REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul legumicol al lunii decembrie

15/11/2012

0 Comments

 
Calendarul legumicol al lunii decembrie - Agrimedia.ro
Luna decembrie, prima lună a sezonului de iarnă, debutează pentru fermierii legumicoli cu o serie de probleme care trebuiesc rezolvate acum şi nu mai târziu, pentru a nu avea disfuncţionalităţi în evoluţia firească a aplicării verigilor tehnologice ale culturilor de legume.

După parcurgerea unui an legumicol destul de greu, seceta atmosferică şi seceta pedologica fiind elementele restrictive în obţinerea de recolte care să asigure potenţial financiar pentru reluarea ciclului productiv, în această lună se proiectează următorul ciclu legumicol, cu tot ce înseamnă acesta. În primul rând, în ceea ce priveşte îngrijirea culturilor existente, se va verifica în permanenţă starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate din toamnă, având în vedere faptul că până la începutul lunii noiembrie cantităţile de precipitaţii au fost foarte mici, iar rezerva de apă din sol destul de scăzută. În aceste condiţii, este necesar a urmări refacerea rezervei de apă din sol, în funcţie de cantităţile de precipitaţii care se pot înregistra. În condiţiile în care precipitaţiile vor fi abundente sau într-o unitate de timp determinată se vor înregistra precipitaţii abundente, este necesar a se lua măsuri de prevenire a înregistrării excesului de apă pe suprafeţe întinse. De aceea, acolo unde este cazul, se vor executa şanţuri sau rigole de evacuare a excesului de apă, pentru ca plantele să se poată dezvolta normal şi să beneficieze de suficiente cantităţi de apă în procesul metabolic.

Totodată, se vor lua măsuri de protejare a culturilor înfiinţate din toamnă împotriva distrugerii de către animale sălbatice/domestice. Acest aspect trebuie avut în vedere cu toată responsabilitatea, deoarece nu în puţine cazuri atacurile animalelor (care, din cauza secetei înregistrate pe parcursul anului 2012, mănâncă orice fel de verdeaţă) au distrus importante suprafeţe de teren semănat. În al doilea rând, este necesar ca în paralel cu problemele amintite anterior să se ia măsuri pentru producerea răsadurilor necesare în anul următor pentru plantat. În acest sens, este necesar ca prima operaţiune ce va avea loc să fie revizuirea, repararea spaţiilor şi a mijloacelor pentru producerea răsadurilor. De asemenea, se va lua în calcul şi numărul de specii de plante legumicole care urmează a fi cultivate, dar şi numărul de răsaduri necesare pentru unitatea de suprafaţă în care se vor planta răsadurile. O operaţiune deosebit de importantă este continuarea asigurării gunoiului de grajd, care în acest moment constituie o problemă deosebit de grea, pentru simplul motiv că gunoiul de grajd este din ce în ce mai puţin, din cauza reducerii drastice a numărului de animale crescute de producătorul agricol particular. În aceste condiţii, se face apel la marile unităţi zootehnice pentru procurarea gunoiului de grajd bine fermentat şi bine întreţinut.

Pentru asigurarea gunoiului de grajd sunt necesare următoarele operaţiuni, ca secvenţe tehnologice: încărcarea gunoiului de grajd din platforma special amenajată în cadrul unităţii zootehnice; transportul gunoiului de grajd la locul stabilit; aşezarea gunoiului de grajd în platforma special amenajată şi protejarea acestei platforme de intemperii (acoperirea cu materiale sintetice, folie etc.). Această operaţiune este deosebit de importantă, reuşita producerii unui răsad bun fiind o consecinţă a acordării de maximă atenţie executării corecte a fiecărei secvenţe tehnologice. Urmează operaţiunea de continuare a asigurării amestecului de pământuri, dintre care amintim: mraniţa, pământul de ţelină, pământul de grădină, nisip, turbă, compost forestier etc. Pentru a avea maximum de eficienţă a folosirii acestor amestecuri de pământ, este necesar a şti de la bun început proporţiile în care se asociază aceste pământuri, în funcţie de specia legumicolă ce urmeză a fi cultivată. Principalele operaţiuni în asigurarea amestecului de pământuri şi a omogenizării produsului finit constau în: încărcarea pământurilor, transportul acestora, descărcatul la locul stabilit şi, în final, cernerea pământurilor iniţiale.

După executarea acestor operaţiuni, se poate trece la pregătirea amestecului de pământuri, care presupune următoarele operaţiuni: omogenizarea conform reţetei, dezinfecţia amestecului (operaţiune deosebit de importantă în vederea protejării de atacuri de boli şi dăunători, stabilită, în special, numai de specialiştii fitosanitari ai fiecărui Laborator Fitosanitar Judeţean), depozitarea corespunzătoare a amestecului (în magazii, şoproane etc.). O altă operaţiune la fel de importantă este protejarea de intemperii a amestecurilor pregătite pentru fiecare specie legumicolă în parte, cu diferite materiale protectoare sau prin adăpostirea în spaţii special amenajate. Cea de-a treia categorie de probleme vizează organizarea activităţilor, care înseamnă de fapt analiza graficului de activităţi, atât pe timp de iarnă, cât şi pentru începutul anului legumicol. Acest aspect înseamnă mai concret analiza activităţilor desfăşurate pe parcursul anului anterior şi eficienţa acestora, care se traduce prin obţinerea de venituri suplimentare care să asigure reluarea ciclului biologic în condiţii foarte bune. Pornind de aici, se poate avea în vedere o serie de activităţi şi măsuri care să îmbunătăţească activitatea faţă de perioada anterioară, măsuri care să permită suplimentarea veniturilor directe faţă de cele obţinute în anul anterior.

Aceasta se poate traduce prin analiză financiară, care înseamnă concret: încasările de la beneficiarii legumelor, rambursarea creditelor, achitarea serviciilor, analiza resurselor financiare pentru anul viitor, eventuale disponibilităţi pentru investiţii (care să conducă la îmbunătăţirea bazei materiale, dotari suplimentare şi asigurarea unui parc de maşini şi unelte agricole, care să permită executarea tuturor lucrărilor în regim de excelenţă). O altă activitate deosebit de importantă este analiza modului de folosire a forţei de muncă, atât în ceea ce priveşte fiecare membru al familiei, cât şi forţa de muncă angajată permanent sau temporar. Deoarece numărul celor care doresc să lucreze în agricultrură s-a împuţinat, asigurarea forţei de muncă a devenit o problemă deosebit de grea, care implică folosirea de personal necalificat, care nu poate deveni un bun legumicultor decât după multe ore de lucru în câmp sau în seră.

Pentru a avea o activitate laborioasă, trebuie să se revizuiască listele cu materialele din stoc pentru a putea face necesarul perioadei imediat următoare. În paralel cu această activitate, se va face şi necesarul pentru anul viitor, în funcţie de speciile legumicole planificate a fi cultivate şi în funcţie de contractele ce urmează a fi încheiate cu diverşi comercianţi. În funcţie de toate aceste probleme, se va întocmi graficul de procurare a materialelor cu necesitate imediată şi a celor de pe parcursul vegetaţiei plantelor legumicole cultivate. Un rol deosebit de important îl au analiza modului de derulare a contractelor pentru livrarea legumelor pe parcursul anului şi priorităţile ce decurg din aceste contracte. Ceea ce este foarte important este faptul că vor trebui analizate costurile suplimentare determinate de valorificarea proprie pe piaţă a tuturor rezervelor de legume rezultate ca un surplus de recoltă din planificarea făcută iniţial, la începutul anului. În condiţiile în care vânzarea produselor nu se face conform planificării, este necesar să se analizeze eventualitatea reorientării sau schimbării structurii culturilor legumicole, în corelaţie cu cererea pieţei, cu contractele stabilite anticipat la începutul anului cu diverşi beneficiari.

Cea mai importantă activitate din viaţa legumicultorilor este cea de comercializare a legumelor produse pe parcursul unui an legumicol. Pentru aceasta, operaţiunea de care depind în mare parte vânzarea şi valorificarea superioară a cantităţilor de legume produse este cea de condiţionare a recoltei pentru piaţă din depozitele de păstrare. În vederea vânzării, sunt necesare următoarele etape: cizelat, sortat, calibrat, şters/lustruit, ambalat, depozitat în condiţii optime până la livrare, după care urmează expedierea către beneficiar pe piaţă. O problemă deosebită o reprezintă modul în care se face ambalarea mărfii, care trebuie să fie atractivă şi să atragă mulţi cumpărători. Aici intervine rolul designului comercial, stabilit printr-un management diferenţiat, în funcţie de speciile de legume prezentate, de timpurietatea lor şi de calităţile nutritive pe care le are fiecare legumă. Dacă toate acestea sunt însoţite şi de o reclamă puternică, impulsivă, dar de bun simţ, totul pare a se rezolva destul de uşor din afară, dar greul îl duc tot truditorii pământului, frumoşii ţărani români...

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE