Ce este maturitatea porumbului şi cum se aleg corect hibrizii în funcţie de această caracteristică15/11/2018
Practic apariţia punctului negru marchează momentul în care „asimilatele“ nu se mai transferă către „bob„ (cariopsa), sămânţa de porumb este „capabilă“ să germineze şi să dea viaţă unei noi plante de porumb, iar din acest moment doar „pierderea apei din bob“ rămâne un caracter de interes economic. Apariţia punctului negru se face în mod normal atunci când umiditatea boabelor este cuprinsă între 25 şi 35% (dar sunt şi excepţii). Există şi termenul de maturitate la recoltare, care defineşte momentul în care se poate intra la recoltarea porumbul (de obicei atunci când umiditatea scade sub 25-22%). În acest moment există două sisteme empirice de evaluare a maturităţii porumbului, folosite pe scara largă, şi anume GRUPELE FAO (Food and Agricultural Organization), utilizate cu precădere în Europa, şi CRM (Comparative Relative Maturity), folosit pe continentul American. În stabilirea grupelor FAO se folosesc formule pentru calculul SUTU (suma unităţilor termice utile): SUTU = (Tmax + Tmin)/2 – T biol activ Tmax - temperatura maximă zilnică Tmin - temperatura minimă zilnică Tbiol activ – temperatura biologică activă (la porumb este de 10°C).
Practic, prin însumarea SUTU zilnice, se obţin gradele utile totale pentru fiecare grupă de maturitate. Dacă temperatura maximă zilnică depăşeşte 30°C, se va lua în calcul această cifră. La fel se procedează şi cu temperatura minimă zilnică, dacă scade sub 10°C. Se consideră că peste aceste intervale activitatea biologică a porumbului este diminuată, chiar stopată. Trebuie menţionat faptul că acumularea de GU (grade utile) depinde de foarte mulţi factori (climatici, expoziţia terenului, radiaţia solară etc.). CRM (Comparative Relative Maturity) - impropriu înţeles că „zile până la maturare“, practic acest sistem se bazează pe compararea hibrizilor atunci când ating maturitatea de recoltare, plecându-se de la premisa că toţi hibrizii vor pierde 0,5% de umiditate în fiecare zi. Trebuie menţionat faptul că valoarea dată de CRM nu reprezintă perioada calendaristică parcursă de hibrid de la răsărire la maturitate, termenul de „zile“ fiind forţat de-a lungul timpului de către anumite companii cointeresate, ci stabileşte dacă acel hibrid se va matura înainte de venirea iernii. În România, porumbul, în funcţie de maturitate, se clasifică în: 1. Porumb extratimpuriu - FAO 150 - 250, SUTU = 1000-1.200°C 2. Porumb timpuriu - FAO 260 - 340, SUTU = 1.200-1.500°C 3. Porumb semitimpuriu - FAO 350 - 390, SUTU = 1.500-1.600°C 4. Porumb semitardiv - FAO 400 - 450, SUTU = 1.600-1.700°C 5. Porumb tardiv - FAO >460, SUTU >1.700°C Cel mai corect din punct de vedere agronomic este utilizarea SUTU (suma unităţilor termice utile), dar şi în acest caz, maturitatea hibrizilor poate fi influenţată de foarte mulţi factori greu de controlat (condiţii pedoclimatice, de cultură etc.). Aş dori să atrag atenţia asupra unor practici mai puţin „ortodoxe“ de a masca anumite noţiuni şi prin aceasta de a induce confuzia în rândul fermierilor în legătură cu termenul de maturitate a hibrizilor de porumb. Hibrizii care trec de 105 CRM sunt încadraţi în grupa tardivă, iar un hibrid, de exemplu de CRM 108, echivalează cu un FAO de 530. Sunt hibrizi care sunt folosiţi pe scară largă în ţări precum Italia, Spania, Grecia. În SUA, hibridul care deţine recordul mondial al celei mai mari producţii (P1197 - 33.4 t/ha) este încadrat la CRM 110 - echivalentul unui FAO 600. La hibrizii Pioneer, primele două cifre din denumirea hibridului reprezintă CRM (ex: P9911 - CRM 99 echivalentul a FAO 400). Cel mai corect şi mai pe înţelesul vastei majorităţi a persoanelor care activează în sistemul agricol este să utilizăm grupele FAO de maturitate, care sunt legate de SUTU şi care ne pot oferi o imagine cât mai exactă a stării de maturite a hibrizilor de porumb. CRM (Comparative Relative Maturity) este doar un sistem relativ de comparare a hibrizilor din aceeaşi maturitate şi nu reprezintă numărul de zile calendaristice necesar porumbului pentru a ajunge la maturitatea fiziologică.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|