REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor legumicole din cursul lunii octombrie

15/9/2012

0 Comments

 
Calendarul lucrarilor legumicole din cursul lunii octombrie - Agrimedia.ro
Pe parcursul lunii octombrie, activitatea din legumicultură este intensă, începând cu îngrijirea culturilor încă existente în cultură şi ajungând până la înfiinţarea culturilor din toamnă pentru primăvară.

Astfel, îngrijirea culturilor aflate încă în cultură, având în vedere faptul că în această vară a anului agricol 2011-2012 s-a înregistrat o lungă perioadă de secetă pedologică, continuă prin irigarea tuturor culturilor aflate pe rod, în funcţie de specia cultivată (varză de toamnă, varză roşie, conopidă de toamnă, gulii, ridichi de iarnă etc.) şi de posibilităţile materiale de aplicare a udărilor. La aplicarea udărilor se va ţine cont şi de necesitatea aplicării udărilor, de tipul de sol şi modul de irigare asociat cu norma de irigare (aceasta trebuie să fie în jur de 150-200 metri cubi de apă la hectar). La toate acestea, pentru aplicarea udărilor se vor efectua în totalitate activităţile determinate de metoda de irigare (udare prin aspersiune, udare prin brazde, udare prin inundare etc.).

Pentru culturile deja înfiinţate din toamnă pentru recoltarea în primavară, se vor efectua următoarele lucrări: acolo unde este cazul, se vor aplica udări pentru completarea deficitului de apă din sol, se vor efectua praşile manuale pentru distrugerea eventualelor buruieni care au apărut şi, de asemenea, se vor aplica doze de îngrăşăminte, ca parte din întregul necesar de îngrăşăminte chimice (în special macroelemente). De asemenea, o atenţie deosebită se va acorda îngrijirii culturilor de verdeţuri înfiinţate din toamnă pentru recoltarea în primavără prin lucrări de irigat (acolo unde este cazul), prăşit (acolo unde gradul de îmburuienare este mare), fertilizat (în funcţie de cartarea agrochimică) etc.

În această perioadă se recoltează culturile rădăcinoase (morcov, pătrunjel, păstârnac, ridiche de iarnă, ţelină pentru rădăcină, sfeclă roşie etc.); pentru recoltare se execută următoarele operaţiuni: decoletat, dislocat şi adunat rădăcini, încărcat şi transportat recolta, descărcat; după aceste operaţiuni, urmează operaţiunile de condiţionat şi sortat, în vederea valorificării superioare. Tot acum se recoltează şi culturile de varză de toamnă, varză roşie, conopidă de toamnă, gulie etc.; pentru o valorificare bună, sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcat, transportat, descărcat recolta, după care urmează sortatul la fiecare cultură în parte.

După recoltarea şi desfiinţarea culturilor prezentate anterior, se trece la pregătirea terenului, în vederea însămânţării unor culturi de toamnă sau a pregătirii terenului pentru culturile de primăvară. Astfel, prima operaţiune este desfiinţarea culturilor în ogor propriu, cu excepţia celor din grupa verzei şi a rădăcinoaselor, la care continuă recoltarea. Urmează nivelarea terenului (de exploatare) pentru executarea irigării în condiţii optime pe parcursul perioadei de vegetaţie din anul următor.

O operaţiune foarte importantă este fertilizarea cu gunoi de grajd, în doză de 30 de tone la hectar; această cantitate de îngrăşământ organic se va aplica pe suprafeţele ce vor fi cultivate în anul următor cu tomate, varză, ardei, vinete, castraveţi, dovlecei etc. Pentru executarea acestei lucrări sunt necesare următoarele secvenţe: încărcat gunoi, transportat gunoi de grajd la terenul pe care urmează a fi administrat, descărcarea gunoiului în utilaje agricole şi împrăştierea cât mai uniformă a acestuia înainte de executarea operaţiunii de arat.

De mare importanţă este administrarea îngrăşămintelor chimice (de regulă superfosfat, în cantitate de circa 300 de kilograme la hectar şi eventual sare potasică, în doză cantitativă de circa 150 de kilograme la hectar, în funcţie de cartea agrochimică executată de specialiştii pedologi la nivel de judeţ) la toate culturile în ogor propriu. Această operaţiune presupune următoarele secvenţe tehnologice: încărcat, transportat, descarcat în utilaje agricole şi administrat cantităţile recomandate de îngrăşăminte chimice cât mai uniform pe teren.

Arătura de bază sau arătura adâncă se va executa pentru fiecare cultură legumicolă în ogor propriu. Înainte de executarea arăturii adânci sau de bază este necesară lucrarea terenului după desfiinţarea culturilor, cu discul, pentru tocarea resturilor vegetale, afânarea superficială a solului la o adâncime de 12-15 cm şi apoi mărunţirea. Se va avea în vedere în continuare deschiderea rigolelor, pentru modelarea solului, după care urmează modelarea solului pentru culturile ce se vor înfiinţa din toamnă, respectiv culturile de ceapă verde, usturoi verde, ceapă din toamnă şi usturoi din toamnă.

În ceea ce priveşte înfiinţarea culturilor din toamnă pentru primăvară, acestea se pot realiza prin semănat direct în câmp sau cu material de plantat. Înfiinţarea culturilor prin semănat direct în câmp are ca scop recoltarea în primăvara următoare a culturilor de spanac, salată, ceapă semănată etc. Când se înfiinţează culturi cu material de plantat, se va avea în vedere perioada de recoltare, respectiv pentru recoltarea în toamna anului curent (este cazul culturilor de ceapă verde, usturoi verde), în primăvara următoare (ceapă verde, usturoi verde) şi înfiinţarea în ogor propriu (ceapă de toamnă, usturoi de toamnă). Pentru a avea o cultură neatacată de dăunători, în cazul culturii usturoiului, se va trata usturoiul împotriva nematozilor cu substanţele recomandate în buletinul de avertizare emis de specialiştii fitosanitari la nivel de judeţ.

În vederea executării semănatului cu material de plantat, sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcat, transportat, descărcat materialul de plantat (arpagic, bulbili de usturoi, circa 800 de kilograme la hectar); operaţiunea de plantat propriu-zisă, manual sau mecanic, pentru culturile de ceapă verde, usturoi verde, ceapă din toamnă, usturoi din toamnă. Imediat după executarea operaţiunii de plantare, manuală sau mecanică, este necesară aplicarea operaţiunii de udare, în vederea asigurării răsăririi plantelor şi a uniformităţii culturilor.

În ceea ce priveşte măsurile pentru producerea de răsaduri pentru anul viitor, sunt necesare de executat următoarele operaţiuni:

• asigurarea cu cantităţi suficiente de gunoi de grajd, care presupune operaţiunile de încărcat gunoi de grajd, transportul acestuia la sola unde urmează să fie aplicat, aşezarea gunoiului de grajd în platformă şi, foarte important, protejarea platformei de intemperii (prin depozitarea sub copertine, fie prin acoperirea cu folie de plastic a platformei).

• asigurarea amestecului corect de materii prime (pământuri), care presupune următoarele operaţiuni: încărcat, transportat, descărcat pământurile pentru formarea amestecului. După executarea acestor lucrări, urmează cernerea pământurilor iniţiale (mraniţă, pământ de ţelină, pământ de grădină, nisip, turbă, compost forestier etc.).

• pregătirea amestecului de pământuri prin următoarele operaţiuni: omogenizarea conform reţetei pentru fiecare specie în parte şi în funcţie de conţinutul solei în materie organică, dezinfectat amestecul cu substanţele indicate de specialiştii fitosanitari la nivel de judeţ. Urmează depozitarea corespunzătoare a amestecului în spaţii protejate, respectiv magazii, şoproane etc., şi protejarea acestora prin măsurile amintite anterior. În ceea ce priveşte organizarea activităţilor, amintim principalele probleme, reprezentate prin:

• actualizarea graficului de activităţi pentru următoarea etapă, cu estimarea necesarului forţei de muncă şi a mijloacelor financiare pentru executarea corectă a activităţilor;

• revizuirea listei materialelor avute în stoc şi evaluarea celor necesare pentru lunile viitoare, în vederea contractării procurării lor;

• analizarea modului de derulare a unor contracte de creditare, servicii, aprovizionare cu produse pentru etapele următoare;

• actualizarea şi urmărirea contractelor pentru livrarea fructelor în etapa următoare pe pieţele contractante;

• măsuri de pregătire a spaţiilor pentru depozitarea unor legume ce urmează a fi valorificate în cursul lunilor viitoare (rădăcinoase, ceapă, usturoi, praz, varză, ridichii de iarnă, gulii etc.). Se vor avea în vedere spaţiile de tip frigorific şi cu posibilitate de urmărire a parametrilor termohidrici. Pentru comercializarea întregii recolte de legume sunt necesare operaţiuni de încărcare, transport, descărcat recolta la locul de condiţionare sau la beneficiar.

Urmează condiţionarea recoltei pentru valorificare superioară pe piaţă, care presupune următoarele operaţiuni: făcut legături, sortat, calibrat, şters/lustruit, ambalat, depozitat în condiţii optime până la livrare şi, după ce toate acestea au fost executate în cel mai corect mod, urmează expedierea la beneficiar.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE