REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Bune practici pentru utilizarea raţională a pesticidelor

15/12/2016

0 Comments

 
Picture
La data de 15 noiembrie a.c., în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni, din judeţul Argeş, Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) a lansat Centrul de Excelenţă pentru demonstrarea bunelor practici în utilizarea produselor fitosanitare.
În opinia industriei, acest demers este necesar pentru îmbunătăţirea modului în care sunt utilizate pesticidele astfel încât acestea să nu pericliteze sănătatea utilizatorilor, a consumatorilor şi a mediului înconjurător. Totodată, este şi o iniţiativă de imagine pentru a demonstra implicarea industriei în tot ceea ce înseamnă utilizarea produselor de protecţie, iar această acţiune nu este singulară.  Pentru început, gazda evenimentului, dr. ing. Mihai Coman, directorul ICDP Mărăcineni, ne-a furnizat informaţii privitoare la activitatea de cercetare desfăşurată în cadrul institutului, iar referitor la proiectul demarat de AIPROM a declarat următoarele: „Folosirea neraţională a acestor produse duce la prezenţa reziduurilor de pesticide în apele freatice, în sol şi în alimente. Rolul proiectului, care nu este unicul al AIPROM (printre alte proiecte numărându-se şi programul TOPPS, de pregătire a operatorilor pentru prevenirea poluării din surse punctuale), este de a ne învăţa cum putem administra aceste produse într-un cadru corect, cu grijă faţă de sănătatea oamenilor şi a plantelor.“ Carmen Botez, director executiv al AIPROM, a vorbit despre utilizarea durabilă a produselor fitosanitare astfel încât să ne asigurăm că mediul este protejat şi că există suficiente resurse disponibile pentru generaţiile viitoare. S-a discutat despre importanţa acestui prim centru, urmând ca pe viitor să se înfiinţeze centre şi în alte locaţii din ţară, pentru a demonstra practic măsuri simple şi la îndemâna fermierilor pentru o bună gestionare a produselor fitosanitare. Aceste centre vor putea fi folosite pentru instruirea operatorilor profesionişti. „Industria de protecţia plantelor este acuzată în permanenţă, însă de multă vreme se fac eforturi pentru ca impactul negativ pe care îl au produsele de protecţie asupra sănătăţii oamenilor şi mediului înconjurător să fie din ce în ce mai mic. Pentru demararea Centrului de Excelenţă avem alături de noi mai mulţi parteneri, precum Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Fitosanitară şi reprezentanţi ai mediului academic, care vor să ducem proiectul mai departe“.

Ana Gheorghiu (Bayer), liderul Grupului de lucru al programului Stewardship, a vorbit despre iniţiativa de utilizare durabilă şi în siguranţă a produselor de protecţia plantelor, subliniind faptul că obiectivul principal al proiectului este acela de a proteja sănătatea agricultorilor şi implicit a consumatorilor, prin respectarea bunelor practici agricole la utilizarea produselor fitosanitare şi minimizarea potenţialului impact pe care aceste produse le pot avea asupra mediului înconjurător. „Demersurile noastre se îndreaptă către creşterea gradului de responsabilitate a fermierilor în vederea utilizării în siguranţă a produselor chimice şi AIPROM a organizat în ultimii ani, de când proiectul a fost demarat în anul 2011, numeroase evenimente şi seminarii care s-au bucurat de participarea fermierilor, distribuitorilor şi reprezentanţilor autorităţii naţionale din domeniul fitosanitar. Noi urmărim produsul pe întreg fluxul său de utilizare, plecând de la transport, depozitare şi până la utilizarea propriu-zisă, ceea ce implică pregătirea soluţiei de stropit, aplicarea, tehnicile inovative de aplicare, calibrarea echipamentelor de stropit şi inspecţia periodică, purtarea echipamentului individual de protecţie şi gestionarea ambalajelor de produse.“ Dna Gheorghiu a vorbit şi despre importanţa respectării condiţiilor de siguranţă atunci când produsele chimice sunt transportate şi depozitate. Stocarea produselor de protecţia plantelor se face într-o încăpere bine ventilată, prevăzută cu echipamente de intervenţie în caz de accident şi semnalizată cu afişe informative. Se recomandă a se păstra la îndemână trusa de prim-ajutor, soluţia pentru clătirea ochilor, stingătorul de incendii, un sac de nisip, lopata, mătura, făraş şi saci menajeri. În cadrul ICDP Mărăcineni, am avut ocazia să vedem un depozit de produse fitosanitare care întruneşte toate condiţiile de siguranţă prevăzute de legislaţie. De asemenea, a fost prezentat şi un container complet izolat, unde se pot depozita ambalajele goale de produse pentru protecţia plantelor, pentru a se evita contaminările.

Metode simple pentru buna gestionare a produselor fitosanitare
În cadrul prezentărilor s-a vorbit şi despre avantajele utilizării sistemelor de transfer închise la pregătirea soluţiei de stropit. „Acestea previn contaminarea accidentală a operatorilor în timpul pregătirii soluţiei deoarece se elimină în totalitate contactul direct cu produsul chimic, expunerea operatorilor la produs în timpul operaţiunilor de amestecare şi umplere a echipamentelor de stropit este neglijabilă, iar pierderile accidentale de substanţă concentrată în timpul procesului de amestec este «0». Un astfel de sistem de transfer închis este easyFlow - un produs realizat de firma Agrotop în colaborare cu Bayer“, a afirmat dna Gheorghiu. Apa rezultată în urma clătirii echipamentelor de stropit şi a ambalajelor de produse fitosanitare şi folosită necorespunzător  poate fi o sursă de poluare a apelor subterane şi de suprafaţă. În cadrul evenimentului a fost prezentată o soluţie privind gestionarea efluenţilor fitosanitari, astfel încât aceştia să nu constituie o sursă de contaminare.

Sistemul Phytobac
Reprezentantul companiei Bayer a prezentat un sistem simplu, modular, denumit Phytobac, pentru biodegradarea substanţelor active în condiţii de siguranţă.  Această degradare se realizează într-un substrat omogen de pământ şi paie sau alte materiale vegetale procurate din fermă, sub acţiunea razelor solare. Substratul trebuie să fie umed, dar nu saturat, şi de aceea este echipat cu un sistem de picurare pentru ca efluenţii fitosanitari să fie distribuiţi uniform. Varianta prezentată răspunde necesităţilor unei ferme de 200-300 ha pe timpul unui an. Este un sistem autonom, nu are nevoie de sursă de energie electrică, uşor de instalat, iar după o perioadă de timp amestecul devine inert. Andrei Măruţescu, co-lider al Gruplui de lucru în cadrul AIPROM, a precizat că atunci când ne referim la utilizarea produselor de protecţia plantelor nu trebuie să vorbim de impactul pe care îl pot avea acestea, ci să vorbim cu precădere despre gestionarea unor riscuri. „Rolul acestui Centru şi al demonstraţiilor practice pe care le realizăm este acela de a conştientiza importanţa aplicării corecte a produselor fitosanitare, pe tot ciclul lor de utilizare, în aşa fel încât să reducem orice risc. Rolul nostru este să îi informăm pe fermieri şi pe cei care utilizează produsele de protecţia plantelor că există măsuri simple care pot să îmbunătăţească managementul riscurilor.“

Soluţia integrată Heliosec
Sistemul propus de Syngenta pentru gestionarea efluenţilor fitosanitari (apa reziduală) se numeşte Heliosec şi este pentru prima oară când este prezentat în România, el fiind implementat de către compania Syngenta în mai multe ţări europene. „Este o soluţie integrată destinată fermelor unde se fac mai multe tratamente fitosanitare, unde planul de protecţie este mai intensiv. Sistemul are la bază efectul de evaporare“, a afirmat dl Măruţescu. Heliosec separă reziduurile chimice de apele uzate colectate prin evaporare. Lumina solară şi vântul evaporă apa, lăsând în urmă reziduurile produselor de protecţia plantelor sub formă de depunere uscată. Activităţile de pregătire şi încărcare a amestecurilor, precum şi de curăţare a echipamentului de stropit pot avea loc pe o platformă ridicată prin indiguire adecvată. Suprafaţa platformei este înclinată pentru ca efluenţii rezultaţi în urma spălărilor să ajungă, printr-o conductă, direct în containerul Heliosec. „Bazinul are o capacitate de stocare de 2.500 litri de apă. Reziduurile solide colectate se dau ca deşeu chimic la centrele de neutralizare“, a mai precizat reprezentantul Syngenta. În prezentarea sa, acesta a amintit şi de implicarea asociaţiei AIPROM în demersul de a convinge fermierii să-şi doteze semănătorile cu deflectoare. Aceste dispozitive direcţionează aerul de la exhaustorul semănătorii către sol, evitând împrăştierea în mediul înconjurător a particulelor de praf ce pot conţine şi produse de protecţia plantelor rezultate în urma abraziunii seminţelor tratate.  

Echipamentul individual de protecţie la prepararea soluţiilor de stropit
Despre importanţa purtării echipamentului individual de protecţie (combinezon, mănuşi, ochelari, mască, cizme şi vizieră) în timpul preparării soluţiei de stropit ne-a vorbit dna Dana Bratu, coordonator proiect SUI (Iniţiativa de Utilizare în Siguranţă a produselor de protecţia plantelor). Totodată, aceasta ne-a vorbit şi despre programul SCAPA, de colectare a ambalajelor de produse fitosanitare. După susţinerea prezentărilor teoretice, evenimentul a cuprins şi partea practică, unde au fost prezentate soluţiile de utilizare responsabilă a produselor de protecţia plantelor. La finalul demonstraţiei, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni a afirmat că în pomicultură sunt ani în care se realizează şi câte 20 de tratamente fitosanitare, iar existenţa Centrului de bune practici va permite un control mai bun asupra poluării livezilor.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE