REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Campionii trofeelor «Porumbul de Aur»

15/2/2019

0 Comments

 
Picture
În fiecare an, în cadrul congresului anual al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR) sunt premiaţi fermierii care au obţinut cele mai bune producţii de porumb, la categoriile neirigat şi irigat. Trofeele „Porumbul de Aur“ au ajuns la Daniel Nica, administrator Bliss SRL, judeţul Călăraşi, care a obţinut o recoltă de aproape 14 t/ha, şi la Mihai Solomei, director tehnic în cadrul societăţii Agricost Insula Mare a Brăilei, care în sistem irigat a realizat o producţie de peste 22 t/ha
În sistem neirigat, câştigător a fost Daniel Nica, care a participat la concurs cu o suprafaţă de 20 ha cultivată cu porumb. Producţia obţinută a fost de 13.927 kg/ha, iar hibridul utilizat a fost SY Dartona (FAO 400), de la compania Syngenta. Densitatea a fost de 68-72.000 plante/ha. „Am urmărit prognoza meteorologică şi am decis să semăn porumbul mai adânc, ştiind că nu exista riscul formării de crustă. Am însămânţat în decurs de 4 zile, în perioada 22-26 aprilie. Cultura a răsărit relativ bine, în proporţie de 90%, mai ales după ploile survenite după 10-15 mai 2018 şi rezerva de apă din sol a fost suficientă pentru a se dezvolta în prima perioadă de vegetaţie. În faza de înflorit au fost ploi, iar cantitatea de precipitaţii căzute la sfârşit de mai, în iunie şi iulie s-a ridicat la 200-230 l/mp, ceea ce a condus la obţinerea de producţii mari. Nu am efectuat o tehnologie înaltă, am administrat Eurocereal 34 în cantitate de 200 kg/ha, pe lângă rând la semanat, Greenstart 25 kg/ha şi azotat de amoniu 250 kg/ha la prăşit. Din cauza secetei nu am efectuat lucrarea de erbicidare în preemergenţă deoarece am considerat ca nu va avea efect, dar am aplicat în postemergenţă produsele Fornet Extra şi Mustang. Costul total de producţie s-a ridicat la 2.700 lei/ha. Media producţiei pe fermă este mai mică, de 12 t/ha, pentru că am avut o parcelă de 30 ha, unde am obţinut o producţie de 9.980 kg/ha şi unde am întâmpinat mai multe probleme: am avut samulastră de floarea-soarelui, am întârziat cu erbicidarea din cauza secetei, la care se adaugă şi atacul de buha semănăturilor“, a afirmat Nica.

O tehnologie scumpă cu producţii pe măsură

Cel de-al doilea trofeu, la secţiunea irigat, a fost acordat directorului tehnic Mihai Solomei din cadrul societăţii Agricost Insula Mare a Brăilei. Suprafaţa cu care a participat la concurs a fost de 35 ha, iar genetica a fost americană. „Am folosit hibridul Pioneer. PR 32F73 (FAO 600), pe care îl cultivăm în insulă de aproximativ 6 ani. La semănat am avut 77.000 boabe germinabile/ha şi la recoltare am avut o densitate de 7273.000 plante/ha. Distanţa între rânduri a fost de 50 cm, ceea ce aduce un spor de producţie cuprins între 1.000 şi 1.500 kg/ha, în comparaţie cu distanţa uzuală practicată. Am tratat seminţele de porumb cu produsele Maxim, Nuprid şi un biostimulator. Suprafaţa a fost scarificată în luna iulie, după recoltarea grâului, iar după două săptămâni s-a făcut o nivelare a solului. În primăvară am semănat direct cultura de porumb. Înainte de semănat am aplicat erbicidul Roundup, în doză de 2-2,5 l/ha. Administrarea îngrăşămintelor chimice s-a făcut în urma analizei agrochimice. La semănat am aplicat 300 kg/ha de îngrăşăminte complexe 12:24:12 cu sulf 6%. 30% din această cantitate a fost administrată langă sămânţă, iar restul sub sămânţă, la 12-15 cm adâncime. Administrarea îngrăşămintelor de bază o efectuăm în benzi. Întreţinerea culturii s-a facut prin erbicidare: în faza de 2-3 frunze a culturii am aplicat un erbicid prentru combaterea buruienilor cu frunză lată, respectiv produsul Lumax, în doză de 3,3 l/ha. Când cultura a avut 5-6 frunze am făcut lucrarea de erbicidare pentru distrugerea buruienilor graminee, în special a costreiului. Pentru că avem staţii de dedurizare a apei am scăzut cantitatea de pesticide cu 25%, precum şi cantitatea de soluţie de la 200 litri până la 100 litri/ha. În vegetaţie am aplicat insecticidul Coragen, în doză de 0,8 l/ha, în etapa apariţiei mătăsii, după polenizare, pentru combaterea dăunătorului Helicoverpa, în special a ouălor acestuia. Am aplicat şi un îngrăşământ lichid UAN 100 l/ha imediat după semanat, după care, în faza de 7 până la 10 frunze, am fertirigat cu UAN 150 l/ha. A doua etapa a fertilizării s-a făcut imediat după polenizare, când s-au format boabele, şi am administrat UAN 140 l/ha. De asemnenea, am folosit şi biostimulatorul Terra-sorb. În privinţa irigării, am efectuat trei udări cu 900 mc/ha. Producţia STAS obţinută a fost de 22.609 kg/ha. Este o tehnologie destul de scumpă, cu un cost de 6.500 lei/ha. Am participat cu o suprafaţă de 35 ha. Nu este uşor de obţii astfel de rezultate pe întreaga suprafaţă de porumb pe care o cultivăm, de 10.000 ha, însă tendinţa noastră este de a creşte producţia de la 12.500 kg/ha, cât avem în momentul de faţă în Insula Mare a Brăilei, până la 15 t/ha în maximum doi ani.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE