REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Biathlon 4D - o «combinaţie fericită» de tritosulfuron şi florasulam

15/1/2015

0 Comments

 
Picture
Nemţii de la BASF au adus pe piaţa din România un nou erbicid menit să combată eficient buruienile din culturile de cereale. Potrivit spuselor lui Mircea Chetrone, directorul de marketing al companiei, Biathlon 4D este „o combinaţie fericită între două substanţe, tritosulfuron şi florasulam (...) un produs sistemic care se absoarbe prin frunze şi este translocat acro şi bazipetal la nivelul plantei dăunătoare“.
BASF
Dacă sunt luate în calcul toate cele patru dimensiuni importante ale noului produs, adevărate avantaje pentru utilizatori, şi anume flexibilitatea la aplicare, compatibilitatea de excepţie cu alte produse omloage, spectrul larg de combatere şi potenţialul de aplicabilitate la temperaturi scăzute, oricare potenţial cumpărător poate avea încredere că noul produs îi poate salva cultura de cereale. Oricum, chiar şi ziua lansării a fost una atipică pentru început de an. O zi cu un soare arzător la malul Mării Negre, într-o zi de 14 ianuarie, perioadă când gheaţa ar fi trebuit să fie regina apelor. Din contră...

Cum 14 ianuarie a fost una atipică pentru perioada de iarnă, aşa şi 2014 a fost un an atipic pentru agricultură, cu diferenţe de producţie majore, chiar şi în zone de cultură apropiate, produse inovative de acest gen nu pot fi decât aşteptate pe piaţa pesticidelor din România. Acest tip de climă n-ar mai trebui să ne surprindă, ci să ne găsească pregătiţi.

Că anul trecut a fost unul atipic, recunoaşte şi Daniel Gheordunescu, fermier din judeţul Constanţa, invitat de BASF la eveniment. Chiar şi aşa, Gheordunescu a păstrat tehnologiile şi recomandările chimiştilor nemţi şi a reuşit. „La cereale, nu combin substanţele, nu reduc numărul tratamentelor. De când am achiziţionat un echipament de erbicidat performant, am încercat ca fiecare tratament să-l aplic la timp, potrivit şi singur. Am încercat pe cât posibil să nu amestec produsele. (...) Erbicidele le aplic la minimum 8-10 grade Celsius“, le-a mărturisit Gheordunescu celor câteva sute de fermieri adunaţi la Hotel Iaki din Mamaia pentru a asista la această lansare fastuoasă.

Spusele producătorului agricol s-au potrivit de minune cu asocierea 4D/patru dimensiuni prezentată de Mircea Chetrone la câteva minute distanţă de speech-ul lui Gheordunescu. „Biathlon 4D este o combinaţie fericită între două substanţe, tritosulfuron şi florasulam (...) un produs sistemic care se absoarbe prin frunze şi este translocat acro şi bazipetal la nivelul plantei dăunătoare“, a precizat directorul de marketing al unuia dintre giganţii din industria de chimizare mondială. „Noi considerăm că Biathlon 4D, împreună cu fermierii şi cu testarea în câmp, va deveni un nou standard în combaterea buruienilor în România. Sunt patru dimensiuni importante ca avantaje ale produsului Biathlon 4D.

Este vorba de flexibilitatea la aplicare - nu mai suntem limitaţi în privinţa fenofazei cerealelor păioase, imediat după răsărire, până la apariţia frunzei stindard. Putem să-l aplicăm din primele faze de vegetaţie, până la apariţia frunzei stindard BBCH 13 şi până la BBCH 39. De asemenea, acesta are o compatibilitate de excepţie. Poate fi aplicat împreună cu erbicide, graminicide, regulatori de creştere, îngrăşăminte foliare. (...) De asemenea, are un spectru foarte larg de combatere. Practic, combate majoritatea, dacă nu toate, buruienile cu frunză lată, cotiledonatele prezente în culturile de cereale, fiind omologat la majoritatea speciilor de păioase şi, în acelaşi timp, independent faţă de condiţiile climatice. Din testările făcute de BASF, Biathlon 4D poate fi aplicat la 3 grade Celsius temperatură atmosferică, ceea ce, practic, îl recomandă ca produs ce se poate aplica la cea mai scăzută temperatură, în condiţiile în care majoritatea produselor necesită un minimum de 8-10 grade Celsius. De asemenea, din punct de vedere al ploilor, poate fi aplicat la o oră după căderea precipitaţiilor. Foarte important - o oră de ploaie torenţială după tratament nu afectează eficacitatea produsului.“

Am ieşit din situaţiile dificile pentru că am aplicat tratamentul la momentul potrivit - Aedin Celzin

Poate cele mai importante puncte de pe ordinea de zi în organizarea acestui tip de eveniment sunt testimonialele fermierilor. Şi BASF nu s-a zgârcit la acest aspect. S-a ţinut cont de profesionalism şi de aplicarea corectă a tehnologiilor. Un exemplu elocvent este şi al constănţeanului Aedin Celzin, fermier umblat chiar şi prin Arabia Saudită şi documentat la zi în ceea ce priveşte tratamentul cerealelor. Chiar dacă Celzin s-a axat mai mult pe porumb în anul agricol anterior, el a dat un exemplu de bune practici în aplicarea tratamentelor chimice.

„Produsele BASF şi-au făcut foarte bine treaba şi am ţinut cultura curată de buruieni dicotile şi monocotile până la recoltare. În lupta cu ele am un ajutor (în produsele BASF - n.r.); ele îşi fac treaba până la capăt. Anul agricol 2014 a fost un an agricol mai atipic, cu variaţii de producţii însemnate la hectar (aici vorbesc de ferma mea). Am ieşit însă din situaţiile dificile pentru că am aplicat tratamentul la momentul potrivit“, a punctat Aedin Celzin.

În agricultură, momentul potrivit contează cel mai mult. În cazul tratamentelor, şi dozajul. În cazul noului Biathlon 4D, cantităţile recomandate, mai exact doza omologată este de 40 până la 70 de grame de produs la hectar, împreună cu adjuvantul Dash. Însă, spun specialiştii BASF, în condiţiile din România, testele au arătat că atunci când sunt utilizate 40 de grame de Biathlon 4D la hectar împreună cu un litru de adjuvant Dash, rezultatele sunt foarte bune la majoritatea speciilor de buruieni dicotiledonate. „Astel avem o soluţie economică pentru fermieri“, a adăugat Chetrone, menţionând totodată că selectivitatea produsului şi a substanţelor active nu sunt legate de o anumită tipologie genetică a speciilor de cereale păioase. „Poate fi aplicat la toate soiurile de cereale păioase existente pe piaţa din România“, a mai spus directorul BASF România.

Şi pentru că Mircea Chetrone a vorbit de soluţii economice pentru fermieri, Vonica Maniu, un alt fermier invitat să prezinte invitaţilor din experienţa sa de lucru cu produsele BASF, a menţionat că tocmai acestea fac loc părţii investiţionale dintr-o afacere în agricultură, chiar şi în condiţiile meteo ale anului trecut.

„Folosesc pe toată suprafaţa pe care o lucrez cu precădere produse de la BASF. (...) Investiţia în astfel de produse merită, mai ales că 2014 a fost unul mai atipic. Anul acesta, culturile agricole au răsărit în etape, dar să sperăm că lucrurile se vor rezolva. A fost o toamnă mai lungă şi culturile de la mine din fermă au reuşit să «îmbrace terenul» în mod corespunzător. Cu precipitaţiile care au venit în ultima perioadă şi cu tratamentul adecvat, nu putem decât să sperăm la culturi bune“, a afirmat Vonica Maniu.

Mai sunt însă şi excepţii, chiar dacă tratamentele chimice au fost făcute la timp. Despre problemele sale din fermă a vorbit Nicolae Sofone, preşedintele cooperativei Dobrogea Sud. El le-a mărturisit celor prezenţi că „ploile căzute în luna iulie au dus la deterioarea calităţii grâului“, chiar dacă a aplicat două tratamente. Chiar şi aşa, spune el, „important este să respectăm tehnologia de tratament, atât în combaterea buruienilor, cât şi a bolilor“.

2015, an de turnură pentru BASF - 150 de ani de la înfiinţare

Anul acesta, BASF aniversează 150 de ani de la înfiinţare, a declarat Mircea Chetrone pentru grupul de presă Agrimedia/Agrikultura.ro. Conform spuselor sale, de foarte multă vreme BASF este în strânsă colaborare cu fermierii. „Poate ar fi bine să ne amintim că primele îngrăşăminte chimice cu azot au fost descoperite în cadrul BASF. Permanent am fost împreună cu fermierii şi am oferit soluţii viabile la problemele cu care s-au confruntat şi noi am lansat de anul trecut o campanie în sprijinul fermierilor, în aşa fel încât să conştientizăm opinia publică asupra faptului că activitatea în agricultură este o activitate dificilă, complexă, care necesită foarte mult efort, foarte mult timp şi noi trebuie, mai ales în România, să-i sprijinim cât mai mult pe producătorii agricoli. De aceea, noi considerăm că să fii fermier este cea mai importantă meserie din lume“, a conchis directorul de marketing al companiei.

Având în vedere că cerealele păioase sunt cultivate în toate zonele ţării, iar condiţiile de climă şi sol sunt foarte diferite, răspândirea buruienilor care infestează aceste culturi este, de asemenea, foarte variată, atât ca specii, cât mai ales ca raport între specii. Potrivit informaţiilor Agrimedia, cele mai răspândite buruieni dintre dicotiledonate sunt: pălămida (Cirsium arvense), muştarul de câmp (Sinapis Arvensis), albăstriţa sau vineţelele (Centaurea Cyanus), ridichea sălbatică (Raphanus raphanistrum), nemţişorul de câmp (Delphinium consolida), spanacul alb, (Chenopodium album), muşeţelul nemirositor (Matricaria inodora), turiţa (Galium aparine), neghina (Agrostemma ginthago), romaniţa (Anthemis sp.), iar dintre monocotiledonate: odosul (Avena fatua), iarba vântului (Apera spica venti) etc.

Nivelul pierderilor de producţie cauzate de buruieni cerealelor păioase este cuprins între 10 şi 70%. Cerealele păioase, în prezenţa buruienilor, cunosc modificări diferite. Astfel, buruienile micşorează capacitatea de înfrăţire, rezistenţa la ger, la secetă, influenţează negativ creşterea vegetativă a plantelor, a elementelor productivităţii spicului (număr de spiculeţe, procent de spiculeţe fertile, mărimea boabelor etc.), provoacă apariţia şi intensificarea procesului de şiştăvire şi căderea plantelor în cazul buruienilor agăţătoare. O metodă eficientă în combaterea buruienilor este cea chimică, prin folosirea erbicidelor.

Un număr important de concerne multinaţionale producătoare îşi vând produsele de protecţie a plantelor pe piaţa românească. Cel mai adesea, firmele străine îşi vând produsele prin dealeri şi mai rar direct la producătorii agricoli. Un studiu de piaţă realizat în anul 2001 a indicat prezenţa a 300 de dealeri de pesticide în România, dar numai şapte acoperă întregul teritoriu al ţării. În general, prezenţa crescută a firmelor internaţionale pe piaţa pesticidelor a avut drept rezultat utilizarea de substanţe chimice cu spectru mai îngust şi mai puţin toxice decât în trecut.

Ionel VĂDUVA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE