REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ce productii si ce preturi de valorificare ati obtinut in acest an la floarea-soarelui?

15/9/2011

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii SEPTEMBRIE 2011

Picture
Constantin Nistor, administrator al SC Geri Prod, localitatea Tovărăşia, judeţul Ialomiţa
„Administrez o suprafaţă de 1.200 ha, dintre care 160 ha sunt cultivate cu floarea-soarelui destinată comercializării şi 60 ha pentru producerea de sămânţă. Hibridul pe care l-am cultivat, din sămânţa produsă de noi, se numeşte Sunflora, marca Saaten Union. Producţiile pe care le-a dat au fost de peste 3.000 kg/ha. Am aplicat, ca îngrăşăminte, Timac NPS, 100 kg/ha, şi azotat de amoniu, în cantitate de 100 kg/ha. Pentru combaterea buruienilor din cultura de floarea-soarelui am efectuat, printr-o singură trecere, două tratamente. Am aplicat erbicidul Pulsar şi, pentru că aveam costrei în cultură, am folosit şi produsul Leopard. Cheltuielile de producţie s-au situat în jurul a 1.500 lei/ha, iar la valorificare preţul obţinut a fost de 1,4 lei/kg. Calitatea producţiei a fost una bună, masa hectolitrică a fost peste 40 şi umiditatea peste 9%. Anul trecut nu am avut în cultură floarea-soarelui, pentru că nu-mi permitea rotaţia culturilor şi am avut doar lotul de hibridare. La porumb, am folosit hibrizi de la Saaten Union şi Procera. Preţul pe tona de porumb este de 175 de euro.”


Picture
Costel Trif, administrator al SC Grano Agro, localitatea Balta Doamnei, judeţul Prahova
„În cadrul societăţii exploatez o suprafaţă totală de 1.400 ha, iar în acest an cultura de floareasoarelui a fost însămânţată pe 100 de hectare. Producţia medie pe care am realizat-o a fost de 2.800 kg/ha, dar credeam că o să obţin mai mult, deoarece cultura arăta foarte bine şi promitea mai mult. În orice caz, producţia este una bună şi de calitate. Cheltuielile de producţie la floarea-soarelui s-au ridicat la circa 2.000 lei/ha, iar preţul de valorificare pe care l-am obţinut, prin contract, a fost de 1,45 lei/kg. Se pare că fermierii care au încheiat contracte de valorificare au fost mai avantajaţi, pentru că au obţinut preţuri mai bune. La floarea-soarelui, folosesc hibrizi marca Limagrain, rezistenţi la erbicidul Pulsar. Cu aceşti hibrizi, combaterea buruienilor din cultură a fost relativ uşoară.”


Picture
Sebastian Tîrnăcop, administrator al SC Agroseb, localitatea Răsuceni, judeţul Giurgiu
„Lucrez o suprafaţă de 1.500 ha, din care cultura de floarea-soarelui ocupă 180 ha. În privinţa producţiilor din acest an, la această cultură am obţinut o cantitate mai mică, în medie de 2.700 kg/ha. În 2010, producţia medie înregistrată a fost de 3.700 kg/ha. Acum, am obţinut o producţie mai slabă pentru că hibridul Pioneer, cultivat pe o suprafaţă de 100 ha, a prezentat fitotoxicitate, în urma aplicării erbicidului specific, iar plantele au început să devenină sensibile la vânt, foarte multe dintre ele au căzut, iar altele, în proporţie de 10%, au rămas sterile.  Pe suprafaţa de 80 de hectare cultivată cu hibridul marca Limagrain, producţia medie obţinută a fost de 3.200 kg/ha. Floarea-soarelui am valorificat-o la preţul de 470 dolari/tonă, fiind achiziţionată de firma Agricover. Pe partea de îngrăşăminte, am aplicat 200 kg/ha de complexuri (20:20:20) şi 100 kg/ha de uree, administrate pe rând. Pentru combaterea buruienilor, am aplicat erbicidele specifice hibrizilor. De exemplu, la hibridul LG, care face parte din tehnologia Clearfield, am aplicat produsul Pulsar. În privinţa bolilor, anul acesta nu am aplicat nici un fungicid, deşi ar fi fost nevoie de un tratament. La cultura de porumb nu am început recoltatul, însă estimez o producţie de circa 9.500 kg boabe/ha.”


Picture
Niculae Adrian, administrator SC Nico Adi SRL, localitatea Dracea, judeţul Teleorman
„În cadrul asolamentului din acest an, cultura de floareasoarelui a ocupat o suprafaţă de 160 ha, dintr-un total de 900 de hectare. Hibridul pe care l-am folosit a fost LG 56.63, iar producţiile pe care le-am obţinut au variat între 3.000 şi 3.300 kg/ha. Este o producţie bună, de calitate, realizată, în mare parte, datorită tehnologiei practicate şi a condiţiilor climatice favorabile din acest an. În privinţa îngrăşămintelor chimice administrate la cultura
de floarea-soarelui, acestea au fost 150 kg de complexuri şi 100 kg de uree. Pentru combaterea buruienilor din cultură am aplicat un tratament cu produsul Acetogan. În acest an, nu am aplicat fungicide, pentru că nu au fost infecţii cu boli. La floarea-soarelui, preţul de valorificare a fost de 1,39-1,4 lei/kg. Peste câtva timp o să încep să recoltez şi porumbul,
am folosit un hibrid mai tardiv, din grupa FAO 500, şi sper să obţin producţii bune, deoarece cultura arată bine.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE