REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor din legumicultura in luna februarie

15/2/2012

0 Comments

 
Calendarul lucrarilor din legumicultura in luna februarie - Agrimedia.ro
Pentru toţi legumicultorii, efectuarea ansamblului de lucrări şi activităţi pentru pregătirea, înfi inţarea, îngrijirea şi recoltarea culturilor de plante legumicole la timpul optim are o importanţă deosebită, practică şi economică.

Valentin Voican şi colaboratorii consideră că această cerinţă este valabilă pentru toate modurile de cultivare a plantelor legumicole: în câmp liber, în spaţii protejate (solarii sau tuneluri temporare), dar mai cu seamă în sere. Întocmirea unui ghid calendaristic orientativ pentru toţi legumicultorii vizează efectuarea tuturor lucrărilor şi activităţilor impuse de tehnologiile-cadru de către fiecare cultivator  în parte, aceasta constituind o măsură firească de organizare, ea fiind un sprijin real în mobilizarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare, la timpul cuvenit, pentru valorificare lor cât mai bună. În scopul sprijinirii cultivatorilor de plante legumicole, în ceea ce priveşte ordonarea şi organizarea activităţilor în exploataţiile legumicole, indiferent de dimensiunile acestora, ghidul calendaristic orientativ va putea fi adaptat condiţiilor de care dispune fiecare cultivator, din punct de vedere climatic, edafic (de sol), economic şi al nivelurilor de pregătire profesională. Orientarea către cultivarea legumelor în câmp a fost determinată de preocuparea numeroşilor cultivatori, din mediul sătesc sau urban, de a produce legume pentru propria gospodărie sau pentru valorificarea acestora pe piaţă.

Dintre domeniile de activitate horticolă, legumicultura se bucură de un grad mult mai mare de accesibilittae şi răspândire, datorită faptului că produsele sale sunt necesare şi nelipsite din consumul alimentar zilnic, având din acest motiv şi o permanentă căutare pe piaţă. În acelaşi timp, cultivarea plantelor legumicole în câmp liber necesită eforturi umane, materiale şi financiare mult mai reduse, comparativ cu producerea legumelor în solarii sau sere, fiind astfel mai accesibilă celor cu resurse limitate. Numeroasele lucrări şi activităţi cuprinse în lista lunii februarie sunt completate şi cu o serie de date şi recomandări tehnologice orientative. În cazul culturilor legumicole înfiinţate, principalele activităţi din cursul lunii februarie sunt: verificarea stării de vegetaţie a culturilor înfiinţate în toamnă; stabilirea măsurilor de prevenire a excesului de apă, când este cazul; stabilirea măsurilor de protejare împotriva distrugerii culturilor din toamnă de către animalele salbatice/domestice; protejarea, cu folie de polietilenă, a culturilor înfiinţate în toamnă (salată, spanac, ceapă verde) pentru grăbirea creşterii. În ceea ce priveşte pregătirea terenului în vederea semănatului din această primăvară, primele lucrări în câmp constau (dacă vremea permite) în: eliberarea terenului de zăpadă; dezgheţarea terenului; zvântarea terenului în vederea pregătirii pentru semănat. În continuare se poate efectua fertilizarea de primăvară, folosind ca îngrăşământ chimic azotatul de amoniu, în doză de 100-150 de kilograme la hectar. Această lucrare presupune încărcat, transportat, descărcat şi administrat cantitatea de îngrăşământ chimic stabilită. În ferestrele iernii se poate însămânţa (spre sfârşitul perioadei de iarnă) mazărea de grădină, dacă sunt condiţii optime de temperatură şi umiditate în sol. Această lucrare presupune: încărcat, transport, descărcat seminţele din mijlocul de transport, alimentarea şi deservirea semănătorii.

Tot în cursul lunii februarie au loc producerea răsadurilor şi pregătirea materialului de plantare pentru culturile timpurii. De asemenea, tot în această perioadă se execută pregătirea răsadniţelor pentru repicat şi continuarea semănăturilor. În acest sens, se vor face următoarele lucrări: se vor confecţiona răsadniţele pentru repicat; se va pregăti amestecul de pământuri; se va dezinfecta amestecul (formalină 40%, soluţie 2-3%, 30 l/mp, şi sulfat de cupru, soluţie 2-3%, 30 l/mp), care se lasă să acţioneze timp de 7 zile, cu un repaus de 14 zile; transportat amestec (7 mp pentru răsadurile necesare la un hectar) şi umplut ghivecele sau confecţionat cuburi nutritive pentru repicat (65-75 mii bucăţi pentru răsadurile necesare la un hectar) sau repartizarea în răsadniţe, ca strat nutritiv (15-17 cm grosime), pentru repicat răsadurile de varză timpurie sau conopidă timpurie. Se poate începe repicatul la răsadurile de varză şi conopidă timpurie, când plantele au 1-2 frunze adevărate. În continuare, se pot aplica lucrări de întreţinere a răsadurilor de varză sau conopidă timpurie prin dirijarea temperaturii, aerisirea habitatului, udat, fertilizat (soluţii de îngrăşăminte cu concentraţia de 0,5-0,6% la prima fertilizare, 0,8-1% la fertilizarea a II-a), tratamente preventive contra agenţilor patogeni şi a dăunătorilor. Tot în această perioadă se pregătesc răsadniţe pentru semănat tomate timpurii, prin confecţionarea patului cald, cu dimensiuni de 50-60 cm grosime, în  funcţie de condiţiile naturale, instalat tocurile, aşezat ferestrele, urmărind evoluţia temperaturii în răsadniţă. În ceea ce priveşte prepararea amestecului de pământuri, acesta poate avea diferite compoziţii, de exemplu: pentru tomate timpurii: 50% mraniţă, 25%  pământ de ţelină, 25% nisip; acest amestec se dezinfectează (exemplu: cu formalină 40%, concentraţie 2-3%, 30 l/mp, timp de acţiune 7 zile şi de repaus 14 zile). După această perioadă, se transportă amestecul de pământuri şi se aşază în strat de 10-12 cm, fiind nevoie de 6 metri pătraţi pentru răsadul necesar la un hectar de cultură. După ce s-a încălzit, se execută pregătirea amestecului în vederea semănatului; solul se mărunţeşte, se nivelează, se marchează rândurile pentru semănat cu rigle sau marcatoare speciale, după următoarele reguli: la 5-6 cm distanţă între rânduri şi 0,15-1 cm adâncime. Urmează semănatul la 5-6 cm între rânduri şi 1-2 cm între seminţe pe rând.  Epoca optimă de semănat pentru tomate timpurii este perioada cuprinsă între 20 februarie şi 1 martie. Norma de semănat este de 0,3 kilograme de sămânţă pentru asigurarea răsadului necesar la un hectar, ceea ce înseamnă 60-65 de mii de fire de răsad.  În continuare, se vor aplica lucrările de îngrijire la semănăturile de tomate timpurii din răsadniţe, ceea ce înseamnă dirijarea temperaturii, aerisirea locului, udat (aplicarea de norme mici de udat cu apă caldă), plivit buruienile, acoperit (noaptea) sau descoperit (ziua) cu rogojini sau folie, completat cu gunoi cald potecile dintre tocuri.

Preîncolţirea tuberculilor de cartof timpuriu
În vederea pregătirii tuberculilor de cartof pentru plantat, se vor executa următoarele lucrări: dezinfectarea tuberculilor de cartof cu formalină (40%), soluţie 5%, prin îmbăiere. Urmează aşezarea tuberculilor în lădiţele pentru forţare, pe 1-2 rânduri. Lădiţele amenajate, după finisare, se vor stivui în spaţiul pentru forţare. Pentru o bună vegetare, este absolut necesară asigurarea condiţiilor pentru forţare, respectiv: lumină, temperatură de 12-18 grade Celsius (11-18 grade Celsius ziua, 10-12 grade Celsius noaptea) şi umiditatea aerului de circa 85-90%, timp de 30-40 de zile, respectiv cu acelaşi timp înainte de data plantării tuberculilor în câmp. În continuare, se aplică lucrări de îngrijire, care constau în: menţinerea condiţiilor de forţare, aerisire, schimbat poziţia lădiţelor; pentru asigurarea uniformităţii forţării, lăstarii trebuie să fie scurţi, groşi şi cu coloraţia specifică soiului. Normele cantitative pentru forţare sunt de 250 kg/mp, ceea ce necesită 12-15 mp pentru un hectar de cultură.

Organizarea activităţilor
Se va asigura actualizarea graficului de activităţi pentru următoarele luni, cu estimarea necesarului de forţă de muncă, mijloace financiare etc. Se vor întocmi listele cu materialele necesare desfăşurării activităţilor pentru lunile următoare, pentru contractarea acestora. Se vor încheia unele contracte de creditare, servicii, aprovizionare cu produse pentru etapele viitoare.

Comercializare
Având în vedere unele oportunităţi, se pregătesc pentru valorificare (vânzare) unele produse legumicole din silozurile/depozitele din producţia anului anterior.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE