REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Boli ale bazei tulpinii şi ale frunzelor la cerealele cultivate

1/4/2019

0 Comments

 
Picture
Boli ale bazei tulpinii şi ale frunzelor la cerealele cultivate
Boli ale bazei tulpinii de cereale Ochi de pasăre - Pseudocercosporella herpotrichoides

Culturile atacate sunt grâul de toamnă şi secara, într-o măsură mai mare, dar şi culturile de orz de toamnă şi ovăzul pot fi atacate. Stadiile de apariţie a bolii sunt următoarele: cel mai puternic atac se manifestă în perioada de apariţie a celui de-al doilea nod format (BBCH 32) şi apariţia ultimei frunze (BBCH 37), urmează faza de apariţie a primului nod format (BBCH 31) şi faza de frunză stindard (BBCH 39), dar atacul poate să apară şi la începutul înfrăţirii (BBCH 21), la înfrăţirea deplină (BBCH 25), la încheierea înfrăţirii (BBCH 29) şi la începutul împăierii (BBCH 30). Temperatura optimă de apariţie a bolii, exprimată în grade Celsius, este cuprinsă între 5 şi 15 grade Celsius, pentru stadiile de apariţie a bolii, cuprinse între înfrăţirea deplină, încheierea înfrăţirii şi începutul împăierii.

Umiditatea la care apare boala şi se dezvoltă bine este cuprinsă între 70 şi 90% şi chiar peste 90%. Factorii care favorizează apariţia bolii sunt reprezentaţi în special de semănatul timpuriu, umiditatea excesivă şi, într-o măsură foarte puternică, monocultura. Urmează în acest clasament folosirea la semănat a unor soiuri sensibile la această boală şi într-o măsură mai mică densitatea ridicată la semănat şi nivelul ridicat de fertilizare. Reducerea potenţială de recoltă este estimată la circa 40%. Ca măsură recomandată de combatere amintim cea mai sigură şi cea mai importantă verigă tehnologică, şi anume rotaţia culturilor.

Fuzarioza bazei tulpinii - Fusarium culmorum, Fusarium graminearum, Fusarium roseum

Culturile atacate sunt reprezentate de culturile de orz şi secară, dar pot apărea şi la culturile de grâu de toamnă şi ovăz. Fenofazele de apariţie a bolii sunt: răsărire - trei frunze (BBCH 10-13), începutul înfrăţirii (BBCH 21), înfrăţirea deplină (BBCH 25), încheierea înfrăţirii (BBCH 29), începutul împăierii (BBCH 30), primul nod format (BBCH 31) şi al doilea nod format (BBCH 32). Poate, uneori, să apară şi în faza de apariţie a ultimei frunze (BBCH 37). Temperatura optimă de apariţie a bolii, exprimată în garde Celsius, este cuprinsă între 15 şi 20 de grade Celsius, dar într-o măsură mai mică boala poate apărea şi la valori de temperatură cuprinse între 5 şi 15 grade Celsius şi chiar de 20-25 de grade Celsius. Umiditatea favorizantă apariţiei bolii este de circa 50%, dar poate apărea şi la umidităţi cuprinse între 50 şi 70%. Factorul favorizant în cea mai mare măsură este reprezentat de folosirea monoculturii ca metodă de semănat şi, într-o măsură mai mică, semănatul tardiv. Alţi factori favorizanţi sunt reprezentaţi, într-o proporţie mult mai mică, de: sămânţa infestată, soiurile sensibile, semănatul timpuriu, densitatea ridicată la semănat, nivelul ridicat de fertilizare cu azot şi umiditatea excesivă. Reducerea potenţială de recoltă este de circa 35%.

Îngenuncherea cerealelor - Ophiobolus graminis, Gaeumannomyces graminis

Culturile atacate cu preponderenţă sunt reprezentate de grâul de toamnă şi orzul de toamnă. Stadiile de apariţie a bolii sunt, în principal: răsărire - trei frunze (BBCH 10-13), începutul înfrăţirii BBCH 21) şi înfrăţirea deplină (BBCH 25). Boala mai pot apărea şi în fazele de încheiere a înfrăţirii (BBCH 29), începutul împăierii (BBCH 30), primul nod format (BBCH 31) şi cel de-al doilea nod format (BBCH 32). Temperatura de apariţie a bolii este cuprinsă între 10 şi 20 de grade Celsius, dar poate să apară şi când temperatura are valori cuprinse între 5 şi 10 grade Celsius, şi chiar 20-25 de grade Celsius. Umiditatea optimă, când are loc apariţia bolii, este momentul când înregistrăm o valoare mai mare de 90%; în unele cazuri, se poate ca apariţia bolii să aibă loc şi la valori cuprinse între 70 şi 90%. Principalii factori care favorizează apariţia bolii sunt reprezentaţi de semănatul tardiv şi, bineînţeles, folosirea monoculturii. Reducerea potenţială de recoltă este de circa 45 %. Ca măsură principală de combatere a acestei boli recomandăm: rotaţia culturilor şi folosirea unor asolamente de 3-5 ani de zile.

Boli ale frunzelor

Septorioza frunzelor - Septoria nodorum

În principal, boala se manifestă cu preponderenţă la cultura de grâu de toamnă, dar poate apărea şi la cultuile de orz, secară şi ovăz. Stadiile de apariţie a bolii sunt, în principal: apariţia ultimei frunze (BBCH 37), faza de frunză stindard (BBCH 39) şi primele spiculeţe vizibile (BBCH 49). Boala poate să apară şi când se înregistrează al doilea nod format (BBCH 32) şi începutul înspicării (BBCH 51), sau chiar la apariţia primului nod format (BBCH 31) şi sfârşitul împăierii (BBCH 59) Temperatura optimă de apariţie a bolii este cuprinsă între 15 şi 20 de grade Celsius, dar se poate înregistra şi la temperaturi cuprinse între 20 şi 25 de grade Celsius. Umiditatea favorizantă apariţiei bolii este cuprinsă între 70 şi 90%, dar o putem regăsi şi la valori mai mari de 90%. Factorii principali care favorizează apariţia bolii sunt reprezentaţi de: folosirea la semănat a unor soiuri sensibile, semănatul tardiv, nivelul ridicat de ferilizare cu azot, umiditatea excesivă şi monocultura. Reducerea potenţială de recoltă este de circa 30%.

Septorioza frunzelor la grâu - Septoria tritici

Boala se manifestă cu preponnderenţă la cultura de grâu de toamnă, dar se poate întâlni şi la culturile de orz şi secară. Stadiile de apariţie a bolii sunt, în principal, apariţia ultimei frunze (BBCH 37) şi faza de frunză stindard (BBCH 39), dar o regăsim şi în faza celui de-al doilea nod format (BBCH 32). Temperatura optimă de aparţie a bolii este cuprinsă între 15 şi 20 grade Celsius, şi într-o măsură mai mică, între 20 şi 25 de grade Celsius. Pentru apariţia acestei boli la grâul de toamnă, umiditatea ce favorizează apariţia bolii trebuie să fie mai mare de 90%. Factorii determinanţi în apariţia bolii sunt reprezentaţi de folosirea la semănat a unor soiuri sensibile, semănatul tardiv, nivelul ridicat de fertilizare cu azot, umiditatea excesivă şi monocultura. Reducerea potenţială de recoltă este de circa 25%.


Făinarea cerealelor - Erysiphe graminis, Blumeria graminis

Cerealele la care se manifestă cu preponderenţă această boală sunt grâu şi orzul de toamnă, dar poate fi întâlnită şi la secară şi ovăz. Pricipalele fenofaze în care se manifestă boala sunt: al doilea nod format (BBCH 32) şi apariţia ultimei frunze (BBCH 37). De asemenea, boala se poate manifesta şi în alte fenofaze, cum ar fi: încheierea înfrăţirii (BBCH 29), primul nod format (BBCH 31), faza de frunză stindard (BBCH 39) şi, într-o măsură mai mică, înfrăţirea deplină (BBCH 25), începutul împăierii (BBCH 30) sau primele spiculeţe vizibile (BBCH 49). Temperatura optimă de apariţie şi manifestare a bolii este cuprinsă între 10 şi 20 grade Celsius, dar boala se poate manifesta şi când temperatura este cuprinsă între 5 şi 10 grade Celsius sau 20-25 de grade Celsius, uneori chiar mai mult de 25 grade Celsius. Umiditatea optimă de apariţie a bolii este  peste 90%, dar boala poate să apară şi la o umiditate cuprinsă între 50 şi 90%. Factorii care favorizează apariţia bolii sunt: folosirea la semănat de soiuri sensibile, densitatea ridicată la semănat, nivelul ridicat de fertilizare cu azot şi umiditatea excesivă. Uneori şi semănatul timpuriu poate permite instalarea bolii. Reducerea potenţială de recoltă este de circa 25%.

Sfâşierea frunzelor - Pyrenosphora teres, Dreshslera teres, Helminthosporium teres

În principal, boala este întâlnită cu predilecţie la cultura de orz de toamnă, dar poate apărea şi la celelalte cereale, grâu de toamnă, secară şi ovăz. Stadiile optime de apariţie a bolii sunt reprezentate de faza de frunză stindard (BBCH 39), primele spiculeţe vizibile (BBCH 49) şi începutul înspicării (BBCH 51). Într-o măsură mai mică, boala poate apărea şi în fazele de apariţie a ultimei frunze (BBCH 37) şi sfârşitul înspicării (BBCH 59). Cu totul sporadnic, boala poate să se manifeste şi la începutul împăierii (BBCH 30), la primul nod format (BBCH 31) şi la al doilea nod format (BBCH 32). Temperatura optimă de apariţie şi manifestare a bolii este cuprinsă între 10 şi 15 grade Celsius, dar şi temperaturile cuprinse între 15 şi 25 de grade Celsius pot favoriza apariţia bolii. Umiditatea de apariţie a bolii este cuprinsă, cu preponderenţă, între 70 şi 90%, dar boala se poate manifesta şi la o umiditate mai mare de 90%. Principalul factor care favorizează apariţia bolii este  reprezentat de folosirea la semănat a unor soiuri sensibile la această boală. De asemenea, nivelul ridicat de fertilizare cu azot şi monocultura pot favoriza într-o măsură mai mică apariţia şi manifestarea acestei boli. Reducerea potenţială de recoltă este de circa 40%.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE