REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Biogazul agricol: productia europeana, in crestere puternica

15/12/2011

0 Comments

 
Picture
_Gildas Cotten, responsabil debuşee noi AGPM-AGPB (Asociaţii de producători de porumb şi de grâu)

Producţia de biogaz din Europa înregistrează o creştere puternică. Conform ultimelor cifre disponibile, ea a atins 8,3 milioane de tone, echivalent petrol în 2009, respectiv o creştere de 4,3% faţă de 2008. Această creştere este datorată în principal sectorului de procesare a metanului din porumb, care a luat amploare în Germania din 2004. Germania este, efectiv, lider în acest sector, reprezentând 51% din productia europeană de biogaz, fiind urmată la distanţă de alte ţări europene, ca Italia, Cehia sau Austria.


_Aplicarea directivelor europene în domeniul producţiei energiilor regenerabile - conform cărora energiile regenerabile din UE trebuie să reprezinte 20% din consumul total de energie din 2020 - ar trebui să contribuie la dezvoltarea pe mai departe a sectorului biogazului.

Ce este biogazul?
Biogazul este produs pe baza materiilor organice, cum sunt deşeurile, culturile energetice sau dejecţiile animale, în urma unui proces de fermentare. Metanul conţinut în biogaz poate fi valorificat în mai multe moduri. Modul de valorificare cel mai curent este cogenerarea de electricitate şi de căldură, cu ajutorul  unui motor pe gaz; însă biogazul poate fi utilizat şi ca biocarburant sau injectat în reţeaua de gaze naturale (după cum se şi procedează din ce în ce mai mult în Germania şi Olanda).

Situaţia actuală a sectorului european de producţie a metanului din resurse agricole
Germania este primul producător european de metan, având aproape 7.000 de instalaţii, care împreună totalizează o putere instalată echivalentă cu două centrale nucleare. În 2010, producţia de electricitate de 15.000 GWh reprezenta peste jumătate din biogazul valorificat în Europa. Tariful de răscumpărare a electricităţii subvenţionate şi prima pentru culturile energetice, introdusă în 2004 (care au ridicat tariful total la 12-25 cenţi/kWh) au dus la o adevărată explozie în acest sector, numărul de instalaţii noi ajungând la circa 4.000 în intervalul 2004-2010. În 2010, electricitatea produsă din biogaz a reprezentat 2,6% din consumul total de electricitate din Germania. Avantajul producţiei de biogaz pentru agricultori este asigurarea unui venit la un tarif de răscumpărare fix (tariful răscumpărărilor este fixat pentru o perioadă de 15-20 de ani), care reduce riscurile legate de fluctuaţiile pieţelor agricole. Aducându-le un venit complementar exploataţiilor, fabricile de metan le-au permis agricultorilor să facă faţă crizelor din sectoarele de producţie a laptelui şi de creştere a animalelor. Un alt avantaj al fabricilor de metan este utilizarea digestatului. Această materie extrasă din digestor poate fi împrăştiată pe culturi în locul îngrăşămintelor clasice şi permite atât reducerea consumului de îngrăşăminte, cât şi a cheltuielilor de producţie. Specialiştii germani estimează economiile realizate la cheltuielile de fertilizare la 70%. Instalaţiile germane funcţionează, în cea mai mare parte, în sistem de codigestie, cu porumb-siloz şi dejecţii animale. Datorită unui randament de 200 mc de biogaz pe tona de materie brută, porumbul este cultura cea mai eficientă pentru producţia de biogaz. Porumbul este utilizat în aproape toate ţările în care sectorul de producţie a metanului din surse agricole este în curs de dezvoltare. În 2011, 811.000 ha de porumb au fost cultivate cu porumb pentru sectorul de biogaz din UE, din care 650.000 ha în Germania. Există şi alte culturi, ca sorgul şi sfecla de zahăr, care sunt utilizate în producţia de biogaz.Urmând calea deschisă de Germania, producţia de biogaz se dezvoltă şi în alte ţări. În Italia, tariful de răscumpărare a electricităţii este de 28 cenţi/kWh (cel mai ridicat din Europa), suprafaţa cultivată cu porumb-siloz situându-se între 80.000 şi 100.000 ha. În Cehia, subvenţiile din fondurile  europene (FEDER) acordate până la începutul acestui an au permis construirea a 200 de fabrici, care utilizează 30.000 ha de porumb. În Danemarca, guvernul încurajează obţinerea metanului din dejecţii animale şi a fixat obiectivul de procesare la 50% din dejecţiile animale până în 2020. În fine, în Austria, peste 600 de fabrici procesează porumb-siloz de pe 25.000 ha.

Perspective de evoluţie importante pentru biogazul agricol
Ca energie regenerabilă, producţia de biogaz răspunde direcţiilor de producţie ale Uniunii Europene, stabilite în principal prin Directiva 2009/28/CE, prin care se vizează o pondere de 20% a energiilor regenerabile în consumul total de energie din 2020. Planurile de acţiune naţionale pentru energiile regenerabile (PANER), care stabilesc obiectivele din acest domeniu la nivelul fiecărui stat membru, au fost puse în aplicare prin această directivă a Uniunii. Conform acestor planuri, evoluţia producţiei din acest sector se aşteaptă a fi puternică, cu creşteri de peste 10% pe an în unele ţări. Aceste obiective de producţie rămân totuşi sub potenţialul real al sectorului. Potrivit unui studiu realizat de AEBIOM (Asociaţia Europeană a Biomasei) pe tema potenţialului de producţie pentru diferitele tipuri de biogaz (biogazul rezidual, biogazul produs din staţiile de epurare şi bogazul agricol), potenţialul de producţie al metanului ar putea ajunge la 39 de milioane de tone echivalent petrol în 2020, cu un potenţial de 31 de milioane de tone echivalent petrol pentru industria de procesare din materii-prime agricole şi de 8 milioane de tone echivalent
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.







    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE