REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Bolile foliare din culturile de cereale păioase, în atenţia agricultorilor

15/5/2019

0 Comments

 
Picture
În multe situaţii, culturile de cereale păioase au reuşit să recupereze semnificativ decalajul de vegetaţie pe care l-au înregistrat încă de la semănat, din toamnă. Ploile căzute, îngrăşămintele chimice administrate şi respectarea unui plan optim de protecţie fitosanitară vor ajuta plantele de cultură să se dezvolte optim şi să dea producţii mulţumitoare în acest an agricol, care a început destul de problematic din punct de vedere climatic
Pentru a obţine culturi de cereale păioase sănătoase, combaterea agenţilor patogeni specifici a reprezentat în această perioadă o prioritate pentru agricultori, care au aplicat fungicide în mai multe faze de vegetaţie. Septorioza a fost una dintre bolile prezente în lanurile de cereale, ce poate impacta negativ producţia dacă nu se iau măsurile necesare de combatere. Atacul se observă pe partea inferioară a frunzelor, la început prin decolorarea limbului foliar şi ulterior prin uscarea acestuia.

Deoarece frunzele se usucă şi mor prematur, procesul de asimilaţie al plantelor este afectat şi capacitatea productivă a acestora este mult diminuată. Făinarea grâului - o boală de importanţă economică deosebită, este influenţată de condiţiile climatice, iar în cazul în care acestea sunt favorabile dezvoltării agentului patogen se manifestă cu repeziciune. La început, boala apare pe frunzele bazale, după care se poate extinde şi pe celelalte părţi aeriene ale plantelor de cultură, afectând chiar şi spicele. Dacă se manifestă în primele faze de vegetaţie, atacul debilitează plantele, iar la faze mai înaintate, numărul de boabe pe spic şi MMB se reduc.

Dintre rugini, cea brună (Puccinia recondita) este cea mai importantă şi se manifestă, cu precădere, la culturile de grâu şi secară. Soiurile cu perioadă mai lungă de vegetaţie sunt mai sensibile la atacul patogenului. Boala se manifestă sub formă de pustule de culoare brună, rotunde sau ovale, distribuite neuniform pe partea superioară a frunzelor şi uneori pe teaca acestora. Rugina brună afectează şi calitatea producţiei, prin scăderea conţinutului de proteine din boabe. În cazul ruginii galbene, pustulele ce apar, în special, în apropierea vârfului frunzelor au culoarea galbenă şi ulterior devin galben-portocalii, dispuse neregulat între nervuri. Atacul duce la uscarea frunzelor, iar plantele au o slabă dezvoltare. La atacuri puternice, boala se poate manifesta şi la nivelul spicului. În faza de împăiere a cerealelor păioase se poate manifesta boala Helminthosporium gramineum - sfâşierea frunzelor. Simptomele specifice sunt apariţia de striuri de culoare brună, de-a lungul nervurilor frunzelor, ce se pot extinde şi pe tulpini şi tecile frunzelor. Pătarea reticulară (Pyrenophora teres) se manifestă, în special, în culturile de orz de toamnă şi primăvară, pe frunzele acestora, prin apariţia unor pete de culoare maro până la maro închis, de formă ovală, care în transparenţă prezintă structură reticulară. În fază înaintată, ţesuturile afectate se necrozează.

Fuzarioza spicelor (Fusarium spp.) se poate manifesta în toate stadiile de vegetaţie ale culturilor şi este o boală periculoasă pentru cereale deoarece atacul pe spice conduce la pierderi cantitative şi calitative, prin scăderea conţinutului de proteine din boabe şi apariţia micotoxinelor. Spicul afectat se decolorează, mai întâi în culoarea galben şi ulterior în roz. Pentru combaterea acestor boli se pot utiliza mai multe fungicide, care se pot aplica în tratamentul 1 (T1) sau în celelalte două tratamente care se pot efectua pentru menţinerea sănătăţii fitosanitare a culturilor de cereale păioase. De la compania Corteva Agriscience se poate folosi fungicidul Treoris, pe bază de pentiopirad şi clorotalonil, în doză de 2 l/ha, iar de la BASF produsul Priaxor EC, care are o acţiune preventivă, curativă şi eradicativă dată de cele două substanţe active: fluxapiroxad (SDHI) şi piraclostrobin. De la compania Syngenta se pot alege din produsele Amistar Opti, Elatus Era şi Archer Turbo, cu eficacitate ridicată în combaterea bolilor foliare la cerealele păioase. Din portofoliul companiei Bayer, se pot utiliza fungicidele Aviator XPRO 225 E şi Impulse Pro 425 EC, iar în oferta firmei Alcedo se regăsesc şi fungicidele Chefara, pe bază de ciproconazol şi propiconazol, precum şi Salvator 25 EW, pe bază de tebuconazol.


Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE