REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor agricole in luna noiembrie

15/11/2010

0 Comments

 
Picture
_Pentru culturile de câmp, principalele lucrări agricole cuprind: executarea de semănături târzii (acolo unde nu a fost posibilă încadrarea în timp a lucrării), îngrijirea semănăturilor de toamnă, eliberarea terenului de culturile târzii, în vederea efectuării ogoarelor de toamnă și depozitarea producției secundare, fertilizarea cu gunoi de grajd pentru culturile de primăvară și controlul atent al produselor
depozitate.


_Toți agricultorii cunosc avantajele semănatului grâului în epoca optimă, astfel încât grâul de toamnă să poată acumula din toamnă 100-500 de grade Celsius active și să-și formeze un sistem radicular profund, cu 3-5 frunze și respectiv cu 1-3 frați.

Dar nu întotdeauna reusește punerea de acord a dorinței cu realitatea anului agricol; în cazul acestui an, din cauza multiplelor greutăți, este necesar a continua semănatul grâului și în prima decadă a lunii noiembrie, când, din pricina temperaturilor scăzute, semințele nu mai răsar în cursul toamnei. Forța mecanică insuficientă față de volumul foarte mare de lucrări, prețul ridicat al efectuării arăturii și pericolul de întârziere ne pun în situația de a recomanda pregătirea terenului pentru cerealele de toamnă numai prin lucrări repetate cu grapele cu discuri, până la obținerea unui strat de sol afânat și mărunțit, fără resturi vegetale, adică de cel puțin 15 cm, uniform.

În situațiile în care porumbul nu a ajuns la maturitate și suprafețele eliberate de alte plante premergătoare nu sunt suficiente, se impune a apela la ogoarele de vară făcute după grâu sau, dacă nu sunt făcute, prin discuire, în cel mai scurt timp se vor prelucra pentru semănat. Introducerea sub brazdă a 40-80 kg de fosfor este binevenită pentru culturile cerealiere de toamnă, respectiv orz, orzoaică și grâu. Dacă nu a fost cu putință, înainte de semănat se impune aplicarea și încorporarea în sol de îngrășăminte complexe, cu raportul în favoarea fosforului (1:2:2).

Fără fertilizarea din toamnă, pe pământurile cele mai fertile recoltele din anul viitor nu vor depăși 2.500-3.000 kg/ha, iar în zonele de deal, producțiile vor fi sub 1.500 kg/ha, altfel spus, aceste culturi vor fi neeconomice. Având în vedere acest aspect, se impune a mări densitatea de semănat la 600-650 de boabe germinabile la metrul pătrat, ceea ce înseamnă o cantitate de sămânță mai mare, care, în funcție de dimensiunea semințelor, puritatea și germinația acestora, se ridică la 270-300 kg/ha. Semănăturile acestea la nivel de risc trebuiesc executate cu multă grijă, cu sămânță bine tratată, la adâncime de 4-6 cm, astfel încât boabele să fie bine acoperite de solul mărunțit și așezat al patului germinativ.

Și pentru a limita neliniștea celor obligați să semene târziu, precizăm că există numeroase date științifice obținute de cercetătorii agricoli români care demonstrează că și în cazul acestor culturi semănate în afara epocii optime se pot obține recolte mai mari decât la grâul de primăvară, sunt mai puțin atacate de boli și dăunători, iar din punct de vedere biologic, asigură obținerea unor semințe valoroase.

Toate lucrările din această toamnă sunt mult întârziate și pericolul ca să nu se realizeze suprafețele de grâu planificate, de care țara are nevoie, este evident. Dintre lucrările de îngrijire pentru culturile de toamnă, care mai pot fi efectuate în luna noiembrie, amintim: executarea rigolelor de îngrijire pentru scurgerea apelor, acolo unde există pericol de băltire; pe terenurile unde s-a semănat grâu după grâu poate să apară, în cazul unei luni noiembrie mai calde, atac de gândac ghebos, fiind necesară tratarea culturii cu un insecticid; menținerea sub control a atacului de rozătoare (hârciogi, popândăi, șoareci de câmp).

În paralel cu aceste probleme și pe măsura reglării lor, întregul efort trebuie îndreptat spre eliberarea terenului, fertilizarea și executarea ogoarelor pentru culturile de primăvară. Produsele secundare recoltate la timp și bine depozitate sunt foarte valoroase, putând fi valorificate fie prin furajarea directă a animalelor, fie vândute pentru diferite ramuri ale industriei (de exemplu, industria celulozei). Cel mai important este însă ca terenul eliberat să fie fertilizat imediat cu îngrășăminte cu fosfor, gunoi de grajd, iar pe solurile din zona de deal să se aplice și amendamente cu calciu, pentru corectarea reacției lor acide. Cât vremea este înca bună în luna noiembrie, se va acorda prioritate parcelelor ce urmează fi  semănate cu culturi de primăvară, deosebit de pretențioase la calitatea ogorului de toamnă. În această ordine, prioritate vor avea, dintre culturile de câmp, parcelele în care se vor semăna sfeclă de zahăr, cartofi, floarea soarelui și porumb. Dacă nu se va reuși aplicarea de gunoi de grajd decât pe o parte din suprafață, cele mai mari sporuri, respectiv cea mai bună eficiență, se vor obține prin fertilizarea parcelelor în care se va planta cartof sau în cele pe care se va semăna sfeclă de zahăr.

Îngrășămintele cu fosfor sub formă de superfosfat, dar și fosforitele vor fi valorificate de culturile de primăvară numai dacă sunt introduse în pământ, sub arătura adâncă de toamnă. La fel, se pune problema și a sării potasice, atât de necesară pe solurile mai nisipoase, dar și pe cele din zonele de deal, spălate, îngrășămant valorificat bine numai dacă se introduce tot sub arătura de bază. Controlul atent și permanent al produselor depozitate ne poate feri de mari necazuri. O atenție deosebită trebuie acordată depozitării cartofilor; nu trebuie renunțat la nici un efort în depistarea eventualelor cuiburi cu temperatură mai ridicată și în desfacerea acestora, dar și resortarea materialului din zona respectivă. Floarea-soarelui recoltată târziu trebuie ținută în starturi subțiri și lopătată permanent, pentru a preveni râncezirea. Atenție trebuie acordată și știuleților de porumb de la hibrizi mai târzii, culeși cu umiditate mai ridicată și care pot mucegăi și se pot deprecia foarte repede. Controlul permanent al tuturor produselor depozitate este necesar săptămânal și se va interveni oricând este nevoie, pentru înlăturarea fenomenelor negative.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE