermieriilor o soluţie integrată de mare folos. Aceasta cuprinde sistemul de monitorizare flotă şi combustibil Farm Track de la Vantage şi programul de management agricol Geofolia de la Isagri.

Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE