REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Biocat - Ce înseamnă afacerea cu cătină

13/12/2022

0 Comments

 
Picture
​Fructele de cătină, din cauza gustului lor puternic astringent, sunt mai greu de consumat ca atare. Nici să produci cătină (de calitate) nu este atât de simplu cum pare la prima vedere, dar să o și vinzi, este cu totul altă poveste. Despre acest tip de afacere am stat de vorbă cu proprietarii unei plantații, care procesează singuri fructele și au reușit să construiască un brand solid.
​Familia Manole din Constanța deține două plantații (a doua este în Teleorman) care însumează 26 de hectare, iar vârsta plantelor este de aproximativ 10 ani. De ce cătină? Pentru că este o plantă ale cărei calități terapeutice de excepție au fost confirmate de mii de ani (mai ales la popoarele asiatice). La noi, deși cunoscută, ar mai avea nevoie de promovare și de o diversitate mai mare de produse. Aceasta a fost și ideea de bază a acestei afaceri de familie, în care mai există un partener. Prins la început de mirajul profitului din ”exportul” către Germania, sau alte state vestice, proprietarul plantației s-a trezit încă din primul an de producție că nu poate vinde așa ușor. Singura variantă era procesarea. Așa a început povestea celor de la Biocat, numele sub care comercializează toată gama de produse finite.
 
Plantațiile au fost înființate cu material românesc, cultivat și selectat de Alexandru Vulpe la ferma Primagra din Arad. Cătina este o plantă cu plasticitate ecologică deosebită, iar faptul că ambele plantații sunt în zona de sud, mai însorită, asigură o creștere și o coacere uniformă a fructelor, precum și un colorit deosebit. ”Cultivarea cătinei, deși se spune că este simplă, lucrurile nu stau chiar așa. Am fost mai mult autodidacți, pentru că nu există la noi literatură de specialitate pentru cultivarea acestei plante. Se spune de asemenea că rezistă la secetă. Poate, dar nu face producții, deci necesită apă”, explică cultivatorul. Cu producții medii de 4-5 tone/ha, el spune că este bine. Nu crede în cifrele vehiculate în multe dintre articolele apărute în presă, mai ales cele din online: ”Deși sunt multe plantații de cătină la noi, destul de mari, sunt situații când fie nu este culeasă, fie este exportată (mai puțin - cred eu, decât ce se vehiculează pe internet)”. Cătina nu are mulți agenți patogeni care să-i pună probleme, de aceea au ales să certifice ecologic plantațiile și să nu facă niciun fel de tratamente. Fertilizarea se face doar cu ceea ce se toacă de pe intervalul dintre rânduri, gunoiul de grajd fiind riscant de folosit (fie nu găsești certificat ecologic, fie poate aduce alte probleme). Întreținerea plantației este aproape integral mecanizată.
 
Procesează tot ce produc
Întreaga recoltă este trecută prin fabrică, nu rămâne nimic nevalorificat, chiar mai cumpără și de la alții, procesând anual peste 60 de tone de fructe în fabrica din Constanța. Recoltarea crenguțelor cu fructe se face manual, apoi se congelează și se scutură bobițele. Fructele soiurilor selectate au nivel de caroten și vitamina C ridicat, au și gust bun (mai bun decât la cele din flora spontană), ceea ce permite și folosirea lor necombinată în sucuri. Sunt în jur de 20 de produse finite, de la suc și nectar (combinat cu piersici, mere, chiar și cu portocale), ceaiuri, ulei din fructe, pulberi, creme tartinabile, jeleuri. ”În strategia noastră nu mergem pe prețuri mari doar pentru că sunt produse eco, încercăm să mărim volumele și să păstrăm calitatea. De fapt, tocmai datorită acestui lucru ne-am dezvoltat o afacere stabilă, un brand recunoscut pentru calitate pe care l-am crescut organic. În retail vindem câteva produse în Auchan și Cora, dar am avut și experiențe neplăcute (un reprezentant al companiei mamă a testat, i-a plăcut și a transmis celor de aici să le introducă în magazin, dar răspunsul final a fost că ”nu au loc la raft”). Nu ne dorim cu disperare să intrăm în zona aceasta pentru că nu vrem să facem rabat la calitate. Așa ne-am făcut cunoscuți și așa dorim să rămânem. Asta este mândria noastră!”, spune hotărât cultivatorul de cătină.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE