REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Calendarul micilor viticultori

1/10/2019

0 Comments

 
Picture
În cele ce urmează, vom prezenta principalele lucrări ce trebuie să fie în atenţia micilor viticultori, lucrări adaptate cerintelor şi dimensiunilor plantaţiei de viţă-de-vie.
Luna IANUARIE, ca lună de iarnă, este consacrată, în principal, preocupărilor de organizare şi aprovizionare pentru pregătirea campaniei viticole de primăvară. Este ultima lună în care mai poate fi executată desfundarea terenului pentru o plantaţie nouă dacă solul nu este îngheţat. Se continuă procurarea materialelor pentru mijloacele de susţinere - stâlpi din lemn sau metalici, sârmă, tutori, ancore; a pesticidelor, îngrăşămintelor minerale, a uneltelor şi aparatelor necesare completării inventarului viticol. Se fac pregătiri pentru revizuirea sistemului de susţinere în viile pe rod; revizuirea şi tratarea stâlpilor din lemn, revizuirea şi ascuţirea aracilor sau a tutorilor, precum şi fasonarea picheţilor pentru plantarea viţelor. Se repară uneltele şi aparatura existentă în gospodărie; se aduc îngrăşămintele organice (gunoi de grajd, tescovină compostată etc.) în vie; se face primul pritoc al vinului tânăr (dacă operaţia nu a fost efectuată la sfârşitul lunii decembrie).

În luna FEBRUARIE se stabileşte necesarul de viţe şi se fac demersurile pentru procurarea lor. Se aplică lucrări de combatere a eutipozei, excoriozei, antracnozei, pătării necrotice, cancerului bacterian, împotriva păduchilor ţestoşi şi lânoşi, precum şi a cotarului cenuşiu. Se încheie lucrările de reparare a uneltelor şi aparaturii, dar şi cele premergătoare pentru instalarea/revizuirea sistemului de susţinere. Vasele cu vin trebuie ţinute pline, prin umplerea regulată a golurilor.

MARTIE este o lună hotărâtoare: se declanşează campania de primăvară. În viile pe rod se execută debilonarea sau dezmuşuroirea viţelor în arealele de cultură semiprotejată a viţei-de-vie şi dezgropatul în cele de cultură protejată; se încheie verificarea spalierului; se execută tăierea în uscat, precedată obligatoriu de controlul viabilităţii mugurilor din ochi de iarnă, pentru a stabili dacă vor fi efectuate tăieri normale sau tăieri de compensare şi nivelul acestora. Spre sfârşitul lunii, se aplică sapa mare pe rândurile de viţe sau se erbicidează în benzi, înainte de răsărirea buruienilor (în preemergenţă); se continuă aplicarea măsurilor pentru combaterea eutipozei, excoriozei, antracnozei, pătării necrotice şi cancerului bacterian, a păduchilor ţestoşi şi lânoşi, dar şi a cotarului cenuşiu. Pe terenurile destinate înfiinţării de vii şi în viile tinere se execută nivelarea terenurilor desfundate, pichetarea şi începe plantarea viţelor pe terenurile zvântate; se dezmuşuroiesc viţele tinere; se aplică tăierea în uscat; se instalează spalierul, dacă lucrarea nu a fost executată în toamna primului an de la plantare. Se face al doilea pritoc al vinurilor tinere.

APRILIE este o lună de vârf în campania viticolă de primăvară. În viile pe rod se termină cercuirea coardelor la tăierea de tip Guyot, se palisează tulpinile şi cordoanele, cu îndepărtarea lăstarilor porniţi de pe tulpini. Se execută afânarea adâncă a solului, cu administrarea concomitentă a îngrăşămintelor organice şi a celor minerale cu azot; pe rândurile de viţe neerbicidate se aplică sapa mare; se aplică udarea de aprovizionare la pornirea viţelor în vegetaţie. Către sfârşitul lunii începe aplicarea primelor tratamente împotriva bolilor (îndeosebi a făinării) şi a dăunătorilor (acarieni).

În viile tinere se termină plantarea viţelor şi se înlocuiesc golurile cu viţe STAS viguroase sau de doi ani; se plantează la ghivece rezervă de viţe destinate plantării în goluri în cursul verii; se face controlul apariţiei lăstarilor la viţele plantate în martie; se înfiinţează culturile intercalate de legume.

MAI este o lună hotărâtoare pentru soarta producţiei viticole. Se acordă multă atenţie lucrărilor care favorizează înfloritul şi fecundarea. În viile pe rod se face plivitul lăstarilor de prisos; se efectuează primul legat al lăstarilor sau, după caz, dirijarea acestora printre sârmele perechi ale spalierului; facultativ, se execută ciupitul în preajma înfloritului; se distrug buruienile şi crusta solului prin praşile mecanice şi manuale; se administrează îngrăşăminte minerale cu azot, precum şi fertilizarea extraradiculară cu îngrăşăminte foliare; se continuă tratamentele împotriva antracnozei, tratamentele complexate împotriva făinării şi manei, împotriva tripşilor şi acarienilor şi începe primul tratament împotriva moliilor strugurilor. În viile tinere se execută controlul muşuroaielor la viţele nou plantate şi combaterea viermilor-sârmă la nevoie; se face întreţinerea solului prin praşile mecanice şi manuale; se aplică tratamente împotriva manei şi a fănării.

În luna IUNIE, în viile intrate pe rod, se continuă tratamentele împotriva manei şi a făinării şi se încep tratamentele împotriva putregaiului cenuşiu, eventual a primei generaţii a moliilor strugurilor. La soiurile de struguri pentru masă se efectuează normarea numărului de inflorescenţe şi scurtarea ciorchinilor; se continuă legarea sau dirijarea lăstarilor. La sfârşitul înfloritului se execută praşile pe intervale şi pe rândurile de viţe; se execută întreţinerea corectă a viţelor plantate în goluri prin lucrări repetate de stropit, copcit şi legat. În viile tinere se execută primul copcit, se efectuează lucrări în verde pentru realizarea rapidă a formei de conducere (la viţele conduse pe tulpini); se efectuează întreţinerea şi recoltarea la timp a culturilor intercalate de legume sau, respectiv, menţinerea solului curat de buruieni. Se continuă combaterea bolilor şi a dăunătorilor, îndeosebi a manei viţei-de-vie; se palisează şi se leagă repetat lăstarii de tutori sau sârmele spalierului. Viţele se udă individual, în funcţie de regimul pluviometric.

În luna IULIE, în viile aflate pe rod, se continuă tratamentele împotriva bolilor criptogamice (mană, făinare, putregai cenuşiu) şi se efectuează tratamentul împotriva generaţiei a doua a moliilor strugurilor; se execută al treilea legat/dirijare a lăstarilor; către sfârşitul lunii începe culesul strugurilor la soiurile de masă extratimpurii şi timpurii. După cules, la aceste soiuri se poate începe cârnitul lăstarilor. În viile tinere se efectuează al doilea copcit spre sfârşitul lunii; se continuă combaterea repetată a bolilor şi dăunătorilor; se continuă lucrările în verde pentru realizarea rapidă a formei de conducere la viţele pe tulpină; se continuă întreţinerea şi recoltarea culturilor intercalate de legume sau, respectiv, efectuarea praşilelor pentru menţinerea solului curat de buruieni; se începe desfundarea terenului pentru viitoarele plantări.

AUGUST este o lună cu momente de răgaz şi satisfacţie, dar şi de pregătiri pentru cules. În viile pe rod se aplică ultimele tratamente împotriva manei, a făinării, tratamentele 3 şi 4 contra putregaiului cenuşiu şi combaterea generaţiei a treia a moliilor strugurilor; se fac ultimele praşile şi, eventual, ultima lucrare de legat/dirijat lăstari; se execută al doilea copcit; se recoltează strugurii pentru masă, eşalonat, pe măsura maturării lor; se efectuează plantarea în goluri a viţelor STAS fortificate; se execută cârnitul lăstarilor; se fac pregătiri pentru culesul strugurilor de vin, prin revizuirea, repararea şi completarea inventarului agricol. În viile tinere se descalţă viţele şi se revizuieşte copcitul; se continuă tratamentele anticriptogamice; se poate desfunda terenul pentru noi plantări.

SEPTEMBRIE este luna pregătirii şi declanşării culesului strugurilor pentru vin. De aceea se continuă culesul eşalonat al strugurilor pentru masă; se urmăreşte îndeaproape mersul coacerii strugurilor pentru vin, stabilindu-se cu precizie data culesului; se fac pregătirile necesare în cramă şi pivniţă pentru prelucrarea recoltei de struguri: se face curăţenie, se condiţionează vasele şi se revizuiesc utilajele. Se pregăteşte maiaua de drojdii selecţionate achiziţionate de la laboratoarele autorizate sau se fac „cuiburi“ de fermenţi din maia proprie, pornind vinificarea cu un soi bine copt şi de calitate; se poate desfunda terenul pentru noi plantări, pe măsura eliberării sale de alte culturi.

OCTOMBRIE este luna desăvârşirii culesului! Acum se încheie recoltarea ultimilor struguri pentru masă şi vin; se desprind coardele de pe sârmele spalierului sau araci şi se lasă libere, aracii se adună în glugi; în zonele de cultură protejată se execută tăierea de uşurare; se execută arătura adâncă de toamnâ pe intervale, cu încorporarea concomitentă a îngrăşămintelor organice şi a celor minerale cu fosfor şi potasiu. Arătura poate fi înlocuită prin săparea adâncă a intervalelor; se urmăreşte cu atenţie mersul fermentării şi se iau măsurile impuse de situaţie.

NOIEMBRIE este luna în care se pot aprecia rezultatele obţinute peste an şi se pregăteşte via pentru iernare. Astfel se pot continua tăierile de uşurare; se face redesfundatul parţial (alternativ) şi înlocuirea viţelor din goluri prin marcotaj; se poate executa arătura adâncă de toamnă cu încorporarea îngrăşămintelor (organice şi minerale); se procedează la protejarea viei prin acoperirea totală cu pământ (în zona de cultură protejată) sau numai prin muşuroire (în celelalte zone); se poate desfunda şi fertiliza terenul destinat noilor plantări.

DECEMBRIE este luna de bilanţ al activităţii din anul în curs şi de întocmire a planului de lucru pentru anul viitor. Dacă nu a fost executat, se termină îngropatul/muşuroitul. Începe aprovizionarea cu materiale pentru sistemul de susţinere (stâlpi, araci, sârmă etc.), precum şi alte materiale necesare în campania următoare.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE