REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Care este opinia dumneavoastra cu privire la cultivarea plantelor modificate genetic?

15/10/2010

0 Comments

 
Dialog cu fermierii OCTOMBRIE 2010
Picture
_Nenciu Oprea, administrator SC Agro Rodion SRL,  localitatea Pogoanele, județul Buzău

„Până în anul 2007, când s-a interzis cultivarea soiei modificate genetic, am avut-o inclusă în asolamentul fermei timp de mai mulți ani, iar avantajele pe care le-am obținut au fost semnificative. Soia MG lasă terenul liber de buruieni, este o bună premergătoare pentru grâu și celelalte păioase, iar un alt avantaj care se obține este că după recoltare lasă în sol un aport important de azot. Tratamentul efectuat pentru combaterea buruienilor se face cu produsul Roundup ready, care, printr-o singură aplicare, distruge toate buruienile, având o acțiune totală. Timp de patru ani, am lucrat cu firma Monsanto pentru a cultiva soia MG și producțiile pe care le-am obținut, în condiții de neirigat, au fost de maximum 4 t/ha. La soia convențională nu aș fi putut obține această cantitate de producție. În linii mari, tehnologia de cultivare a soiei este una ușoară, totul se face mecanizat, costul de înființare nu este mare, iar la valorificare se poate obține un preț bun. Am văzut la bursă că se vinde cu 1,5-1,8 lei/kg. După ce s-a interzis cultivarea soiei MG, în anul 2008 am încercat să cultiv soia convențională și de atunci nu am mai avut-o în cultură, deoarece pierderile înregistrate au fost foarte mari, obținând o producție de doar 900 kg/ha, iar terenul după recoltare a rămas foarte îmburuienat. Pentru fermierii români, interzicerea soiei MG în cultură a fost o lovitură. Întotdeauna am pledat pentru acceptarea ei în cultură și sperăm că ne vom recăpăta drepturile, mai ales că ministrul Agriculturii, agronom de profesie, știe foarte bine ce înseamnă plantele modificate genetic. Actualmente, singura plantă transgenică acceptată în cultură este porumbul, însă până acum nu am cultivat-o și nici n-am văzut o cultură în câmp, pentru că în zona noastră s-au obținut producții bune și cu porumbul convențional. Eu am obținut, în condiții de neirigat, o producție de 7 t/ha. De curând am asistat la un simpozion de informare cu privire la cultivarea porumbului modificat genetic, organizat de Pioneer, și cred că voi încerca să cultiv porumb MG pentru a vedea cum se comportă în vegetație și ce producții se obțin. Suprafața pe care o administrez în cadrul societății este de 1.120 ha, iar structura de culturi cuprinde următoarele plante: orz (100 ha); grâu (400 ha); rapiță (200 ha) porumb și floarea-soarelui.”


Picture
_Marin Nedu, administrator SC Miracom,
Localitatea Căzănești, județul Ialomița

„În privința plantelor ameliorate genetic, Europa a pierdut, din păcate, startul, iar liderul mondial în acest domeniu sunt Statele Unite ale Americii. Când soia modificată genetic a fost acceptată în cultură, am avut-o în structura culturilor, iar rezultatele obținute au fost excepționale, atât asupra solului, mediului înconjurător, cât și asupra eficienței economice. Nu am cultivat soia convențională din cauza faptului că nu dispun de sisteme de irigare și, în aceste condiții, este total nerentabilă, necesită aplicarea mai multor tratamente, în special pentru combaterea buruienilor. Soia MG are o tulpină mai viguroasă și rezistă mai bine condițiilor de secetă. La această cultură se reduc foarte mult costurile cu erbicidarea. Diferențele de producție dintre soia modificată genetic și cea convențională sunt semnificative. Alte avantaje obținute în urma cultivării soiei ameliorate sunt posibilitatea înființării pe un teren care nu a fost lucrat înainte, a fost lăsat pârloagă și siguranța obținerii de producții mari. Nu am cultivat porumb modificat genetic din cauza restricțiilor impuse la cultivare. Trebuie să îndeplinești toate condițiile legate de trasabilitate și acestea sunt destul de dificile. Un alt motiv pentru care nu am cultivat porumb MG este oferta foarte restrânsă de hibrizi. De asemenea, încă nu am adoptat în cultură această variantă pentru că nu știu cum se adaptează condițiilor pedoclimatice din zona noastră. Pe piață există un hibrid modificat genetic, rezistent la atacul sfredelitorului, Ostrinia, iar în regiune nu avem des probleme cu acest dăunător și, datorită acestui motiv, nu se impune cultivarea porumbului modificat genetic. În acest an, atacul sfredelitorului porumbului a fost foarte slab. Actualmente, ne-am orientat mai mult spre tehnologia clasică de cultivare a porumbului, deoarece o stăpânim foarte bine, iar gama de hibrizi convenționali este foarte largă și avem de unde alege varietatea potrivită condițiilor climatice din zonă. Dacă s-ar accepta în cultură soia MG, aș cultiva-o, în primul rând ca plantă amelioratoare a solurilor mai puțin productive, pentru că aprovizionează terenul cu azot și îl lasă liber de buruieni. Suprafața cultivată în cadrul societății este de 1.700 ha, iar structura culturilor este cea care se adaptează în zonă, respectiv grâu (350 ha), orzoaică pentru bere (300 ha), rapiță (300 ha), floarea-soarelui, porumb și mazăre.”


Picture
_Ilie Vasile, localitatea Sălcioara,
județul Ialomița

„Sunt de părăre că fermierii ar trebui să decidă asupra posibilității de cultivare a plantelor modificate genetic. Personal, nu am aplicat această tehnologie, pentru că în această zonă problema cea mai mare cu care ne confruntăm este lipsa sistemelor de irigații. Într-un singur an am avut soia în asolament, însă producțiile pe care le-am obținut au fost mici, pentru că nu am irigat cultura și nici condițiile climatice nu au fost favorabile. Soia nu îți poate garanta obținerea de producții mari fără s-o irigi. Vreau să cultiv porumb modificat genetic, ca să văd dacă asigură un spor de producție. La cultivarea plantelor modificate genetic se impun anumite restricții, în special legate de asigurarea distanței de izolare, pentru a nu exista riscul polenizării încrucișate. Dificultatea constă în faptul că majoritatea fermierilor cu suprafețe mici nu pot îndeplini această cerință. O altă obligație a agricultorilor care introduc plantele modificate în cultură este aceea de a asigura trasabilitatea produsului. La recoltare, combina trebuie să fie foarte bine curățată, iar transportarea și depozitarea producției trebuie să se facă separat de cea convențională.”

Ana MUSTĂȚEA

revista, agricultura, dialog cu fermierii octombrie 2010, cultivarea organismelor modificate genetic (omg)
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE