REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cat de important este pentru dvs. lucrul cu utilaje agricole performante?

15/5/2013

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii MAI 2013

Picture
Gabor Gnandt, inginer agronom SA Recolta Urziceni, comuna Urziceni, judeţul Satu Mare

„Lucrez în agricultură de 15 ani şi tot ce pot să vă spun este că numai cu utilaje moderne se poate face agricultură performantă. În acest sens, am accesat fonduri europene, acordate prin programul SAPARD, dar am achiziţionat şi cu bani proprii. În cadrul societăţii agricole dispunem de toată gama de utilaje necesară. Cu toate acestea, în fiecare an facem investiţii, pentru că întotdeauna avem nevoie să modernizăm parcul tehnic cu combine şi tractoare performante. Facem aceste investiţii fără împrumuturi, cumpărăm atunci când dispunem de bani. Acum, că aproape am terminat semănatul, am venit la târgul Agraria cu toţi angajaţii, aşa cum facem în fiecare an, pentru a vedea ultimele noutăţi. Eu am vizitat şi expoziţia de la Hanovra, pentru a mă informa cu privire la tehnica agricolă performantă. Trebuie să urmărim orice tehnologie care apare pe piaţă, pentru că lucrăm într-un mediu concurenţial şi trebuie să fim eficienţi. De exemplu, am achiziţionat utilaje cu care faci mai multe operaţii dintr-o singură trecere, realizând astfel economie de combustibil şi timp. Dintre firmele existente pe piaţă, am ales să colaborăm cu firma NHR, de care suntem mulţumiţi atât pe partea de service, cât şi pe cea de piese de schimb. O altă investiţie recent realizată, dar nu în utilaje, este construcţia unei hale de o capacitate de 3.000 de tone, pentru a depozita producţia agricolă, şi nu numai, pe care o folosim şi pentru stocarea de îngrăşăminte chimice. La SA Recolta, ce are în exploatare o suprafaţă de 1.300 ha, lucreză 25 de angajaţi, mecanici, operatori etc., pe care îi instruim, mai ales că achiziţionăm utilaje performante şi trebuie să parcurgă un curs de pregătire. Culturile agricole pe care le avem sunt grâu, sfeclă de zahăr, porumb şi floarea-soarelui. Grâul arată bine până acum, însă vom vedea cum se va dezvolta mai departe. Anul trecut a fost unul bun, nu am închis pe pierdere. Pe stoc, mai avem porumb, deoarece nu am reuşit încă să-l vindem. Aşteptăm cumpărător. Nu ştiu ce cultură va fi profitabilă în acest an, pentru că nu există o piaţă stabilă, nu cultivăm pe bază de contracte. Ceea ce urmărim este să obţinem producţii cantitative, dar şi calitative. La grâu, folosim soiuri franceze, de la firma Limagrain, iar la porumb folosim hibrizi de la mai multe firme. Facem loturi demonstrative, pentru că sunt hibrizi care se comportă diferit la secetă şi de aceea acordăm o atenţie deosebită acestui aspect. În zona noastră, nu avem posibilitatea irigării. În activitatea noastră nu ne putem baza numai pe subvenţii, pentru că nu ştii sigur că le primeşti atunci când ai mare nevoie. De la autorităţi, un singur lucru aş cere: o seriozitate mai mare, să se zbată mai mult pentru noi şi când promit ceva, să ducă şi la bun sfârşit.”

Picture
PFA Groza Mircea, oraş Turda, judeţul Cluj

„Lucrăm o suprafaţă agicolă mică, iar tractoarele şi utilajele folsite în cadrul fermei sunt, în mare parte, româneşti. Nefiind performante, neputând lucra terenurile în mod eficient, a trebuit să începem să reînnoim parcul agricol, deoarece este extrem de important să faci lucrările cu utilaje care îţi uşurează munca. Fiind tineri fermieri, am aplicat împreună cu soţia pentru accesarea de fonduri europene, menite să ne sprijine în desfăşurarea activităţii agricole, pentru că este greu să începi în acest domeniu o afacere. Cu banii de pe proiectul depus am achiziţionat un tractor marca New Holland, de 100 CP, şi câteva utilaje, precum o freză, un plug şi un încărcător frontal. Din surse proprii, am reuşit să cumpărăm, printre altele, un disc, o cositoare şi o greblă. Activitatea vegetală, dar şi cea zootehnică le-am început în anul 2010. Creştem porci, iar acum avem 80 de capete. Cu activitatea zootehnică suntem la început, nu am vândut nimic, însă în toamnă sperăm să începem să valorificăm. Nu avem contract, o să intrăm pe piaţa liberă. Profit nu am prea înregistrat, pentru că am pierdut foarte mult la culturile de primăvară, nu am realizat producţii, chiar am făcut împrumuturi bancare pentru a plăti arenda. Acum ne-am mai redresat şi sperăm să fie mai bine. Culturile le-am semănat, dar nu în totalitate, mai avem porumbul. Cultivăm lucernă, porumb, floarea-soarelui, soia, cartofi şi 2 ha de legume. În privinţa retehnologizării, sperăm să putem achiziţiona o combină marca New Holland, însă totul depinde de câţi bani vom dispune. Sper ca în acest an să obţinem producţii agricole mai bune, precum şi preţuri mai bune.”

Picture
PF Radu Gherghişan, comuna Dăeni, judeţul Tulcea

„Tehnologia s-a schimbat foarte mult în decursul anilor. Eu am 71 de ani şi am lucrat în trecut cu utilaje româneşti, iar astăzi utilajele cu care muncesc terenurile agricole diferă foarte mult sub aspectul gradului de dotare, al eficienţei realizate. Este foarte important să investeşti în maşini şi utilaje performante, pentru că vă dau un exemplu: timp de foarte mulţi ani am lucrat cu o combină New Holland, modelul TC 56, care, în opinia mea, este cea mai bună maşină de recoltat. La această combină, timp de 10 ani, nu am făcut nici un fel de reparaţii, nici la pompa de injecţie, la reductor sau cutia de viteze. Practic, nu am avut probleme cu această combină, pentru că se încadrează în categoria celor performante. Pentru că am fost foarte mulţumiţi de această firmă, de calitatea produselor pe care le fabrică, anul trecut am achiziţionat o combină NH 5080. Pentru achiziţia maşinilor agricole din fermă am colaborat foarte mult cu societatea Biso România. Ne-am mai dori un tractor New Holland de 90 CP. Utilajele le-am cumpărat întotdeauna noi, pentru că nu sunt adeptul celor secondhand. Din surse proprii, am cumpărat, în urmă cu 3 ani, şi un tractor John Deere, de 136 CP, care dispune, printre altele, de un motor excepţional. Combina NH intenţionez s-o achit în 2 ani. Utilaje mai vechi în fermă sunt semănătorile româneşti, de care, pentru suprafaţa pe care o lucrez, sunt mulţumit. Vreau să subliniez faptul că astăzi găseşti utilaje foarte performante, însă, în opinia mea, mai avem nevoie şi de oameni pregătiţi, pentru ca aceste maşini să poată da tot ce sunt ele capabile. Este nevoie de o instruire a celor care comercializează aceste maşini agricole pentru a consilia clienţii şi a le acorda un service de calitate. În câmp, culturile de toamnă, respectiv grâul şi rapiţa, arată bine, sunt promiţătoare. Probabil anul acesta, pentru mine, cultura cea mai profitabilă va fi rapiţa, la care sper să obţin o producţie de 2.000 kg/ha. În privinţa preţului de valorificare, se preconizează că se va situa în jurul a 2,2 lei/kg. La culturile de primăvară sunt rezervat, pentru că în zona noastră fenomenul de secetă este destul de frecvent. Una dintre problemele agriculturii este aceea că nu dispune de sisteme de irigaţii.”

Picture
Daniel Ciobanu, administrator SC Prodagras SRL, localitatea Damieneşti, judeţul Bacău

„Este foarte important, având în vedere că perioada de timp în care trebuie să termini cu înfiinţarea culturilor agricole sau recoltarea lor a devenit din ce în ce mai scurtă. Ai nevoie de mai multe tractoare, de puteri mai mari deoarece campaniile agricole s-au comprimat, de multe ori ai numai 10 zile la dispoziţe dacă vrei să te încadrezi în timp, să finalizezi semănatul. Deja se vede în câmp cine a reuşit să semene culturile de primăvară înainte de Paşte, că ele au răsărit, şi cine a semănat după Sărbători, că vor avea probleme. Ai nevoie de tehnică performantă şi încă suntem departe de gradul de dotare tehnică al celor din Vest. Un fermier din Italia, la o fermă de 80 de hectare, dispune de 8 tractoare, cu puteri de peste 150 CP. În România, unui tractor încă îi revine o suprafaţă mare de lucru şi de aceea trebuie să facem investiţii. Cerem o mărire a plăţilor pe suprafaţă, pentru că ele sunt singurele fonduri certe ale agricultorilor români, iar aceşti bani rămân în ferme, fermierii fac investiţii. Avem o mare dezamăgire, că se creează senzaţia că suntem doriţi ca parteneri de discuţie, dar nu este adevărat. Ministerul Agriculturii comunică poziţia României pe viitorul regulament al Politicii Agricole Comune, însă noi nu am fost consultaţi. Vrem să existe un dialog transparent, că altfel ne trezim ca în 2004, când am intrat cu stângul în UE. Se vorbeşte de flexibilizarea transferului de fonduri între cei doi piloni ai politicii şi ne temem se vor lua bani de la plăţi directe şi vor fi direcţionaţi spre dezvoltare rurală. Fermierii sunt cei care vor pierde, pentru că ei nu mai pot face investiţii, să achiziţioneze tehnică performantă. Avem nevoie de fonduri, de măsuri care să ne sprijine, pentru că toate aceste utilaje de ultimă generaţie sunt extrem de scumpe, iar puterea de cumpărare a fermierului român este mică. Avem acces greoi la fondurile europene şi de aceea apelăm şi la varianta achiziţionării de maşini secondhand. Anul acesta, aşa cum se vede în câmp, este unul dificil. Cantitatea de apă este sub coeficientul de ofilire, în pământ s-au făcut crăpături deoarece nu au căzut precipitaţii. În câmp este jale, culturile, atât cele de toamnă, cât şi de primăvară, sunt afectate. Dacă în urmă cu o săptămână aveam încă speranţe că vor fi promiţătoare, acum, când temperaturile sunt ridicate, vântul suflă puternic şi ploile nu mai vin, nu mai sunt la fel de optimist. Pe 20-30% din suprafeţele unde s-a întârziat semănatul sunt probleme legate de răsărirea plantelor. În culturi, vor exista decalaje de dezvoltare a plantelor, iar în toamnă, la recoltare, vom avea diferenţe legate de umiditate.”

Ana MUSTĂŢEA

revista, agricultura, mecanica agricola, tractor, combina, semanatoare, utilaje agricole, vegetal, dialog cu fermierii mai 2013
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE