REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Buna organizare a fatarilor - baza pentru productia de lapte si carne

15/1/2011

0 Comments

 
Picture
In etapa actuala productia de carne la ovine a devenit prioritara pentru crescatori, deoarece detine ponderea in structura anuala a veniturilor.

Perioada care urmeaza (februarie – martie) este marcata de inceperea sezonului de fatari, mai ales la crescatorii privati.


Inainte de inceperea fatarilor, se recomanda sa se execute urmatoarele lucrari: asternutul  se va improspata in fiecare zi cu paie curate, nemucegaite; se va pregati un compartiment separat pentru oile fatate  de curand intr-un loc al adapostului mai ferit de curenti.
In interiorul compartimentului pe un perete se instaleaza boxe de fatare cu dimensiunile de 95 cm inaltime, 90 – 100 cm largime si 120 cm adancime. Boxele se pot executa din plasa de sarma, lanteti sau scanduri. La 100 oi gestante se calculeaza 4 – 5 boxe individuale de fatare.
Daca se exploateaza o rasa prolifica (fata gemeni), compartimentul se va desparti in doua zone: o zona pentru oi cu un miel si o zona pentru oi cu doi miei.
Se vor asigura materialele si intervalul necesar (sursa de iluminat pentru noapte, crotalii, tinctura de iod, substituenti de lapte, vaccinuri specifice, antibiotice injectabile)
Inainte de inceperea fatarilor se va face tunderea oilor in jurul cozii si a ugerului

Ce ingrijiri va trebui sa acordam mieilor la fatare?
In prima saptamana dupa fatare se inregistreaza cele mai mari pierderi de miei. In Australia, unde datorita numarului mare de oi ale unui crescator (200 – 10000), nu se acorda asistenta la fatare si astfel pierderile de miei sunt foarte ridicate (peste 30%).
Pentru a reduce pierderile de miei este absoluta nevoie sa se acorde, de catre crescatori, asistenta la fatare.
In conditii normale de intretinere oile fata destul de usor, in 10 – 30 de minute, dupa care oile proaspat fatate sunt duse in compartimentul de oi care au fatat un miel  sau in cel pentru doi miei. In boxele individuale vor fi trecute, pentru 3 – 5 zile, oile care au fatat doi miei, oile rele mame si tineretul care fata pentru prima data.
Crescatorii care detin pana la 100 de oi, separa oile fatate de cele gestante, dar cei care au efective mai mari trebuie sa cunoasca ca in turmele mari, mieii se pot pierde usor de oile mame si, in plus, apare pericolul de strivire si asfixie.
Daca temperatura din adapost este sub 5 grade Celsius ( temperatura optima este de 15 – 20 grade Celsius), mieii fatati se vor busuma cu o panza uscata din bumbac, in sau canepa, dupa care sunt lasati sa fie linsi de catre oaie, atat pentru activarea circulatiei mielului, cat si pentru intarirea relatiei de recunoastere dintre oaie si miel.
In cazul temperaturilor de sub zero grade Celsius, apare pericolul ca in doua ore, mieii sa inghete daca fatarile nu sunt supravegheate.

La fatare pot aparea urmatoarele situatii anormale :
- prezentarea anormala a mielului la fatare, alta decat cea cu capul culcat pe ambele membre anterioare. In aceasta situatie se va corecta, pe cat posibil, pozitia de catre o persoana cu experienta, care in prealabil s-a dezinfectat pe mana;
- mielul este prea mare la fatare (mai ales la mioare) si expulzarea sa, se face greu.

In momentul cand contractiile oii sunt puternice, se dirijeaza capul mielului si apoi se trage cu atentie de membrele inferioare.
Daca oaia nu poate fata nici dupa 2 – 3 ore, in acest caz se face cezariana pentru a evita moartea oii mama. In Franta, dupa cum afirma Ioan Padeanu, aceasta operatiune se executa de catre crescatori.
La cateva ore dupa fatare, mielul se ridica si se cauta ugerul oii. Prima alaptare este foarte importanta, deoarece colostrul este bogat in substante nutritive, vitamine si anticorpi, care asigura o protectie contra microbilor.
Daca mielul este prea slab, atunci trebuie sa intervina crescatorul care va culca oaia pentru supt. Oile care refuza alaptarea mieilor se vor introduce in boxe individuale.
La toate rasele de ovine crescute in tara noastra, dar mai ales la rasa Merinos, se intalnesc oi care nu au lapte sau au o cantitate insuficienta.
Oile cu productie buna de lapte si cu fatare gemelara ii vor alapta, iar de la cele cu productia de lapte slaba, un miel va trece la o oaie doica, careia i-a murit mielul, sau la o oaie buna de lapte, dar care are un singur miel.
Zilnic, in timpul fatarilor se va face individualizarea (marcarea) cu crotalii metalice sau din plastic pe urechea stanga sau prin preducire.
In zonele cu deficit de selenium, odata cu marcarea mieilor se face si un tratament preventiv contra miodistrofiei, iar la mieii cu viabilitate scazuta, care apar mai ales la fatarile gemelare, se asociaza tratamentului si vitamina E, in doza de 20 – 30 de miligrame per miel.  

Productia de lapte la oaie se pregateste inca din timpul gestatiei
De multe ori, crescatorii de oi s-au intrebat: “Este sufficient sa hranim oile numai dupa fatarela nivelul cerintelor pentru a da o productie de lapte la nivelul potentialului genetic?
Literatura de specialitate semnaleaza ca la oile Karakul, care au fost hranite dupa fatare la nivelul cerintelor, dar au pierdut in intervalul monta-fatare, datorita subalimentatiei, 15 % din greutatea lor corporala, au produs cu 10 litri mai putin lapte. Lactatiile reprezinta perioada cu cele mai mari cerinte nutritive in ciclul productiv al oii.
Desi odata cu debutul lactatiei capacitatea de ingestie creste treptat, oile nu pot, in majoritatea cazurilor, sa consume suficiente nutreturi pentru a face fata cerintelor fiziologice de energie in primele saptamani de lactatie si sunt obligate sa utilizeze rezervele corporale de grasime.
Pentru proteina si substante minerale, rezervele corporale sunt foarte mici si, deci, furajele ingerate trebuie sa le contina la nivelul necesarului.
La sfarsitul gestatiei, dar mai ales la inceputul lactatiei, echilibrarea balantei energetice la rumegatoarele mici se face prin metabolizarea grasimii interne (aceasta contine 39 MJ/KG), cu o eficienta de 70 – 75 %.
Pentru a sustine productia de lapte, mai ales in prima luna de lactatie (cand se elimina 70 – 100 grame grasime), o oaie trebuie sa aiba o rezerva de grasime corporala de cel putin  2 – 4 kilograme, in functie de greutate.
Rezulta deci, ca refacerea rezervelor organismului in perioada de repaos mamar, care se suprapune cu gestatia, este o conditier esentiala pentru obtinerea unei productii de lapte la nivelul potentialului lactogen, in faza de ascendenta a lactatiei.
In gestatie, consumul voluntar de hrana creste odata cu sporirea cerintelor nutritive, dar in ultimile sase saptamani, capacitatea de indigestie a furajelor se reduce continuu pana la fatare.
Este necesar ca masa de furaje ingerate sa scada in volum, dar sa creasca valoarea lor nutritiva, actiune care se realizeaza prin scoaterea treptata din ratie a grosierelor si introducerea furajelor concentrate in parallel cu cresterea calitatii fibroaselor
Furajarea stimulativa in ultima parte a gestatiei, pe langa refacerea rezervelor organismului, mai are si urmatoarele efecte: refacerea tesutului secretor al glandei mamare in proportie de 95 %; cresterea greutatii corporale (85%) si a vigorii fetusilor; asigurrea principalilor nutritive pentru cresterea foliculilor secundari si a fibrelor acestora.
Aceasta furajare are si un efect indirect asupra productiei de lapte, in sensul ca mieii cu o greutate mare la fatare si mai vigurosi consuma mai mult lapte si prin golirea glandei mamare mai des, favorizeaza secretia laptelui.
Perioadele scurte de subalimentatie sunt reglate de organism, dar o subalimentatie severa inainte de fatare, care depaseste doua saptamani, are ca urmare pierderea capacitatii de compensatie a cresterii fatului si aparitia toxiemiei de gestatie, mai frecventa la oile cu gestatie dubla, iar dupa fatre, reducerea productiei de lapte.
In general, se accepta ca reducerea greutatii mieilor la fatare cu mai mult de 25 % este un indiciu ca si productia de lapte va fi afectata.
Tinand cont ca si in sistemul traditional de crestere al oilor, fatarile incep intre 1 si 15 februarie, este absolut necesar ca, pentru a sustine refacerea organismului si implicit prtoductia de lapte, furajarea stimulativa a oilor sa inceapa din primele zile ale lunii ianuarie.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE