REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor legumicole din cursul lunii septembrie

15/8/2012

0 Comments

 
Calendarul lucrarilor legumicole din cursul lunii septembrie - Agrimedia.ro
În cursul lunii septembrie, activitatea în legumicultură este foarte variată, pornind de la îngrijirea culturilor existente şi până la înfiinţarea culturilor din toamnă pentru primăvară.

În ceea ce priveşte îngrijirea culturilor existente, prima operaţiune obligatorie este aplicarea tratamentelor pentru combaterea agenţilor patogeni şi a dăunătorilor la toate culturile legumicole aflate în cultură (varză de vară, varză de toamnă, varză roşie, ardei, pătlăgele vinete, conopidă, gulii, bame etc.). În momentul în care s-a primit buletinul de avertizare din partea Laboratorului Fitosaniotar Judeţean, în vederea aplicării tratamentului, se vor efectua următoarele operaţiuni: transport apă, preparat soluţie conform indicaţiilor cuprinse în buletin, stropit (manual sau mecanic, în funcţie de substanţă şi mod de aplicare).

O lucrare de mare importanţă pentru acest an agricol este irigarea tuturor culturilor existente, în funcţie de: specia cultivată (varză de vară, varză de toamnă, varză roşie, ardei, pătlăgele vinete, conopidă, gulii, bame etc.); tipul de sol; modul de irigare (cu norme de udare de 200-250 metri cubi la hectar, atunci când este necesar). Pentru aplicarea irigării prin aspersiune, lucrările necesare irigării sunt: transportat conducte mobile, instalat antenele de udare, instalat aspersoare, punerea sub presiune a antenei de irigat, aplicat udarea cu normă de irigare stabilită de către specialişti (ingineri horticoli sau agronomi), mutat antene pe o nouă poziţie după asigurarea în totalitate a normei de udare.

Tot în această perioadă se pot face fertilizări faziale, utilizând ca îngrăşământ azotatul de amoniu, în cantitate de 100-150 kilograme la hectar. Această operaţiune, care de obicei este bine să se facă înaintea irigării, constă în: încărcat sacii cu îngrăşăminte în mijloace de transport; transportat îngrăşămintele la locul aplicării; descărcat sacii cu îngrăşământ din mijlocul de transport; încărcarea directă în maşinile de aplicat îngrăşăminte; aplicarea de îngrăşăminte chimice. Acolo unde este cazul şi unde buruienile nu au putut fi distruse în totalitate se poate efectua operaţia de prăşit pe intervalul dintre rânduri, manual sau mecanic/cu tracţiune animală la culturile de leguminoase (bame). De asemenea, se vor îngriji culturile de verdeţuri înfiinţate pentru recoltarea în toamnă prin operaţiunile de irigat, prăşit, fertilizat suplimentar etc.

Nu trebuie uitat că în această perioadă începe recoltarea rădăcinoaselor (morcov, pătrunjel, păstârnac, ridiche de iarnă, ţelină pentru rădăcină, sfeclă roşie). Pentru o bună selectare a acestora se vor efectua următoarele operaţiuni: decoletat, dislocat şi adunat rădăcini, încărcat şi transportat recolta, descărcat recolta, după care urmează condiţionarea şi sortarea recoltei. Tot în această perioadă se recoltează şi tomatele de vară-toamnă, ardei, pătlăgele vinete; pentru o bună valorificare sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcat din câmp, transportat, descărcat recolta, după care urmează sortarea şi ambalarea producţiei.

Pentru recoltarea culturii de ceapă obţinută prin semănat direct sunt necesare următoarele operaţiuni: dislocat bulbi, lăsarea acestora pe teren pentru solarizare, încărcat şi transportat recolta, descărcare şi în final sortarea bulbilor de ceapă. Când se recoltează culturile de varză de vară şi varză de toamnă, conopidă şi gulie sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcat, transportat, descărcat şi sortat produsele finale.

În această lună începe şi recoltarea culturilor de castraveţi, pepene şi dovleac, care necesită următoarele operaţiuni: încărcat, transportat, descărcat recolta, după care urmează sortarea şi ambalarea corespunzătoare. În condiţiile recoltării fasolei verzi de toamnă (sub formă de păstăi) şi a mazării de toamnă (sub formă de boabe verzi) sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcat, transportat şi descărcat recolta la destinatarul final. Pentru recoltarea în condiţii cât mai bune a culturii de bame sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcat, transportat, descărcat recolta, după care urmează sortarea şi ambalarea producţiei de bame.

Dacă în cultură avem şi praz, această cultură presupune (pentru o mai bună valorificare): încărcat, transportat recolta şi sortat după dimensiuni, conform STAS. Tot în această perioadă are loc desfiinţarea unor culturi şi, în paralel cu această operaţiune, se face şi pregătirea terenului pentru culturi noi. În ceea ce priveşte desfiinţarea anumitor culturi, reamintim recoltarea culturilor de tomate de vară-toamnă, pepeni şi castraveţi, care se consumă mai repede, valorificarea acestora fiind rapidă.

De asemenea, în această lună se pot desfiinţa şi culturile de mazăre de toamnă şi fasole de toamnă, care presupun următoarele lucrări agricole: strângerea vrejilor, încărcarea şi transportul la unităţile zootehnice din zonă a vrejilor. Imediat după desfiinţarea culturilor şi strângerea resturilor vegetale din solă se va lucra terenul cu discul, pentru tocarea resturilor vegetale rămase în solă şi afânare, eventual pregătirea acestuia pentru culturile ce urmează a fi înfiinţate din toamnă (salată, spanac, usturoi etc.). Când nu este posibilă lucrarea cu discul, solul se afânează printr-o arătură superficială, la 12-15 cm, însoţită de grăpat (lucrare executată pentru mărunţirea solului).

În cazul în care nu se poate executa această lucrare, se va recurge (acolo unde resursele financiare şi materiale permit) la aplicarea unei udări de aprovizionare a solului, în vederea înfiinţării culturilor din toamnă, cu o normă de udare cuprinsă între 200 şi 300 de metri cubi la hectar. Pentru aplicarea cât mai eficientă a acestei lucrări sunt necesare lucrările de deschidere a rigolelor (în vederea modelării solului) şi de modelare a solului pentru culturile ce se vor înfiinţa în toamnă.

Înfiinţarea culturilor din toamnă pentru primăvară se poate face prin: semănat direct în câmp a culturilor cu recoltare în primăvara următoare (spanac salată, ceapă prin semănat) sau prin semănatul cu material de plantat pentru recoltarea în toamnă (ceapă verde, usturoi verde), în primăvara următoare (ceapă verde, usturoi verde) sau în ogor propriu (ceapă din toamnă, usturoi din toamnă). Pentru semănatul optim, bulbilii de usturoi se tratează contra nematozilor cu substanţele indicate de specialiştii Laboratorului Fitosanitar Judeţean. Urmează operaţiunile de încărcat, transportat, descărcat material de plantat (arpagic, bulbilii de usturoi - pentru un hectar de plantat se folosesc aproximativ 800 de kilograme). Urmează plantatul propriu-zis, manual sau mecanic, al culturilor de ceapă verde, usturoi verde, ceapă din toamnă, usturoi din toamnă. Dacă umiditatea din sol şi, respectiv, rezerva de apă din sol sunt reduse, se va aplica o udare imediat după înfiinţarea culturilor, cu o normă mică de udare de circa 200-250 de metri cubi de apă la hectar, pentru asigurarea răsăririi plantelor.

În ceea ce priveşte organizarea activităţilor din cursul lunii septembrie, acestea încep cu actualizarea graficului de activităţi pentru perioada următoare sau etapa următoare, în primul rând cu estimarea necesarului de forţă de muncă, mijloace financiare etc. Urmează revizuirea listelor de materiale din stoc şi lista cu materialele necesare în lunile următoare, pentru contractarea procurării lor. De asemenea, se vor reactualiza derulările unor contracte de creditare, servicii şi aprovizionare cu produse pentru etapele următoare. De mare importanţă este reactualizarea contractelor pentru livrarea legumelor în etapa următoare.

De asemenea, se vor reactualiza derulările unor contracte de creditare, servicii şi aprovizionare cu produse pentru etapele următoare. De mare importanţă este reactualizarea contractelor pentru livrarea legumelor în etapa următoare. O mare importanţă se va acorda şi măsurilor de pregătire a spaţiilor pentru depozitarea unor legume care urmează a fi valorificate în cursul lunilor următoare (produsele culturilor de rădăcinoase, de ceapă, usturoi, praz, varză, ridichi de iarnă, gulii etc.). Pentru o bună comercializare sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcat şi descărcat recolta la locul de condiţionare sau la locul indicat de beneficiar. Din ce în ce mai mult se folosesc însă depozitele frigorifice, care au climat dirijat, specific fiecărei plante legumicole şi care pot păstra recolta în condiţii foarte bune până la valorificare.

Condiţionarea recoltei pentru vânzarea în pieţele agroalimentare presupune operaţiile de făcut legături, sortat, calibrat, şters/lustruit, ambalat şi depozitat în condiţii optime până la livrare, după care urmează expedierea în mijloace de transport specifice.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE