REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Carnadine® un nou insecticid sistemic pe piața din România

15/2/2023

0 Comments

 
Picture
​Nufarm România o companie ce comercializează produse de protecție a plantelor, cu istoric în piața din Romania, a fost înființată în Melbourne, Australia, la mijlocul anilor ’50. Fondatorul Max Fremder a început să vândă erbicide agricultorilor din regiunea Victoria și și-a creat repede o bună reputație pentru servicii excelente către clienți, dar mai ales datorită produselor de bună calitate. Acum, s-a concentrat ferm asupra furnizării unei game largi de produse de cea mai bună calitate pentru fermieri inclusiv erbicide, insecticide, fungicide și regulatori de creștere a plantelor.
Carnadine® este un insecticid utilizat pentru o gamă largă de culturi, ce conține substanța activă acetamiprid, ce acționează împotriva multor dăunători.
Carnadine® este o formulă lichidă exclusivă, care combină protecția maximă a culturilor, cu o ușurință sporită de utilizare în comparație cu alte formulări solide.
Formulat ca un concentrat solubil (SL) cu dizolvare ușoară, Carnadine® conține 200 g/L de substanță activă acetamiprid.

Mod de acțiune
Carnadine® conține o substanță asemănătoare nicotinei și reacționează la organism într-un mod similar cu nicotina, care este un insecticid natural. Este un antagonist nicotinic care interacționează cu receptorii nicotinici de acetilcolină (nACh-R).
Prin activarea receptorilor nACh-R cauzează hiperactivitate și spasme musculare și în cele din urmă moartea dăunătorului.
Carnadine® este foarte toxic pentru insecte, dar mai puțin pentru mamifere, acest lucru se datorează unei forme diferite a receptorului la vertebrate.

Carnadine® are triplă acțiune – de contact, translaminară și sistemică.
Mișcarea translaminară către țesuturile plantei creează rezerve în plantă ca sursă pentru insectele cu aparat bucal de înțepat și supt. Produsul poate proteja toate părțile plantei.

Acetamipridul din Carnadine® este clasificat de USDA ca fiind moderat toxic pentru polenizatori, la același nivel cu produse precum CuOH, Spinosad sau Spirotetramat, produse considerate instrumente importante IPM.
Pentru albine, dar extrapolând studiile și pentru bondari, este necesară doar o zi de pauză în care trebuie ținute insectele închise.

Omologări curente
În cultura de măr, împotriva afidelor (Aphis spp.) dar și a viermelui mărului (Cydia pomonella), combaterea se realizează într-un tratament pe sezon, cu doze cuprinse între 0,125 L/ha (0.777L/10000m2 LWA) și 0,25 L/ha (0.154L/10000m2 LWA).
În cultura cartofului, pentru combaterea Gândacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) larve și adulți, doza recomandată este de 0,12-0,18 L/ha, într-un singur tratament pe cultura/pe sezon.
În rapiță de toamnă și rapița de primăvară, pentru a combate Gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi), Gărgărița tulpinilor de varza (Ceutorhynchus pallidactylus, Ceutorhynchus quadridens), Gărgărița semințelor (Ceutorhyncus assimilis/ obstrictus), dar și Țânțărușul silicvelor (Dasyneura brassicae), se recomandă doza de 0,15-0,25 L/ha., iar pentru combaterea Gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus), doza de 0,15-0,25 L/ha.
La cultura de rapiță doza recomandată este cuprinsă între 0,15 – 0,25 l/ha.

Gărgărițele de tulpină sunt printre principalii dăunători ai rapiței. Pagubele produse de ele pot duce la o scădere cu până la 50% a randamentului.
Primăvara, Ceuthorhyncus napi este primul dăunător care apare când temperatura solului este de aproximativ 5 - 7°C. Ceuthorhyncus pallidactylus apare la câteva zile după el. Când temperatura ambientală atinge 16 -18°C, gărgărițele depun ouă, din care eclozează larvele după 6 - 8 zile. Larvele care rod galerii în tulpini mănâncă măduva, ceea ce are ca rezultat o stagnare în creștere și o ramificare mai bogată, însă planta este deficitară formarea silicvelor și în fructificare.

Gândacul lucios este principalul dăunător al rapiței din Europa. Deteriorează mugurii și florile, ceea ce afectează direct randamentul. Gândacul lucios apare când temperatura este în jur de 8°C. Când temperatura atinge 15°C, dăunătorul începe să se deplaseze în plantațiile de rapiță, unde începe să se hrănească la începutul, lunii aprilie. Când florile de rapiță nu sunt încă deschise, gândacul mănâncă din organele florale, unde apoi depune ponta. Larvele eclozate se hrănesc cu polen și apoi migrează în sol iar mugurii deteriorați se ofilesc și apoi cad.

Pe scurt, Carnadine® oferă un control eficient al celor mai rezistenți dăunători din cultura de rapiță, are o formulare lichidă, este eficace într-o varietate mare de culturi împotriva unei game largi de insecte dăunătoare și are o acțiune de contact, translaminară și sistemică.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE