REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor din legumicultura in luna martie

15/3/2012

0 Comments

 
Calendarul lucrarilor din legumicultura in luna martie - Agrimedia.ro
Se poate afirma că în luna martie activitatea din legumicultură este în plină desfăşurare, atât pentru culturile deja înfiinţate, cât mai ales pentru producerea de răsaduri specifice fiecărei specii legumicole. De aceea, prezentăm în continuare cele mai importante secvenţe tehnologice care se desfăşoară pe parcursul acestei luni.


Principalele activităţi desfăşurate în cazul culturilor legumicole deja înfiinţate se rezumă la: verificarea stării de vegetaţie a culturilor înfiinţate din toamnă (metoda cea mai uzitată este recoltarea de monoliţi în vederea stabilirii efectelor parcurgerii perioadei de iarnă pentru speciile legumicole semănate în toamnă); verificarea stării de vegetaţie a culturii înfiinţate eventual în primăvară până la această dată (măsuri de eliminare a excesului de apă, dacă este cazul; înlăturarea băltirii, timp de mai multe zile, prin amenajarea de şanturi şi rigole); măsuri de protejare împotriva distrugerii culturilor din toamnă de către animalele salbatice/domestice; protejarea, cu folie de polietilenă, a culturilor înfiinţate din toamnă (salată, spanac, ceapă verde, usturoi verde, pentru grăbirea creşterii); măsuri pentru refacerea spaţiilor (sere, solarii) afectate de căderile masive de zăpadă sau ca urmare a efectului viscolului, în anumite zone ale ţării. În paralel cu aceste activităţi, se pregăteşte terenul destinat culturilor legumicole, prin următoarele măsuri: afânarea solului la adâncimea de 5-8 cm prin grăpare, în vederea înfiinţării culturilor legumicole; se pot semăna culturile rădăcinoase (morcov, pătrunjel, păstârnac), culturile bulboase (ceapă), spanac, salată, mazăre, bob ş.a.; încărcat, transportat, administrat şi încorporat îngrăşăminte chimice (de preferinţă îngrăşăminte chimice complexe sau chiar organice - compost) pentru culturile ce urmează a fi înfiinţate în luna martie (morcov, pătrunjel, păstârnac, varză timpurie, conopidă timpurie, gulioare, verdeţuri, bulboase, ridichi, bob etc.); palicat erbicide ppi (înaintea executării operaţiunilor de plantat, cu 6-8 zile, cu încorporarea imediată în sol), pentru culturile bulboase, rădăcinoase, varză timpurie, conopidă timpurie, verdeţuri, bob etc., sau imediat după semănat (este cazul culturii de mazăre de primăvara sau mazăre de grădină); deschiderea de rigole, la adâncimea de 16-18 cm, în vederea modelării solului pentru înfiinţarea culturilor de rădăcinoase, bulboase, varză timpurie, conopidă timpurie, verdeţuri, în vederea irigării, prin scurgerea apei pe rigole (acolo unde se pretează această metodă - există deja amenajări - pentru acest tip de asigurare a apei pentru plante); modelarea solului, în straturi înălţate, pentru culturile de rădăcinoase, bulboase, varză timpurie, conopidă timpurie, verdeţuri, în vederea irigării prin scurgerea apei pe rigole.

După executarea acestor lucrări, se pot înfiinţa culturile legumicole prin:
• semănatul direct în câmp: rădăcinoase (cu normă de semănat de 4-6 kg la hectar - morcov, pătrunjel, păstârnac), mazăre (norma de semănat - 250 kg la hectar), salată (norma de semănat - 2,5 kg la hectar), spanac (norma de semănat - 20 kg la hectar);
• plantarea bulbilor la culturile de ceapă (normă de 600 kg la hectar) şi de ceapă verde (normă de 1.500 kg la hectar);
• răsad, pentru culturile de varză timpurie, conopidă timpurie, gulioare, salată etc.

Pentru semănatul prin răsad este nevoie de anumite operaţiuni premergătoare semănatului, şi anume: pregătit răsadul pentru plantare (udat şi tratarea fitosanitară preventivă); scoaterea răsadului din răsadniţă şi transportat la locul de plantare; marcarea terenului pentru plantat la distanţele prestabilite anterior: între rânduri = 70 cm (pentru culturile de varză şi conopidă timpurie); 25-35 cm (pentru cultura de gulioare); 20-25 cm (pentru cultura de salată) etc.; între plante, pe rând: 20-22 cm pentru culturile de varză şi conopidă timpurie, 23-25 cm pentru cultura de gulioare, 20 cm pentru cultura de salată; distribuirea răsadului în vederea plantării. Plantarea răsadurilor se face respectând densitatea recomandată (varză timpurie, conopidă timpurie, gulioare = 60-70 de mii de plante la hectar, salată = 90-110 mii de plante la hectar). Imediat după plantarea răsadurilor, acolo unde există posibilitatea, se va iriga cultura, în vederea prinderii răsadurilor, la principalele culturi timpurii de varză, conopidă, gulioare, salată, cu norme de irigare de până la 150 de metri cubi de apă la hectar.

Înfiinţarea culturii de cartof timpuriu
Epoca de plantare a tuberculilor de cartof sămânţă este primăvara devreme, când în sol, la adâncimea de 6-8 cm, temperatura medie ajunge la valoarea de 6 grade Celsius, ceea ce corespunde perioadei 20-25 martie pentru zonele mai calde şi 1-10 aprilie, în zonele mai răcoroase. Înaintea plantării, tuberculii de cartof se scot de la forţat şi se transportă în câmp, după care se deschid rigole de plantare, cu adâncimea de 6-8 cm, la interval de 60-70 cm, preferabil cu mijloace mecanizate. Urmează distribuirea tuberculilor de cartofi încolţiţi pe rigolele de plantare, la distanţă de 20-28 cm unul faţă de altul, asigurând în acest mod o densitate de 60-70 de mii de cuiburi la hectar. După acestă lucrare, se vor acoperi tuberculii cu pământ mărunţit, fără a distruge colţii formaţi în timpul forţării. Norma de sămânţă folosită pentru 1 hectar este de 3.000-3.500 kilograme, în funcţie de dimensiunile tuberculilor de cartof. În momentul finalizării semănatului tuberculilor de cartof, se trece la bilonarea rândurilor (sau a rigolelor) plantate cu tuberculi.

Producerea răsadurilor la culturile timpurii

Pregătirea răsadniţelor pentru repicat şi continuarea semănăturilor
Prima operaţiune constă în confecţionarea răsadniţelor pentru repicat. Imediat după această operaţiune, se trece la pregătirea amestecului de pământuri şi celelalte operaţiuni, după cum urmează: pentru semănat tomate (50% mraniţă, 25% pământ de ţelină, 25% nisip), dezinfectat amestec, transportat amestec  de pământuri (7 metri pătraţi pentru răsadurile necesare la un hectar) şi umplut ghivece sau confecţionat cuburi nutritive (7x7x7 cm) sau repartizarea în răsadniţe ca strat nutritiv (15-17 cm grosime) pentru repicat (65-75 mii bucăţi pentru răsadurile necesare la un hectar), răsadurile de tomate timpurii. Repicarea răsadurilor de tomate timpurii se execută când plantele au 1-2 frunze adevărate. Urmează aplicarea lucrărilor specifice răsadurilor de tomate timpurii, şi anume: controlat şi dirijat temperatura, aerisire, udare, fertilizare şi executarea tratamentului preventiv împotriva agenţilor patogeni şi a dăunătorilor specifici ş.a. În ceea ce priveşte pregătirea amestecului de pământuri pentru semănat anumite legume, se practică următoarele amestecuri: pentru semănat ardei (40% mraniţă, 50% pământ de ţelină, 10% nisip), pătlăgele, vinete (40% mraniţă, 40% pământ de ţelină, 20% nisip), tomate de vară (50% mraniţă, 25% pământ de ţelină, 25% nisip). Urmează dezinfecţia amestecului de pământuri, transportul amestecului de pământuri, repartizarea în răsadniţe ca strat nutritiv, în grosime de 10-12 cm, pentru sămânţa de ardei, pătlăgele, vinete, tomate de vară. Semănatul culturilor legumicole de ardei, pătlăgele vinete, tomate de vară se face în perioada 1 martie-15 martie (în funcţie de condiţiile de microclimat), cu următoarele desimi de semănat: când se vor repica - mai des (1.000-1.200 de fire/metrul pătrat), la 5-6 cm între rânduri şi 1-2 cm între seminţe pe rând; când nu se vor repica - mai rar (400-600 de fire la metrul pătrat la tomate şi vinete, 600-800 de fire la metrul pătrat la ardei), la 8-10 cm între rânduri şi 4-5 cm între plante pe rând. Norma de sămânţă este de: 0,300 de kg la hectar la tomate pentru 60-65 mii fire de răsaduri; 0,800 kg la hectar la ardei pentru 80-90 de mii de fire de răsaduri; 0,800 kg la hectar la pătlăgele, vinete pentru 60-65 de mii fire de răsaduri. În ceea ce priveşte lucrările de îngrijire la semănăturile de tomate timpurii din răsadniţe, acestea constau în: dirijarea temperaturii, aerisire, irigat (cu apă caldă, la temperatură ambientală), plivit, acoperire pe timp de noapte şi descoperit pe perioada zilei, completat potecile dintre tocuri cu gunoi cald.

Organizarea activităţilor
Se va asigura actualizarea graficului de activităţi pentru următoarele luni, cu estimarea necesarului de forţă de muncă, mijloace financiare etc. Se vor întocmi listele cu materialele necesare desfăşurării activităţilor pentru lunile următoare, pentru contractarea acestora. Se vor încheia unele contracte de creditare, servicii, aprovizionare cu produse pentru etapele viitoare. De asemenea, se vor încheia contracte pentru livrarea legumelor.

Comercializare
Având în vedere unele oportunităţi, se pregătesc pentru valorificare (vânzare) unele produse legumicole din silozurile/depozitele din producţia anului anterior.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE