REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Biostimulatorii sunt importanți în perioadele de stres ale plantelor

15/5/2023

0 Comments

 
Picture
Tot mai multe companii au inclus biostimulatorii în oferta lor comercială deoarece aceste produse îmbunătățesc starea de sănătate și de nutriție a plantelor de cultură. 
​De asemenea, au rolul de a reduce atât stresul abiotic, care poate fi provocat de factorii climatici (temperaturi ridicate, secetă, îngheț, grindină, băltiri etc), cât și stresul biotic, cauzat de atacul unor boli sau dăunători. Totodată, biostimulatorii pot fi folosiți cu brio pentru a limita efectul fitotoxic provocat de produsele de protecția plantelor, în special a erbicidelor.
George Voicu, manager tehnic nutriția plantelor Agrii România, a vorbit, în cadrul evenimentului organizat la jumătatea lunii mai în județul Ialomița, despre categoria biostimulatorilor și produsele pe care compania le are în portofoliu.
Pentru început a declarat că produsele pe bază de acizi și extracte de alge reprezintă 65% din biostimulatorii prezenți pe piață, restul fiind produse pe bază de microorganisme (bacterii și ciuperci) care au diferite roluri, precum solubilizarea fosforului, fixarea azotului în sol, descompunerea resturilor vegetale etc.
Avantajele biostimulatorilor sunt multiple și dintre acestea amintim: îmbunătățirea și reglarea anumitor procese biologice, stimularea plantelor de cultură, creșterea vitezei de absorbție a nutrienților, reducerea stresului, îmbunătățirea calității producției etc.
 
„În ultimii ani, biostimulatorii au câștigat popularitate deoarece au efectul de a reduce stresul la nivelul plantelor de cultură care poate fi cauzat de factorii climatici, de erbicide, alternanța temperaturilor, secetă și arșița atmosferică, de conținutul în exces al sărurilor minerale sau de metalele grele, iar aici doresc să fac un comentariu cu privire la noua legislație din domeniul fertilizanților care introduce anumite limite pentru metalele grele, cum ar fi cadmiul. 70 – 75% din rezerva de rocă fosfatică a lumii se află în Maroc, iar aceasta are un conținut destul de mare în cadmiu. Această rocă va trebui purificată, iar procesul va presupune costuri suplimentare”, a spus George Voicu.
Produsele din categoria biostimulatorilor pot conține numeroase substanțe cu efect biostimulator, iar dintre acestea amintim: extractele din plante, substanțele humice, ciupercile, proteinele, chitosanul etc.
Un produs pe bază de extracte de plate din flora spontană din portofoliul Agrii este Comcat. Acesta este conceput pentru menținerea sănătății generale, regenerarea și consolidarea culturilor agricole, pomicole și horticole. Produsul permite îmbunătățirea mecanismului de autoapărare al plantei împotriva factorilor abiotici de stres, astfel încât se poate realiza o creștere consecventă și optimă a culturii.
Din categoria produselor pe bază de aminoacizi, regăsim două produse, respectiv Foliq Aminovigor și Physiocrop. Primul conține bioregulatori naturali de plante, vitamine dar și aminoacizi. Produsul susține procesele legate de regenerare și poate fi folosit ca aplicare foliară, dar și prin sisteme de irigare.
Physiocrop este un biostimulator pe bază de aminoacizi liberi. Aplicarea foliară a produsului ajută cultura să depășească momentele de stres astfel: acțiune de stimulare a plantei pentru economisirea energiei în timpul sintezei proteice, reduce stresul abiotic, crește viteza de absorbție a nutrienților, crește metabolismul azotului și stimulează creșterea vegetativă a culturii.
Un produs pe bază de extracte din alge (Ascophyllum nodosum) este Foliq Ascovigor. Este un biostimulator special, foarte concentrat, bogat în microelemente și hormoni naturali de creștere. Are o formulă unică de componenți naturali, incluzând hormoni de creștere naturali – auxine, gibereline, citokinine, betanine, vitamine – și acizi organici, precum și microelemente precum: borul, manganul, zincul, fierul și magneziul. Are o influență pozitivă în dezvoltarea, creșterea și a altor procese biologice din viața plantei. Reglează procesele de înflorire, polenizare și dezvoltarea mugurilor. Folosirea produsului accelerează diviziunea celulară, crește mărimea fructelor, cantitatea și calitatea producției. Este recomandat pentru stimularea creșterii rădăcinilor, accelerarea acumulării substanțelor de rezervă în plantă, îmbunătățirea rezistenței plantelor la stres și o regenerare rapidă după pagubele produse de îngheț, agenți patogeni, dăunători și alți factori nefavorabili. Extractele din alge marine sporesc eficiența pesticidelor. Conținutul îmbogățit cu microelemente indispensabile alimentează plantele cu componentele nutritive necesare creșterii și dezvoltării.
 
„În practică am văzut că fermierii fac amestecul de erbicide cu aminoacizi în același tanc pentru a reduce efectul erbicidului asupra plantelor de cultură. Știu că în fermă lucrările se suprapun, însă recomandarea mea este să aplicați erbicidul împreună cu un adjuvant, iar după o zi – două să se intervină cu un biostimulator pe bază de aminoacizi. În caz contrar, nu faceți decât să ajutați buruienile să metabolizeze mai ușor substanța erbicidă care ar trebui să le distrugă. Adică, pe lângă pesticid, le dăm buruienilor și antidotul.
Erbicidul are, într-adevăr, un efect de stres asupra plantelor de cultură, însă pentru a maximiza acțiunea erbicidă, produsele pe bază de aminoacizi trebuie aplicate după ce se efectuează lucrarea de erbicidare”, a afirmat reprezentantul Agrii România.
 
În oferta companiei regăsim și biostimulatori pe bază de acizi humici.
Humitex HL16 este un astfel de îngrășământ (extract humic 16%, acizi humici 10%, acizi fulvici 6%) care asigură solului o îmbunătățire a texturii și o bună afânare. Totodată, corectează mineralizarea și salinitatea solurilor și ajută la recoltarea timpurie.
„Testăm și alte soluții pentru a reduce efectul stresului la nivelul plantelor cultivate și, în acest sens, avem un fertilizant pe bază de extract de chitosan - o substanță care se extrage din chitina crustaceelor. S-a demonstrat că această substanță are mai multe efecte: controlează infecțiile fungice, asigură un bun control împotriva anumitor insecte și reduce evapotranspirația.
Nu trebuie să uităm faptul că biostimulatorii nu sunt sursă de nutriție pentru plantele de cultură și că rolul lor principal este să influențeze în mod indirect mecanismul plantelor.
Biostimulatorii își arată adevărată valoare în anii agricoli mai dificili, când plantele suferă din cauza stresului cauzat de diferiți factori”, a mai susținut George Voicu, manager tehnic nutriția plantelor Agrii România.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE