REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Campanie de reducere a TVA la carne si preparate din carne

15/5/2014

0 Comments

 
Picture
Reducerea TVA la carne şi preparatele din carne este o prioritate pentru industria cărnii din România. De aceea, campania „TAIE TVA” este susţinută de toate asociaţiile profesionale importante din România - Federaţia Naţională PROAGRO, de Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

O familie ar putea economisi peste 75 euro/an din reducerea TVA la carne şi preparatele din carne, pentru că un român consumă aproximativ 58 de kilograme de carne în fiecare an, conform Institutului Naţional de Statistică:

  • 18,528 kilograme de carne de pui
  • 11,832 kilograme de carne de porc
  • 3,288 kilograme de carne de vită
  • 12,456 kilograme de preparate din carne
  • 7,572 kilograme de peşte şi produse din peşte
  • 4,068 kilograme de carne de alt tip

Preţul mediu pentru un kilogram de carne de pasăre, cu TVA de 24%, este de 9 lei. Aceasta înseamnă o cheltuială anuală/familie de 666 lei. Cu TVA de 5% la sută, aceeaşi cantitate de carne de pui ar costa 539,5 lei, de unde ne rezultă o economie de 126,5 lei.

Pentru carnea de porc
, preţul mediu, cu TVA de 24%, este de 17 lei/kg. Aceasta înseamnă o cheltuială de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5%, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei, de unde ne rezultă o economie de 152,5 lei.

Pentru carnea de vită
, preţul mediu, cu TVA de 24%, este de 18 lei per kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei. Cu TVA de 5%, costul ar fi de 192,5 de lei, de unde ne rezultă o economie de 45,5 lei.

După reducerea cotei TVA pentru carne şi produsele din carne, fiecare român va avea anual cu 81 de lei mai mult în buzunar decât acum. O familie cu patru membri va plăti anual pe carne peste 1.700 lei. Cu TVA 5%, ar face o economie de aproximativ 325 de lei, având pe masă aceeaşi cantitate de produse.

Economie totală / familie pe an = 325 lei


Pentru un calcul exact ar trebui adăugate şi economiile făcute pentru preparate din carne, peşte şi preparate din peşte şi alte tipuri de carne, dar pentru aceste categorii nu sunt studii exacte în ceea ce priveşte preţurile medii.
Picture
Picture

Platforma on-line de comunicare a campaniei este www.taietva.ro. Prin intermediul acesteia românii se pot implica direct în procesul de tăiere a TVA la carne şi preparatele din carne. Au la dispoziţie o petiţie on-line pe care o pot semna, pot distribui bannerele campaniei şi pot trimite câte un mail politicienilor pe care i-au ales. În plus, pot urmări demersurile făcute pentru scăderea TVA.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE