REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Biotehnologiile şi inovaţia din agricultură

1/8/2021

0 Comments

 
Picture
Ţările care au adoptat în agricultură rezultatele biotehnologiilor au cunoscut un progres real. Beneficiile tehnicilor de ameliorare a plantelor sunt multiple, fiind mai rezistente la stresul abiotic şi la acţiunea unor agenţi dăunători. Productivitatea sporită este un alt atu important, având în vedere faptul că terenul agricol este limitat, iar creşterea demografică pune presiune pe resursele de hrană.
În acest context, agricultura de astăzi şi mai ales cea de mâine trebuie să producă mai mult, dar într-o manieră responsabilă faţă de mediul înconjurător.

Europa nu agreează cultivarea plantelor modificate genetic, însă este nevoită să-şi revizuiască poziţia odată cu noile tehnici de editare genomică (cum ar fi CRISPR-Cas), care asigură o precizie înaltă, sunt rapide, accesibile şi nu presupun introducerea de material străin sau extern pentru 
a imprima un caracter urmărit. „Corteva Agriscience este susţinătoarea noilor tehnici de ameliorare - inclusiv CRISPR-Cas, care permit cercetătorilor să editeze genomul şi să stabilească exact porţiunea din ADN care este responsabilă pentru o anumită caracteristică, cum ar fi toleranţa la secetă sau rezistenţa la un dăunător sau erbicid.

Practic, se editează genomul, se determină exact porţiunea din ADN responsabilă de caracterul respectiv şi aceea se înlocuieşte; nu este o modificare genetică, nu sunt încrucişate două specii diferite. Consider că noile tehnici sunt similare 
cu ameliorarea tradiţională, nu este nimic modificat genetic iar legiuitorii din Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă acest fenomen şi să-l accepte pentru că dacă vor clasifica noile tehnici de ameliorare în acelaşi fel ca pe cele de modificare genetică vor opri Europa de la evoluţie, iar omenirea are nevoie de hrană“, a afirmat Jean Philippe Riffat, Commercial Unit Leader Europa Centrală Corteva Agriscience, în cadrul evenimentului Media Club organizat de companie la jumătatea anului 2021. În opinia sa, noile instrumente de inginerie genetică ajută cercetarea să lanseze mai rapid pe piaţă produse performante care să răspundă nevoilor fermierilor şi consumatorilor. „Primul motiv pentru care Corteva Agriscience este susţinătoarea acestor noi tehnici de inginerie genetică este acela că prin intermediul lor se pot obţine produse mult mai sănătoase pentru oameni: uleiuri cu proprietăţi mai bune, grâu cu un procent mai scăzut de gluten ş.a.m.d. Un alt motiv este că fermierii vor reuşi să producă folosind mai puţine pesticide, iar tehnologiile de cultură vor deveni mai performante şi mai ieftine. Şi nu în ultimul rând, deoarece se folosesc mai puţine pesticide este protejat şi mediul înconjurător.“ Conform lui Riffat, Corteva Agriscience va susţine accesul fermierilor europeni la biotehnologii şi va milita pentru un proces mai simplu de reglementare. „Noi suntem şi rămânem parteneri în această luptă cu legislaţia europeană şi considerăm că noile tehnici de ameliorare sunt nevoia numărul 1 atât a consumatorilor, cât şi a fermierilor, însă şi protecţia mediului este importantă. Aşadar, rămânem parteneri în această discuţie cu legiuitorii europeni.“

«Pământul nu este precum o gumă de mestecat ca să-l putem lungi»

În completare, Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience România şi Republica Moldova, a declarat: „Suntem o companie americană şi credem cu tărie că tehnicile de ameliorare au nevoie de îmbunătăţire. În acest moment Europa este în urmă din punct de vedere al înţelegerii şi asimilării viitorului în această privinţă. Dacă existau probleme majore, ţări precum SUA, Canada ori din America Latină nu avansau sub nici o formă în promovarea biotehnologiilor. Statele Unite ale Americii sunt în altă eră sub aspectul performanţelor în agricultură şi asta în primul rând datorită biotehnologiei. Dacă Europa nu va avansa cu asimilarea biotehnologiilor, costul cu coşul zilnic va fi din ce în ce mai mare. Trebuie să subliniez că nu excludem agricultura ecologică. Corteva Agriscience şi alte companii din domeniu sunt pregătite să ofere produse pentru această piaţă, dar omenirea are nevoie de hrană convenţională.

Astăzi planeta are în jur de 7,2 miliarde de oameni, iar în 2050 va avea 9 miliarde de locuitori. Oare toată lumea va mânca produse biologice? Pământul nu este precum o gumă 
de mestecat ca să-l putem lungi, aşadar trebuie să ne adaptăm şi să producem în viitor pe aceeaşi suprafaţa semnificativ mai mult decât producem astăzi. Acesta este viitorul şi nu încape îndoială că Europa va intra în faza de revizuire a ceea ce înseamnă noile tehnici de ameliorare şi va trebui să recupereze handicapul de performanţă.“ Prezentă la eveniment, Cristina Cionga, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, a afirmat că a fost prezentă la discuţiile din acest an lansate de Comisia Europeană în urma raportului publicat la sfârşitul lunii aprilie a.c., conform căruia legislaţia OMG ar trebui modificată, deoarece nu mai poate ţine pasul cu noile cuceriri din acest domeniu.

„Am fost şocată de abordarea pe care o au grupurile verzi, extremiste, care nu vor să lase nici o şansa noilor tehnologii să intre pe piaţă, în ciuda faptului că sunt sigure, verificate şi au toate evaluările ştiinţifice pozitive.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE