REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ce schimbări sunt prevăzute pentru sectorul pomicol prin submăsura 4.1a) în viitorul PNS

15/3/2021

0 Comments

 
Picture
În cadrul conferinţei Optitech 2021, organizată de compania Syngenta, Mihai Coman, directorul general INCDP Piteşti Mărăcineni a prezentat câteva dintre modificările ce vor fi făcute la submăsura 4.1a privind dezvoltarea sectorului pomicol.
Conform bilanţului făcut de directorul de la Mărăcineni, în perioada 2014-2020 s-au alocat, numai din fonduri europene, 337 de milioane de euro, iar cofinanţarea - mai mare de 25%, adică circa 500 de milioane de euro.

Cu aceşti bani s-au plantat aproximativ 9.000 ha, inclusiv arbuşti fructiferi: nucifere 5.746 ha, 1.330 ha arbuşti (predominant afin), 800 ha cais, piersic, 600 ha măr, 425 ha cireş. Proiecte eligibile fără finanţare: 1352 ha nuci, 1668 ha arbuşti, 280 ha cais, 217 ha măr şi 220 ha cireş. Se mai constată o extindere a coacăzului roşu, deşi nu este o cultură ieftină.

122,7 milioane de euro pentru 2021-2022. Priorităţi

După întâlnirea de la minister, de la finalul lunii februarie, în cadrul grupului de lucru pe pomicultură, s-au trasat principalele direcţii pentru sector. În perioada de tranziţie se doreşte să se continue finanţarea unor proiecte care s-au dovedit eligibile, dar sunt câteva exigenţe noi pe care fermierii trebuie să le ia în calcul: termenul de implementare a proiectelor este 2025, inclusiv ultima plată. În caz contrar, se poate ajunge la pierderea fondurilor de către fiecare ţară. Pentru submăsura 4.1 (care îşi va păstra denumirea), în perioada 2021-2022, suma totală va fi 122,7 milioane de euro, din care 70,7 milioane de euro pentru proiecte de înfiinţare/extindere, plus condiţionare/marketing (componentă secundară), 32 de milioane de euro condiţionare şi procesare (componenta secundară, dar nu prin 4.2a), 20 de milioane de euro pentru investiţii în utilaje recoltare, modernizare. Investiţiile în procesare la nivelul fermei sunt eligibile doar împreună cu investiţii în modernizare/ dezvoltarea fermei (dezvoltarea producţiei agricole primare) ca şi componentă secundară, în scopul adăugării de plus valoare la nivel de fermă, iar minim 70% din materia primă procesată trebuie să provină din exploataţia proprie şi/sau exploataţiile membrilor formelor asociative.

De reţinut că nu sunt prevăzute fonduri din EURI (Instrument de redresare economică a UE ca urmare a crizei economice provocate de COVID-19) pe această submăsură. Prevederi noi: posibilitatea finanţării perdelor de protecţie şi promovarea agriculturii de precizie, acţiunilor de protejare a mediului prin utilizarea de energii din surse regenerabile etc. Organizaţiile de producători din sector au fost introduse printre beneficiarii eligibili, urmând a fi făcută demarcarea între fondurile FEGA şi FEADR. Pentru speciile nucifere, nu 
mai este posibilă folosirea materialului de plantare CAC.

Alte condiţii noi pentru proiecte: este necesar PUZ-ul (beneficiarul ar trebui să demonstreze la început că a demarat măcar proiectul în PUZ).


S-au modificat şi principiile de selecţie:
​
  1. Principiul maturităţii proiectului, în sensul documentaţiei depuse şi a sustenabilităţii proiectului din perspectiva aspectelor de mediu şi a managementului riscului;
  2. Principiul maturităţii solicitantului (vechimea în activitate);
  3. Principiul utilizării eficiente a fondurilor în sensul creşterii ratei de cofinanţare din partea solicitantului;
  4. Principiul accesului la cofinanţare a celor care nu au mai beneficiat de fonduri în ultimii 4 ani pe măsura 4.1.

Principii care au fost eliminate:

Principiul speciei pomicole prioritare („Noi aici avem aici un punct diferit de vedere faţă de minister, asupra căruia vom insista, precum şi în ceea ce priveşte pepinierele, în sensul că ele trebuie producă materialul necesar acestor investiţii, doarece susţinem prunul şi mărul ca specii prioritare pentru România“, a spus Mihail Coman); Principiul sistemului de cultură prioritar, Principiul lanţurilor de alimentaţie integrate, Principiul economisirii apei.

Sume aplicabile şi rate de sprijin

Fermele mici (4000-11.999 euro SO): de la 100.000 euro (achiziţii simple, inclusiv utilaje) la 450.000 euro (proiecte complexe); Fermele medii (12.000-250.000 euro SO): de la 200.000 euro (achiziţii simple, inclusiv utilaje) la 1,5 milioane euro; Ferme mari, prioecte obţinere material de înmulţire, şi formele asociative: de la 300.000 euro până la 2 mil. euro. Intensitatea sprijinului pleacă de la 50%, dar poate creşte, în cazul companiilor care merg până la obţinerea materialului de înmulţire, până spre 70%. Investiţiile cu tinerii pomicultori de până în 40 de ani vor avea punctaj majorat, la fel şi zonele cu constrângeri naturale. Pentru fermele mari intensitatea sprijinului rămâne la 50%. Ghidurile sunt încă în faza de discuţii şi vor sta „în teritoriu“ circa o lună, urmând să fie făcute publice măsurile ulterior, a mai spus directorul Institutului Pomicol.

Ce va fi după 2025?

„Am depus pentru PNS propuneri, astfel încât prin aceste finaţări să ajungem la 15-17 mii ha în medie plantate/ciclu 2020-2027-2034. Este o strategie aflată pe masa ministrului şi gândită cel puţin până în 2034“, a încheiat directorul de la Mărăcineni, subliniind necesarul pepinierelor care să producă material Certificat şi etichetat conform noilor reguli europene.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE