REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor din legumicultura in luna aprilie

11/4/2012

0 Comments

 
Calendarul lucrarilor din legumicultura in luna aprilie - Agrimedia.ro
Lucrările legumicole ce se desfăşoară pe parcursul lunii aprilie sunt multiple şi se pot distinge prin lucrări specifice culturilor legumicole înfiinţate şi, respectiv, lucrări legumicole în vederea semănatului sau plantatului la speciile legumicole de primăvară.

În primul rând, se va verifica starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în toamnă şi eventual a culturilor înfiinţate în primăvară şi răsărite din punct de vedere tehnologic şi fitosanitar. Având în vedere cantităţile mari de precipitaţii, înregistrate sub formă de zăpadă, care s-au acumulat la sfârşitul iernii, este necesar a se lua măsuri de prevenire a excesului de apă, acolo unde este cazul. Tot în această perioadă se vor verifica solele semănate, pentru a lua măsuri de protejare împotriva distrugerii culturilor de toamnă de către animalele sălbatice sau chiar cele domestice. Pentru a grăbi apariţia şi creşterea speciilor legumicole specifice acestei perioade a anului, este necesar ca toate culturile înfiinţate în toamnă (salată, spanac, ceapă verde ş.a.) să fie protejate cu folie de polietilenă, în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecărui producător particular. Una dintre cele mai importante lucrări care se execută în această perioadă este erbicidarea culturilor de cartof timpuriu, operaţiune care se execută la 4-6 zile după plantat, dacă se poate, sau după această perioadă menţionată, dar înainte de apariţia plantelor. În ceea ce priveşte pregătirea terenului în vederea semănatului/plantatului cu răsad, această operaţiune începe prin afânarea solului la adâncimea de 5-8 cm, prin grăpat. Imediat după această operaţiune, se încarcă, se transportă, se administrează şi se încorporează îngrăşămintele chimice necesare pentru culturile ce urmează a fi semănate (morcov, pătrunjel, păstârnac, varză timpurie, conopidă timpurie, gulioare, verdeţuri, bulboase, ridichi, bob etc.). Urmează aplicarea şi încorporarea erbicidelor, operaţiune făcută conform tehnologiei de cultivare specifice fiecărei specii în parte, şi care pot fi: ppi (erbicide care se pot aplica înainte de executarea operaţiunii de plantat, cu circa 6-8 zile şi cu încorporare imediată în sol) sau pre (erbicide care se pot aplica înainte de plantat cu circa 4-5 zile, fără încorporarea în sol) pentru culturile ce urmează a fi înfiinţate în lunile aprilie sau mai. În paralel, se pot deschide rigole, la adâncimea de 16-18 cm, în vederea modelării solului, iar solul se poate modela în straturi înălţate, pentru înfiinţarea culturilor de tomate, ardei, pătlăgele vinete, dovlecei, castraveţi, pepeni, rădăcinoase, verdeţuri etc., în vederea irigării prin scurgere a apei prin rigole.

Tot acum se continuă lucrările în răsadniţe, prin aplicarea lucrărilor de întreţinere a tuturor răsadurilor, prin controlarea şi dirijarea temperaturii, aerisirea spaţiului, udare permanentă, fertilizările specifice fiecărei specii legumicole (soluţie de îngrăşăminte, concentraţia de 0,8-1%) ş.a. Se vor aplica măsuri pentru călirea răsadurilor, începând cu 10-15 zile înainte de plantare, pentru adaptarea acestora la condiţiile de câmp, prin: aerisirea progresivă până la ridicarea completă a ferestrelor, expunere la lumina directă şi la circulaţia aerului, reducea cantităţii de apă, aplicată conform normei de irigare.

În urma executării marii majorităţi a acestor lucrări, se poate trece la înfiinţarea culturilor în câmp. Această lucrare se poate face fie prin semănat direct în câmp, cum este cazul culturilor de: tomate semănate (1-2 kilograme la hectar), castraveţi (6-8 kilograme la hectar), dovlecei (5-6 kilograme la hectar), pepeni (5 kilograme la hectar), ridichi de lună (10-15 kilograme la hectar), sfeclă roşie (12-16 kilograme la hectar), fasole timpurie (80 kilograme la hectar), bame (15-20 de kilograme la hectar), spanac (20-30 de kilograme la hectar) ş.a., fie prin înfiinţarea de culturi legumicole prin răsad, cum ar fi: tomate timpurii (0,250 kilograme la hectar), ardei (0,800 kilograme la hectar), pătlăgele vinete (0,800 kilograme la hectar), gulioare (0,500 kilograme la hectar), ţelină pentru rădăcină (0,200 de kilograme la hectar), varză de vară (0,400 kilograme la hectar) ş.a. Urmează operaţiunea de pregătire a răsadului repicat pentru plantat, operaţiune valabilă pentru următoarele culturi legumicole: tomate timpurii, pătlăgele vinete, ardei etc. După această operaţiune, se execută călirea răsadului înainte de scoaterea din răsadniţe şi tratamentul preventiv contra dăunătorilor şi agenţilor patogeni. Imediat după acest tratament, se va uda răsadul pregătit pentru a fi plantat. Când toate aceste operaţiuni s-au încheiat, urmează scoaterea răsadului din răsadniţă şi transportarea acestuia la locul de plantare. Pentru ca răsadul să poată fi corect plantat, se vor efectua anumite lucrări specifice operaţiunii de plantat, care încep cu marcarea terenului pentru operaţiunea de plantat. După marcare, se sortează manual răsadul repicat. Se deschid rigole sau gropi de plantare la adâncimea de 10-15 cm, după care se distribuie răsadul pe rânduri. După aceste operaţiuni, urmează plantatul propriu-zis şi udarea răsadului, pentru o mai bună siguranţă a prinderii răsadului, cu o normă de udare de 0,5-1 litru de apă/plantă.

Pregătirea răsadului nerepicat pentru plantare la speciile legumicole de ardei şi varză de vară se face asemănător metodei prezentate anterior, respectiv prin călirea răsadurilor înainte de scoaterea din răsadniţe, tratat preventiv contra agenţilor patogeni şi dăunătorilor şi udat. Se scoate răsadul din răsadniţă, se transportă la locul de plantare, se fasonează (se face reducerea cu 1/3 a lungimii frunzei), se mocirleşte (cu pastă formată din balegă proaspătă, sol mărunţit şi apă), pentru menţinerea turgescenţei rădăcinilor şi a aderenţei solului la plantare. Se deschid rigolele sau gropile de plantare la adâncimea de 10-15 cm sau se poate folosi unealta-plantator şi se distribuie răsadul pe rânduri. După ce aceste operaţiuni au fost terminate, urmează plantatul propriu-zis şi udarea după plantare, în vederea unei bune prinderi, cu o normă de 0,5-1 litru apă/plantă.

În ceea ce priveşte îngrijirea culturilor nou înfiinţate, aceasta începe cu completarea golurilor la culturile înfiinţate prin plantarea răsadurilor. Imediat după completarea golurilor se face irigatul, pentru asigurarea prinderii, cu norme de udare de circa 150 metri cubi la hectar. Apoi urmează operaţiunea de irigat a tururor culturilor înfiinţate, pe brazde sau prin aspersiune, în funcţie de posibilităţile locale, când este necesar, cu norma de udare de 150-250 metri cubi la hectar. Decadal, de regulă, se poate face prăşitul mecanic sau cu tracţiune animală, pe intervalul dintre rânduri, la toate culturile înfiinţate. De asemenea, tot decadal, se poate face şi prăşitul manual, la toate culturile înfiinţate. Pentru culturile înfiinţate în luna martie, se aplică fertilizarea fazială şi, în paralel cu aceasta, se poate face şi aplicarea tratamentelor pentru protecţia plantelor faţă de agenţii patogeni şi dăunători, la toate culturile înfiinţate (atât din toamnă, cât şi din primăvară), atunci când este cazul.

Lucrările de desfiinţare a unor culturi presupun desfiinţarea culturilor înfiinţate în toamnă (spanac, salată etc.) sau chiar în primăvară (ridichi de lună, ceapă verde etc.), în vederea înfiinţării culturilor următoare (culturi de bază); se lucrează cu discul, pentru tocarea resturilor vegetale şi afânat, în vederea pregătirii terenului pentru cultura următoare. Atunci când nu este posibilă lucrarea cu discul, se afânează terenul prin arătură superficială.

În ceea ce priveşte organizarea activităţilor pe parcursul lunii aprilie, Voican V. şi colaboratorii consideră că aceasta cuprinde: actualizarea graficului de activităţi pentru următoarele luni, cu estimarea necesarului de forţă de muncă, mijloace financiare etc.; întocmirea listelor cu materialele necesare în lunile următoare, pentru contractarea procurării lor; încheierea unor contracte de creditare, servicii, aprovizionare cu produse pentru etapele următoare; încheierea contractelor pentru livrarea legumelor.

Activitatea de comercializare a produselor legumicole are în vedere următoarele aspecte: recoltarea legumelor verdeţuri (spanac, salată, ceapă verde, usturoi verde) din culturile înfiinţate toamna, cu următoarele operaţiuni: încărcat, transportat şi descărcat recolta; pregătit legumele recoltate pentru valorificare (vânzare) şi transportul la piaţă sau la beneficiar (eventual depozitele moderne de păstrare a produselor legumicole).

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE