REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Biotehnologiile marine

15/6/2011

0 Comments

 
Picture
În cadrul aniversării a cinci ani pe piaţa românească, Timac Agro România, filială a marelui producător francez de fertilizanţi Roullier, a prezentat un material despre algele marine. Unul dintre laboratoarele de cercetare ale Grupului Roullier se află în Bretania - regiunea unde se găsesc peste 800 de specii de alge marine, iar studiul acestora a permis extragerea unor biomolecule, care adăugate în îngrăşăminte le măresc eficacitatea.

Jean Claude Yvin, director al departamentului de cercetare din cadrul Timac Agro International, a vorbit despre biotehnologiile marine folosite în procesul de obţinere a fertilizanţilor.  Având în vedere că algele marine, în  special cele brune, au o productivitate crescută, de 250 de tone de substanţă uscată/ha, ceea ce le face comparabile cu trestia, oamenii de ştiinţă au dorit să identifice biomoleculele responsabile de această caracteristică. Totodată, capacitatea algelor de a se adapta rapid la condiţii diferite de mediu, de la cel acvatic la cel terestru din timpul mareelor, a devenit un alt subiect de studiu pentru cercetători. Rezultatele obţinute în laborator sunt apoi testate de specialişti în câmp, în diferite regiuni, pentru a se reconfirma ceea ce s-a înregistrat în mediul controlat. „Biologia moleculară este foarte bine dezvoltată în laboratoarele noastre. Am perfecţionat biotehnologia marină şi procesele de extracţie, pentru a identifica acele molecule originale. Încă de la început, am studiat o algă marină roşie, denumită mearl, care are proprietatea de a înmagazina carbonatul de calciu. În cadrul Grupului, lucrăm şi cu alge brune, pentru că au o producţie de biomasă ridicată. Facem o serie de teste, pentru a identifica anumite biomolecule şi pentru a caracteriza efectele pe care acestea le produc. Ca specialişti în nutriţia plantelor, studiem şi proteinele şi modul cum acestea influenţează absorbţia de minerale”, a afirmat dl Yvin. Datorită proprietăţilor importante pe care le au algele marine, acestea sunt folosite nu doar în agricultură, ci şi în alte domenii, precum industria agroalimentară, cosmetică sau farmaceutică.

Fertilizanţi cu specificitate
Una dintre particularităţile îngrăşămintelor de la Timac Agro este, întocmai, prezenţa moleculelor bioactive extrase din algele marine. Datorită acestora şi a specificităţii pentru fiecare gamă de îngrăşăminte, produsele Timac sunt concepute într-o manieră în care planta poate beneficia de aportul de elemente nutritive pe toată durata de vegetaţie, acestea eliberânduse treptat, o dată cu creşterea plantei şi în funcţie de necesităţile ei. Molecula N Pro, prezentă în îngrăşămintele granulate cu azot sau N:P, are rolul de a stimula absorbţia rapidă a azotului. Mai exact, aceasta stimulează enzima nitrat reductază, care transformă azotul nitric din frunză în azot amoniacal, utilizat la sinteza proteinelor. În acelaşi timp, favorizează trecerea azotului mineral spre vasele conducătoare, facilitând astfel asimilarea azotului.
Mesactyl este specificitatea fertilizanţilor pentru îmbunătăţirea disponibilităţii elementelor nutritive şi stimularea vieţii microbiene.
Basifertil MPPA este specificitatea cu efect protector a elementelor din compoziţia fertilizanţilor şi are rol mobilizator al elementelor nutritive din sol.
Seactiv este un extract din alge aflat în compoziţia biostimulatorilor foliari, cu rol în transportul nutrienţilor, intensificarea fotosintezei, rezistenţa plantelor la factori de stres.
Fertiactyl este specificitatea biostimulatorilor radiculari, cu rol în stimularea dezvoltării sistemului radicular, mobilizarea şi asimilarea elementelor nutritive, în special a fosforului, în intensificarea fotosintezei şi rezistenţa plantelor la factori de stres.
Gama fertilizanţilor hidrosolubili destinaţi fertirigării se diferenţiază prin Phyt-actyl, un extract de elemente biostimulante de origine vegetală cu rol în dezvoltarea radiculară, creşterea duratei de viaţă a cloroplastelor, precocitate, rezistenţă la factori de stres, sinteza proteinelor şi îmbunătăţirea vieţii microbiene.
Factorul PRX aduce un plus de valoare gamei Corona, prin conţinutul de polizaharide de origine vegetală extrase din alge şi turbă de cea mai bună calitate. În cadrul simpozionului, directorul departamentului de cercetare al Timac Agro International a anunţat lansarea unei noi game de fertilizanţi, Eurofertil Plus, care va avea specificitatea Physio+. „Această moleculă, extrasă din alge marine, este bogată în aminopurine, cu rol în stimularea sistemului radicular, a perişorilor absorbanţi şi a germinării. Physio+ are o importanţă deosebită deoarece permite o bună pornire în vegetaţie a culturii”, a declarat dl Yvin. Studiul algelor marine, extragerea biomoleculelor şi încorporarea lor în îngrăşăminte este o ocupaţie de bază a Grupului Roullier, care durează de mai bine de un deceniu. În laboratoarele pe care acest grup le deţine, atât în Franţa, cât şi în Spania, cercetarea nu se reduce doar la identificarea moleculelor bioactive din algele marine. „Axele noastre de cercetare sunt orientate în direcţia îngrăşămintelor granulate, hidrosolubile, biostimulantorilor foliari şi radiculari. În domeniul ştiinţei vegetale, lucrăm cu tot ce atinge nutriţia. Studiem cele mai importante procese fiziologice ale plantelor. În privinţa cercetării solului, lucrăm pe complemente de fertilizare, care au efect asupra pH-ului solului şi materiei organice. Totodată, studiem structura microbiologiă a solului şi zona de rizosferă”, a precizat dl Jean Claude Yvin. Pe partea de cercetare, grupul colaborează cu o serie de institute din Franţa (INRA), Marea Britanie, Italia, România (USAMV Timişoara).
Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE