REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul lucrarilor legumicole din lunile iulie si august

15/7/2012

0 Comments

 
Calendarul lucrarilor legumicole din lunile iulie si august - Agrimedia.ro
Având în vedere faptul că în luna iunie s-au înregistrat valori de temperatură ridicate, atât în aer (peste 35-36 de grade Celsius), cât şi la suprafaţa solului (peste 50-60 de grade Celsius), este necesar ca în sectorul legumicol să se execute toate lucrările necesare pentru obţinerea unor producţii ridicate şi cu o bună rentabilitate economico-financiară.


Astfel, din cauza numărului mare de buruieni care au apărut în cursul lunii iunie, este necesar a executa în continuare prăşitul manual pe rand la următoarele culturi: tomate de vară, varză de vară, ardei, pătlăgele vinete, rădăcinoase (ţelină, sfeclă de masă etc.), bostănoase (castraveţi, dovlecei, pepeni), verdeţuri. în paralel cu această activitate, se face şi prăşitul spaţiului dîntre randuri, manual, mecanic sau cu tracţiune animală, la următoarele culturi: tomate de vară, varză de vară, ardei, pătlăgele vinete, rădăcinoase (ţelină, sfeclă de masă etc.), bostănoase (castraveţi, dovlecei sau pepeni), verdeţuri.

Pentru toate culturile infiinţate prin răsad sau prin semănat direct, decadal, în funcţie de specia cultivată, tipul de sol, modul se irigare, se va asigura necesarul de apă prin aplicare lucrărilor de irigat, cu norme de irigare de 300-600 metri cubi la hectar, atunci cand este necesar. În condiţiile în care irigarea se face pe brazde, este necesară executarea următoarelor operaţiuni: deschiderea de canale provizorii, dirijarea apei pe rigole şi eliminarea excedentului de apă. Cand irigarea se face prin aspersiune, sunt necesare următoarele operaţiuni: transportul conductelor mobile, instalarea antenelor, instalarea aspersoarelor, punerea sub presiune şi mutarea antenelor pe o nouă poziţie după asigurarea necesarului de apă pentru plante prin normă de udare.

De mare importanţă este lucrarea de aplicare a tratamentelor pentru combaterea agenţilor patogeni şi a dăunătorilor pentru toate culturile legumicole, atunci cand este necesar (conform buletinului de avertizare emis de către specialiştii Laboratorului Fitosanitar Judeţean). Pentru executarea tratamentelor fitosanitare sunt necesare următoarele operaţiuni: transport apă, preparat soluţie, aplicarea stropirii (manual sau mecanic), iar tratamentul se va efectua numai în condiţiile prevăzute în buletin: temperaturi de pană la 30 de grade Celsius şi lipsa precipitaţiilor minimum 2-3 ore de la aplicarea tratamentului. De asemenea, fertilizarea fazială este una dîntre lucrările importante din această lună.

Fertilizarea se poate face cu ingrăşăminte chimice pentru culturile de vară (tomate, ardei, pătlăgele vinete, pepeni etc.), iar pentru aplicarea ingrăşămintelor sunt necesare următoarele operaţiuni: încărcat ingrăşăminte în mijloace de transport, transportul pană la sola pe care se vor aplica ingrăşămintele chimice, descărcat ingrăşămintele chimice (dacă sunt cantităţi mai mari) şi administrat ingrăşămintele chimice. Există şi posibilitatea ca ingrăşămintele chimice să fie aplicate (in condiţii de mecanizare) concomitent cu prăşitul mecanic între randuri pentru culturile de tomate, ardei, pătlăgele vinete, varză de vară, sau se pot aplica în paralel şi cu administrarea ingrăşămintelor foliare pentru culturile de tomate de vară şi ardei.

În această perioadă se desfăşoară deja recoltatul eşalonat al culturilor de tomate de vară, ardei, pătlăgele vinete etc. Pentru o bună valorificare a acestor produse sunt necesare următoarele lucrări: încărcarea produselor, transportul către unităţile producătoare, sortarea produselor sosite din camp, eventual ambalarea acestora şi transportul către beneficiari. Aceleaşi operaţiuni sunt aplicate şi pentru recoltarea culturilor de castraveţi, dovlecei, pepeni, respectiv încărcat din camp produsele, transport, sortat şi ambalat, în vederea valorificării.

Pentru recoltarea culturilor leguminoase rădăcinoase (morcov, pătrunjel, păstarnac), este necesară operaţiunea de dislocat şi adunat rădăcini, premergătoare încărcatului şi transportului din camp, apoi sortare, în vederea valorificării. Tot în această perioadă se recoltează ceapa din arpagic şi usturoiul, culturi leguminoase care necesită ca lucrări următoarele: dislocarea cepei/usturoiului, rămanerea în camp pentru solarizare, apoi încărcatul produselor din camp, transportul şi sortarea lor.

Recoltarea culturii de fasole verde sub formă de păstăi presupune următoarele lucrări: încărcarea produsului şi transportarea la unitatea valorificatoare (pieţe sau fabrici de conserve). Tot în cursul lunii iulie are loc recoltarea totală pentru culturile legumicole de varză de vară, rădăcinoase, ceapă din arpagic şi usturoi.

În ceea ce priveşte desfiinţarea unor culturi şi pregătirea terenului pentru semănatul culturilor următoare, se impune finalizarea desfiinţării culturilor de mazăre timpurie pentru boabe verzi. După recoltare, se vor strange, încărca şi transporta vrejurile de mazăre pentru valorificarea ca producţie secundară, în vederea infiinţării culturilor următoare.

Imediat după executarea acestor operaţiuni, se va face o lucrare cu discul, pentru a toca eventualele resturi vegetale rămase nestranse şi a afana solul, în vederea pregătirii pentru cultura următoare. Dacă nu este posibilă lucrarea cu discul, terenul se poate afana printr-o arătură superficială executată la 12-15 cm adancime, urmată imediat de grăparea terenului, pentru a reduce pierderile de apă din sol.

Pentru infiinţarea culturilor legumicole de toamnă, acolo unde este cazul (rezerva de apă din sol este redusă), se vor aplica udări de aprovizionare a solului, cu norme de udare de 200-300 de metri cubi de apă la hectar. De asemenea, tot acum se pot deschide rigole, în vederea modelării solului pentru culturile succesive.

Pentru infiinţarea culturilor succesive pentru toamnă se poate folosi metoda de semănat direct în camp pentru culturile legumicole de sfeclă roşie, mazăre de toamnă, fasole de toamnă, castraveţi de toamnă. Totodată, se poate folosi şi metoda de infiinţare a culturilor prin răsad, cu plantare mecanizată/manuală pentru culturile legumicole de varză de toamnă, varză roşie, conopidă de toamnă, gulie de toamnă etc.

Tot în cursul lunii iulie, se pregăteşte răsadul nerepicat pentru plantarea culturilor de varză de toamnă, varză roşie, conopidă de toamnă, gulie de toamnă, prin lucrările de tratare preventivă impotriva dăunătorilor şi a agenţilor patogeni. Acolo unde este cazul (lipsa apei din sol), se poate aplica lucrarea de irigat pană cand solul işi completează deficitul de apă. În condiţiile în care se foloseşte răsad pentru plantare, sunt necesare următoarele operaţiuni: scos răsadul din straturile de răsaduri, transportat răsadul la locul de plantare, fasonat răsadul (reducerea a 1/3 din lungimea frunzelor), mocirlitul răsadului (cu amestec tip pastă, formată din balegă proaspătă, sol mărunţit şi apă) pentru menţinerea turgescenţei rădăcinilor şi a aderenţei solului la plantare.

Urmează plantarea răsadului nerepicat cu ajutorul plantatorului, care presupune: deschiderea de rigole/gropi de plantare, la o adancime de 10-15 cm, distribuţia răsadului pe randuri, plantatul propriu-zis (in rigole, gropi sau cu plantatorul şi udarea răsadului plantat cu o cantitate de 0,5-1 litri/plantă, în vedere aprevenirii ofilirii răsadului).

În condiţiile în care plantarea se face mecanizat, după pregătirea răsadurilor, acestea se vor aşeza în ambalaje specifice pe maşina de plantat, iar introducerea acestora în dispozitivele de plantare se va face manual, în timpul acţionării maşinii. De aceea, în cazul plantării mecanizate, producerea răsadurilor se va efectua în funcţie de cerinţele tehnice ale maşinii de plantat. Imediat după plantare, pentru asigurarea prinderii răsadurilor se va efectua operaţiunea de irigare. În cazul plantării mecanizate, udarea se poate face simultan cu plantarea.

Ultima operaţiune constă în completarea golurilor ivite după plantare, folosindu-se în acest caz răsaduri din rezerva de răsaduri pregătită pentru această operaţiune. în ceea ce priveşte organizarea activităţilor, este necesară actualizarea graficului de activităţi pentru perioada imediat următoare, prin prezentarea etapelor, cu estimarea forţei de muncă, a mijloacelor financiare etc. De asemenea, se vor revizui listele cu materialele necesare în lunile următoare, pentru contractarea procurării lor şi planificarea licitaţiilor. Totodată, se vor actualiza unele contracte de creditare, servicii, aprovizionare cu produse fitosanitare pentru etapele următoare şi  se vor reanaliza şi actualiza contractele de livrare a produselor legumicole.

Comercializarea tuturor produselor legumicole presupune încărcarea lor, transportul acestora şi descărcarea recoltei la locul de condiţionare sau la beneficiar. În condiţiile în care produsele legumicole se valorifică în pieţele de consum agroalimentare, este necesară condiţionarea lor prin operaţiunile de sortat, calibrat, şters/lustruit, ambalat, depozitat în condiţii optime pană la livrare şi, în final, expedierea acestor produse legumicole spre vanzare.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE