REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ce parere aveti despre relatia fermier-firme din agricultura si cum poate fi aceasta imbunatatita? Noile produse lansate raspund asteptarilor dvs.?

15/3/2011

0 Comments

 
Dialog cu fermierii MARTIE 2011
Picture
Alexandru Ivan, localitatea Moldoveni, judeţul Ialomiţa

„Administrez 800 de hectare, iar principalele inputuri necesare pentru această suprafaţă le procur de  la un distribuitor din Slobozia, cu care am o bună relaţie. Pe partea de seminţe, la cultura grâului folosesc soiuri româneşti, de exemplu Dropia, la rapiţă, hibrizi Euralis, iar la culturile prăşitoare colaborez cu firmele KWS şi Syngenta. Sunt mulţumit de produsele furnizate de aceste companii, pentru că au un raport calitate/preţ bun. Un aspect care mă nemulţumeşte este preţul la îngrăşămintele chimice, care, în ultimul timp, a înregistrat o creştere semnificativă. Anul trecut, azotatul de la Târgu Mureş era 1,3 lei/kg, iar acum este 2,1 lei/kg. Aceste creşteri de preţuri ne afectează pentru că trebuie să asigurăm plantelor toate elementele nutritive de care acestea au nevoie. Pe partea de tehnică agricolă, lucrăm cu firmele IPSO, importator al mărcii John Deere, şi Mecanica Ceahlău, de la care am achiziţionat utilajele agricole. Despre noile produse pe care firmele din agricultură le lansează, mă informez cu ocazia seminariilor pe care le organizează în regiune. De regulă, sunt performante şi răspund aşteptărilor noastre, însă cel mai mult ne convinge experienţa celorlalţi fermieri. La astfel de întâlniri purtăm discuţii şi aflăm aspectele care ne interesează, precum adaptabilitatea hibrizilor, productivitatea lor etc.”


Picture
Nicolae Burduja, localitatea Dragomireşti, judeţul Neamţ

„Relaţia dintre fermieri şi firmele din domeniu este una bună. Pentru achiziţia de inputuri, precum seminţe, erbicide, pesticide sau îngrăşăminte chimice, colaborez bine cu Alcedo şi Cargill, iar pe partea de tehnică agricolă, cu firmele IPSO Agricutura şi Tadis Agro. Pentru îmbunătăţirea acestei relaţii, consider că firmele, în special cele care comercializează maşini şi utilaje agricole, ar trebui să vină şi cu soluţii de finanţare avantajoase, cu dobânzi mici. Avem nevoie de utilaje performante pentru a fi mai competitivi. |n acest scop, am întocmit un proiect pe Măsura 312 pentru achiziţia de tehnică agricolă, care a fost declarat eligibil, însă fără finanţare. În proiect a fost inclusă achiziţia unui tractor, combinator şi a unei combine, iar valoarea totală s-a ridicat la suma de 220 mii de euro. Aşteptările pe care le am vizavi de lansarea unor hibrizi sunt productivitate crescută şi rezistenţă la secetă. În privinţa erbicidelor, de exemplu, mă interesează eficacitatea lor şi combaterea unui spectru mai larg de buruieni printr-o singură aplicare.”


Cristina Stoica, administrator SC Cris 2004 SRL,
localitatea Glodeanu Siliştea,
judeţul Buzău

„Din punctul meu de vedere, este o relaţie bună. Colaborarea cu un distribuitor zonal este un lucru bun, deoarece putem face plata inputurilor la recoltare. Singuri, pe cont propriu, nu reuşim să ne descurcăm, deoarece sunt cheltuieli mari pe o perioadă scurtă de timp. Consider că fiecare fermier ar trebui să aibă o bună colaborare cu un distribuitor deoarece pot exista beneficii pentru ambele părţi. Preţul la îngrăşămintele chimice este o problemă, pentru că a crescut foarte mult. Anul trecut, sacul de azot era 50-60 de lei, iar acum se vinde la 85-90 de lei. Îngrăşămintele complexe au ajuns chiar şi la 100 lei/sac. Convenabil ar fi să achiziţionezi de la fabrică îngrăşămintele necesare încă din decembrie, pentru că atunci preţul este mai mic. Lipsa lichidităţilor rămâne însă o problemă pentru mulţi agricultori. În privinţa firmelor producătoare de seminţe, o bună colaborare am cu Pioneer, la culturile de prăşitoare. Pe partea de maşini agricole, colaborez cu firma Tadis Agro, de la care am achiziţionat un tractor Case, de 190 CP. Relaţia pe care o avem cu firmele din agricultură depinde foarte mult şi de flexibilitatea acestora. Pentru a vedea dacă produsele noi cu care vin firmele răspund aşteptărilor noastre, trebuie mai întâi să le testăm pe o suprafaţă mai mică, în propria exploataţie. Mai intervine, de asemenea, şi obişnuinţa. Un fermier cunoaşte un anumit produs, ştie că este eficient şi mai greu îl schimbă cu un altul. De regulă, trebuie să treacă ceva timp pentru a avea încredere în aceste produse. Dacă nu le testezi în fermă, poţi să vezi eficacitatea acestora într-un lot demonstrativ sau la o altă fermă. Aşa am văzut şi eu un hibrid nou de porumb de la Pioneer, care s-a comportat bine în zona noastră şi pe care vreau să-l cultiv din acest an. În cadrul societăţii, exploatez o suprafaţă de 560 ha.”

Picture
Elena Pleşca, administrator SC Agral  Star SRL, localitatea Horia, judeţul Neamţ

„Este o relaţie bună, iar în momentul în care garantează eficacitatea unui produs nou sau vin cu  soluţii, această colaborare este şi mai strânsă. Sunt firme care răspund aşteptărilor noastre. De exemplu, la evenimentul organizat la Bacău de către firma MAP, au fost prezentate soluţii eficinte de finanţare şi de achiziţie a maşinilor şi utilajelor agricole. |n agricultură, sunt foarte puţine bănci comerciale care se apleacă asupra domeniului nostru. Te duci la bancă, iar când aud că lucrezi în agricultură devin mai reticenţi şi cer tot felul de garanţii. Sub acest aspect, MAP a venit cu un produs complet de finanţare a culturii agricole şi de achiziţie de utilaje. Într-o fermă, niciodată nu sunt suficiente utilajele pe care le ai, pentru că întotdeauna vrei să lucrezi mai eficient. Suprafaţa pe care o exploatăm în cadrul societăţii este de 500 ha.”

Ana MUSTĂŢEA


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE