REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ce dotare tehnica aveti in ferma dvs. si ce intentionati sa mai intreprindeti?

15/6/2011

0 Comments

 
Dialog cu fermierii IUNIE 2011
Care este scopul vizitei la expoziţia de profil RomAgroTec?

Picture
Ivan Fedor, administrator al Transmeteorit SRL, comuna Sarichioi, judeţul Tulcea
„Suprafaţa expoatată la nivelul societăţii este de circa 1.000 ha. În parcul de maşini şi utilaje deţinem tractoare cu puteri de la 90 până la 260 CP, iar mărcile sunt Claas, John Deere, Landini şi Same Deutz Fahr. La combine, avem două maşini, Laverda şi Claas. Pe partea de utilaje, avem o gamă destul de largă. La târgul de tehnică agricolă am venit să mă interesez, în special, de un utilaj performant pentru pregătirea solului, pe care, de altfel l-am şi achiziţionat. Pe lângă faptul că m-am interesat la mai multe firme de calităţile produselor pe care acestea le comercializează, ceea ce m-a convins să cumpăr utilajul marca Vaderstad a fost deplasarea la fabrica din Suedia, unde am văzut modul în care se realizează testele. Pentru a le verifica rezistenţa, firma suedeză efectuează teste într-o carieră. Este mare lucru să vezi cum se fabrică, la ce teste sunt supuse utilajele şi să le vezi cum lucrează în câmp. După ce deţii aceste informaţii, ştii exact dacă acel utilaj este potrivit pentru ferma ta. Dacă făceam această investiţie în utilajul de pregătire a solului încă de anul trecut, reuşeam mai bine să mă încadrez în timp cu toate lucrările solului. Acest utilaj te ajută să faci un număr mai mare de lucrări şi să economiseşti timp. Un alt utilaj performant cumpărat de la Vaderstad este semănătoarea Rapid. Pe partea de depozitare, am un proiect pe Măsura 123, care constă în construcţia unor silozuri pentru cereale, cu o capacitate de 10 mii de tone. Pe viitor, intenţionez să realizez un depozit şi pentru producţia de legume, însă pas cu pas, pentru că aceste investiţii presupun eforturi financiare uriaşe. În cadrul exploataţiei, 250 de hectare sunt cultivate cu legume, cum ar fi mazăre, fasole păstăi, rădăcinoase etc. În zona noastră există un bazin legumicol imens, care se întinde pe o suprafaţă de peste 3.000 ha. Principalul avantaj pe care îl avem este sistemul de irigaţii funcţional. La noi, culturile nu au suferit din cauza lipsei apei. În fermă, structura culturilor cuprinde, pe lângă cele legumicole, grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui. Vizitez expoziţiile de profil, deoarece este nevoie să ne îmbogăţim cunoştinţele şi să fim la curent cu ultimele noutăţi din domeniu.”


Picture
Marin Viorel, administrator al SC Santa Maria Prod SRL, Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman
„Administrez o suprafaţă de 400 de hectare, cultivată cu grâu, sorg şi floarea-soarelui. La expoziţie, am venit ca să mă interesez de construcţia unor sere, deoarece am un proiect FEADR. Vreau să cultiv legume în spaţiu protejat, pe o suprafaţă de 5.000 mp. Totodată, doresc să-mi reînnoiesc parcul tehnic, pentru că am utilaje secondhand. Am făcut un proiect pe Măsura 312, însă la ultima sesiune, în iulie, s-au schimbat criteriile de punctaj. Din 25 de puncte, cât avea la început proiectul, au rămas doar 5 puncte. Este ruşinos să schimbe regulile în timpul jocului, deoarece sunt pierderi pe care le suportăm, precum cele cu întocmirea proiectului, cu firma de consultanţă. În proiect era inclusă achiziţia următoarelor utilaje: două tractoare marca Pronar, de 264 şi 100 CP, un scarificator, un plug reversibil, o presă de balotat şi o recorcă tehnologică. Modernizarea este obligatorie pentru a deveni performanţi. Sunt premise bune pentru anul agricol 2011. Dacă vor fi preţuri de valorificare satisfăcătoare, în acest an vom putea investi mai mult în tehnică agricolă. Cea mai bună variantă este să cumperi utilaje cu bani cash.”


Picture
IF Nicuşor Ianca, localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa
„Exploatez o suprafaţă de 280 ha, iar la târg am venit pentru a mă interesa de achiziţia unui tractor cu o putere cuprinsă între 140 şi 160 CP. Înclin spre mărcile John Deere şi Massey Ferguson. Nu am un proiect de accesare a fondurilor europene, de aceea voi apela la o altă formă de finanţare, cel mai probabil la leasing. Nu am încercat să accesez fonduri de la Uniunea Europeană din cauza birocraţiei şi a procesului greoi de întocmire a proiectelor şi aprobare a lor. În parcul tehnic, deţin două tractoare româneşti, o combină marca Massey Ferguson şi toată gama de utilaje necesară. Pe viitor, vreau să investesc într-un utilaj performant de pregătire a terenului, pentru a reduce consumul de combustibil şi implicit cheltuielile. Aş dori să extind suprafaţa lucrată cu încă 100 ha, însă în zonă nu prea se mai găseşte teren de vânzare. La expoziţia agricolă am venit şi pentru a
mă informa cu privire la costurile pe care le-ar presupune construcţia unui siloz de 500 de tone. Această investiţie este în plan, însă nu în viitorul apropiat. Toată tehnica de care dispun am achiziţionat-o fie cu fonduri proprii, fie prin leasing. Subvenţiile pe suprafaţă le-am primit, acum le aştept pe cele care se dau pentru zona defavorizată, unde primesc în medie 42 euro/ha. La târg am mai găsit pompe de motorină şi rezervor de combustibil. Plantele pe care le cultiv pe cele 280 ha sunt grâul, rapiţa şi floarea-soarelui.”


Picture
Nicu Dănilă, administrator al SC D.Nicu SRL, localitatea Rediu, judeţul Galaţi „Lucrăm o suprafaţă agricolă de 2.000 ha, iar la expoziţia de maşini şi utilaje agricole am venit pentru a achiziţiona o combină marca Laverda, cu heder de păioase de 5,4 metri. În exploataţie mai deţin o astfel de maşină de recoltat de care sunt mulţumit. Parcul tehnic l-am modernizat cu ajutorul a două proiecte de accesare a fondurilor europene derulate prin FEADR, unul în valoare de 150.000 de euro, iar celălalt de 570.000 de euro. Ambele proiecte au fost pe Măsura 121. Alte utilaje care ne-ar mai trebui în fermă ar fi un tractor de 150-200 CP şi un combinator pentru pregătirea terenului care realizează mai multe operaţii. Pe viitor, ne-ar interesa construcţia de silozuri pentru cereale cu o capacitate de 3.000 de tone. Plantele cultivate în exploataţia agricolă sunt grâul, rapiţa, floarea-soarelui, porumbul şi orzoaica. Ne bucurăm că plantele de toamnă arată bine în câmp, sunt dezvoltate şi promit producţii bune.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE