REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor legumicole din luna iunie

15/6/2012

0 Comments

 
Calendarul lucrarilor legumicole din luna iunie - Agrimedia.ro
În urma ploilor înregistrate în cursul lunii mai în toate zonele ţării, şi mai ales ca urmare a variaţiilor de temperatură zilnice, activitatea din sectorul legumicol este foarte diversificată şi se impun anumite priorităţi marcante pentru fiecare tip de plantă legumicolă.


Astfel, principala activitate din cursul acestei luni este reprezentată de ingrijirea culturilor, dintre care distingem, prioritar, prăşitul manual pe rand la culturile solanacee pentru fructe (tomate, ardei, pătlagele vinete), culturile bulboase (ceapă şi usturoi), culturile rădăcinoase (ţelină, sfeclă de masă etc.), culturile bostănoase (castraveţi, dovlecei, pepeni) şi culturile de verdeţuri. Foarte important este şi prăşitul pe intervalul dintre randuri, manual/mecanic sau cu tracţiune animală, la culturile solanacee pentru fructe (tomate, ardei, pătlagele, vinete), culturile bulboase (ceapă, usturoi) culturile rădăcinoase (ţelină, sfeclă de masă, morcov, pătrunjel, păstarnac), culturile bostănoase (castraveţi, dovlecei, pepeni) şi culturile de verdeţuri. Lucrarile specifice care se execută la un anumit interval de timp sau după parcurgerea unei etape de dezvoltare sunt reprezentate de executarea lucrărilor de palisat (legat) şi de copilit la tomatele timpurii (de regulă, decadal) şi a lucrarilor de executare a carnitului la plantele care au depăşit faza de creştere după 4 inflorescenţe. Pentru absolut toate plantele legumicole infiinţate fie prin răsad sau prin semănat direct, se va aplica o udare cu o normă de irigare de 150-300 metri cubi de apă la hectar, ori de cate ori este nevoie. în condiţiile specifice acestui an agricol, rezerva de apă a oscilat destul de mult, ceea ce ingreuneză dezvoltarea normală a fructelor în intervalele de timp viitoare. Irigarea se va face în funcţie de aprovizionare. Analizand fiecare solă semănată/ plantată cu plante legumicole, privitor la rezerva de apă din sol, în primul rand se vor face toate demersurile pentru eliminarea excesului de apă din sole sau din solele invecinate, apoi se va face dirijarea apei pe rigole, prin deschiderea de canale provizorii, în cazul în care pentru asigurarea apei se va folosi metoda irigatului prin brazde. Cand irigarea solelor legumicole se face prin aspersiune, principalele lucrări care se execută sunt: incărcarea conductelor mobile de transport al apei, transportul acestora pană la sola destinată irigării, instalarea antenelor de irigare, instalarea aspersoarelor (de preferat aspersoare cu talie mică), punerea sub presiune (presiunea normala de irigat este de 3-3,5-4 atmosfere pentru asigurarea administrării apei sub formă de ceaţă sau de particule mici de apă), după care, în momentul finalizării udării, se va asigura mutarea antenelor de irigare pe o nouă poziţie, după asigurarea normei de udare. Una dintre cele mai importante etape privind creşterea şi dezvoltarea plantelor legumicole o reprezintă aplicarea tratamentelor pentru combaterea bolilor (agenţilor patogeni) şi a dăunătorilor specifici pentru fiecare specie legumicolă cultivată. Această lucrare se face atunci cand este necesar, în mod special la avertizarea inspectoratelor de protecţie a plantelor judeţene, prin buletinele de avertizare lunare sau periodice, unde se indică substanţa, doza şi modul de aplicare al acesteia. în vederea executării tratamentului, se vor luă măsuri pentru asigurarea transportului apei necesare executării tratamentului, transportul substanţei cu care se execută tratamentul, prepararea soluţiei, conform normelor transmise în buletinul de avertizare, aplicarea tratamentului (stropitul culturilor), manual sau mecanic. Pentru a avea o recoltă eficientă economico-financiar, este necesar a aplica fazial cantităţile de ingrăşăminte chimice solicitate de nevoile plantei legumicole. Cantităţile de ingrăşăminte faziale, precum şi momentul aplicării acestora se stabileşte (pentru culturile de vară - tomate, ardei, pătlăgele, vinete, pepeni etc-) de specialistul (inginerul) legumicol ce patronează suprafaţa destinată acestor culturi.Această operaţiune presupune: incărcatul sacilor de ingrăşăminte sau a cantităţilor sub formă de vrac, transportul acestora la locul administrării, descărcat sacii direct în utilajul de administrat ingrăşăminte şi imprăştierea acestora la anumite intervale în cadrul solei, după care urmează operaţiunea de administrat mecanic ingrăşămintele chimice din dotare. Tot în cursul acestei luni se pot recolta culturile de mazăre, cartof timpuriu, conopidă timpurie, tomate timpurii (spre sfarşitul lunii), legume şi verdeţuri. Recoltarea acestor culturi presupune incărcarea din camp, transportul la locul destinat (silozuri, depozite), descărcarea din mijloacele de transport şi condiţionarea recoltei (acolo unde este necesar). De asemenea, în cursul acestei luni se execută anumite lucrări la desfiinţarea culturilor care au fost recoltate, şi anume: după desfiinţarea culturilor de cartof timpuriu, a terenurilor cultivate cu mazăre timpurie pentru boabe verzi, se execută, după recoltare, strangerea, incărcarea şi transportul vrejilor de mazăre, pentru valorificarea ca producţie secundară. Imediat după ce terenul a fost eliberat de resturile vegetale rămase în urma executării acestei operaţiuni, terenul se va lucra cu discul, în vederea tocării resturilor vegetale care au mai rămas pe teren şi pentru afanarea solului, în vederea infiinţării culturilor următoare. în momentul în care această operaţiune, din diverse motive, nu se poate executa, se poate afana solul printr-o arătură superficială, la 18-20 cm. în ceea ce priveşte organizarea activităţilor din sectorul legumicol, acestea constau in: actualizarea graficului de activităţi pentru următoarea etapă, unde se va estima necesarul de forţă de muncă, mijloacele financiare, posibilitatea solicitării de credite, revizuirea listelor de materiale necesare pentru lunile următoare, în vederea contractării şi procurării acestora; reactualizarea unor contracte de creditare, servicii, aprovizionare cu produse pentru etapele următoare; actualizarea şi realizarea contractelor pentru livrarea legumelor pentru pieţele de consum. Pentru comercializarea produselor legumicole sunt necesare lucrări de incărcare, transport şi descărcat recolta la locul de condiţionare (silozuri, magazii) sau direct la beneficiar (piaţă, fabrici de conserve). în condiţiile în care recolta trebuie condiţionată pentru vanzarea directă în piaţă, sunt necesare următoarele lucrări: sortat, calibrat, şters/lustruit, ambalat şi depozitare optimă pană în momentul livrării, după care urmează expedierea produselor legumicole gata finisate.

Victor VĂTĂMANU

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE