REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor legumicole din cursul lunii noiembrie

15/10/2012

0 Comments

 
Calendarul lucrarilor legumicole din cursul lunii noiembrie - Agrimedia.ro
Luna noiembrie, asemenea lunii octombrie, reprezintă o etapă deosebit de importantă în viaţă legumicultorilor. Aceasta datorită volumului mare de lucru, care înseamnă, de fapt, recoltarea ultimelor specii legumicole, eliberarea terenului de resturile ultimelor culturi, pregătirea patului germinativ pentru noile culturi, semănatul acestora şi, în final, executarea de arături pentru speciile care se seamănă/plantează în primăvară.

Dacă ne referim la prima categorie, anume culturile încă existente în cultură, pentru o bună valorificarea a acestora sunt necesare următoarele operaţiuni:
- irigarea tuturor culturilor existente, când este cazul, în funcţie de specia cultivată (ceapă verde, usturoi verde, ceapă din toamnă, usturoi din toamnă, salată, spanac etc.), de tipul de sol pe care sunt cultivate aceste specii, modul de irigare (aspersiune, picătură etc.), cu norme de irigare mici, de circa 100-150 metri cubi de apă la hectar. Se va avea în vedere efectuarea activităţilor determinate de metoda de irigare (mutarea aripilor de ploaie, amenajarea terenului pentru udare prin picătură, udarea prin brazde etc.), operaţiune care asigură apa necesară proceselor fiziologice ale plantei în sol;
- recoltarea eşalonată a culturilor întârziate (varză de toamnă, ridichi de iarnă etc.). Această activitate presupune realizarea următoarelor operaţiuni: încărcat şi transportat recolta din câmp la locul de depozitare/păstrare sau în pieţele comerciale, descărcat cantităţile de recoltă, condiţionarea recoltei în vederea valorificării şi sortarea pe categorii de calitate şi preţ;
- în paralel cu aceaste activităţi, se vor executa toate verigile tehnologice, în vederea semănării culturii de mazăre, în primele două decade ale lunii noiembrie, folosind pentru semănat cantitatea de 200-240 kg sămânţă la hectar din soiurile recomandate în Lista de soiuri din România.

Cantitatea de sămânţă se măreşte progresiv cu înaintarea în luna noiembrie, deoarece riscul pierderii de densitate la unitatea de suprafaţă creşte. Semănatul acestei culturi trebuie făcut de aşa natură încât cultura de mazăre trebuie să răsară înaintea îngheţului sau în ferestrele iernii, fără că plantele să depăşească 6-8 cm înălţime. Pentru reuşita acestei cerinţe, este necesar a se ţine cont de condiţiile pedoclimatice specifice zonei de cultivare, precum şi de eventualele fenomene extreme ale climei în zona de cultivare. Principalele lucrări mecanice efectuate în această lună au ca scop desfiinţarea unor culturi deja recoltate şi pregătirea terenului în vederea semănatului. Aceasta presupune următoarele activităţi:
- desfiinţarea culturilor întârziate, în vederea pregătirii terenului, ceea ce înseamnă recoltarea ultimelor cantităţi de legume din speciile aflate încă în vegetaţie şi transportul acestora în afara perimetrului de lucru;
- lucrarea terenului după desfiinţarea culturilor, cu discul (de preferinţă cu discul mare), pentru a toca mai bine resturile vegetale rămase în urma desfiinţării culturii. Această lucrare asigură afânarea superficială a solului la adâncimea de 12-15 cm şi mărunţeşte bine solul;
- urmează operaţiunea de fertilizare, în principal fertilizarea cu gunoi de grajd, bine fermentat (de preferinţă compost), în doză de 30 de tone la hectar. Această fertilizare se aplică solelor ce urmează a fi cultivare cu tomate, varză, ardei, pătlăgele vinete, castraveţi, dovlecei.

Pentru executarea acestei operaţiuni sunt necesare următoarele activităţi: încărcat gunoiul de grajd, transportat la sola pe care se va administra, descărcat în utilajul agricol cu care se va face împrăştierea şi împrăştierea cât mai uniformă a cantităţii menţionate înainte de arat;
- în afară de aplicarea îngrăşămintelor organice, pentru toate culturile legumicole în ogor propriu se vor aplica şi îngrăşăminte chimice. De regulă, se aplică îngrăşăminte pe bază de fosfor (circa 300 kg/ha superfosfat) şi potasiu (sare potasică, în doză de 150 kg/ha). Pentru aplicarea cantităţilor menţionate sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcarea sacilor de îngrăşăminte, transportat cantităţile necesare pentru solă/solele ce urmează a fi fertilizată/e, descărcat cantităţile de îngrăşăminte fracţionat la anumite distanţe, administrat cantităţile menţionate de îngrăşăminte chimice, cât mai uniform pe teren, cu mijloacele mecanice aflate în dotarea legumicultorului;
- executarea arăturii de bază la adâncimea de 25-32 cm, la toate culturile în ogor propriu. Această operaţiune presupune dotarea cu tractoare de putere mare, cu 5-7 trupiţe, care execută un arat de bună calitate, uniform şi asigură obţinerea unui teren bine prelucrat. Foarte important este faptul că, pentru terenurile care nu se cultivă toamna, nu se va grăpa arătura, pentru a putea beneficia de efectul favorabil al iernii (îngheţ/dezgheţ, zăpadă, ploaie etc.). Pe lângă aceste activităţi, este nevoie de luarea unor măsuri importante pentru producerea de răsaduri în anul viitor. Pentru aceasta, sunt necesare următoarele operaţiuni:
- asigurarea continuă a gunoiului de grajd prin activităţile de încărcat gunoiu de grajd, transport gunoi de grajd, aşezat gunoiul de grajd în platformă şi protejarea platformei de intemperiile naturii (ploaie, ninsoare, îngheţ etc.). Şi în acest caz sunt necesare maşini agricole de mare complexitate tehnologică, care să asigure împrăştierea uniformă a cantităţii de gunoi de grajd calculată la unitatea de suprafaţă, în funcţie de specia legumicolă ce urmează a fi semănată/plantată.

Problema cea mai grea la ora actuală nu este asigurarea bazei materiale (tractoare de ultimă generaţie, maşini agricole cu randament ridicat etc.), ci asigurarea cantităţilor de gunoi de grajd necesare pentru fertilizarea unei suprafeţe din ce în ce mai mari. Lipsa sau dispariţia unităţilor zootehnice face ca această sursă de îngrăşare a terenului să dispară de la an la an, suprafeţele fertilizate cu gunoi de grajd scăzând de la un an la altul;
- continuarea asigurării amestecului de pământuri, care presupune următoarele operaţiuni: încărcat, transportat, descărcat, cernutul pământurilor iniţiale. În rândul pământurilor iniţiale intră mraniţa, pământul de ţelină, pământul de grădină, nisipul, turba, compostul forestier etc. Pentru fiecare specie legumicolă în parte, deci pentru fiecare categorie de răsad, se stabileşte compoziţia procentuală a participării fiecărei categorii de pământuri în parte, în funcţie de cerinţele specifice;
- pregătirea propriu-zisă a amestecului de pământuri presupune: omogenizarea părţilor componente, conform reţetei stabilite anterior, dezinfectarea întregii mase de pământ (a amestecului de pământuri), depozitarea corespunzătoare a masei rezultate în urma celor două procese în spaţii amenajate corespunzător (magazii, şoproane etc.) şi, în final, protejarea faţă de posibilele intemperii.

Pentru o desfăşurare cât mai bună a întregii activităţi la nivelul lunii noiembrie, este necesară organizarea de la începutul lunii a întregii activităţi, prin următoarele aspecte:
- actualizarea graficului de activităţi pentru următoarea etapă, cu estimarea necesarului de forţă de muncă (care este din ce în ce mai greu de găsit), mijloace financiare (credite de la diferite bănci care agreează desfăşurarea activităţii în agricultură);
- revizuirea listelor cu materialele din stoc şi necesare în lunile următoare, în primul rând cele pentru producerea răsadurilor, pentru contractarea lor. Această activitate este deosebit de importantă, având în vedere faptul că legumicultorii solicită aceste materiale din timp, pentru a putea declanşa la momentul optim pregătirea răsadurilor;
- analizarea modului de derulare a unor contracte de creditare, servicii, aprovizionare cu produse pentru etapa următoare;
- analiza modului de derulare a contractelor pentru livrarea legumelor în cursul anului, având în vedere faptul că, din cauza modificărilor climatice şi a înregistrării acute a fenomenului de secetă pedologică şi atmosferică, contractele pot suferi diferite ajustări;
- măsuri de pregătire a spaţiilor pentru depozitarea unor specii de legume ce urmează a fi valorificate în cursul lunilor următoare, în special speciile de rădăcinoase, ceapă, usturoi, praz, varză, ridichi de iarnă, gulii etc.

Desigur că toată activitatea prezentată anterior pentru buna desfăşurare a lucrărilor din cursul lunii noiembrie nu ar fi benefică dacă nu s-ar asigura o foarte bună activitate de comercializare a tuturor speciilor de legume, care presupune:
- încărcarea, transportul, descărcarea recoltei de legume la locul de condiţionare sau la beneficiar (locuri bine amenajate, de preferinţă spaţii frigorifice, cu temperatură şi umiditate dirijate). În funcţie de specia legumicolă depozitată, parametrii amintiţi se pot modifica, fără a influenţa calitatea produselor depozitate;
- condiţionarea recoltei, pentru o bună valorificare financiară în pieţele agroalimentare, care presupune: făcut legături, sortat, calibrat, şters/lustruit, ambalat, depozitat în condiţii optime până la livrare şi, în final, expedierea către beneficiar. După cum se poate constata, activitatea din legumicultură în cadrul lunii noiembrie este deosebit de complexă şi presupune mult talent, disponibilitate pentru efort şi mai ales dragoste pentru această ramură a agriculturii, aducătoare de beneficii materiale considerabile atunci când se respectă fiecare verigă tehnologică.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE