REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ce tehnologie aplicati la cultura de floarea-soarelui?

15/5/2012

0 Comments

 
Dialog cu fermierii MAI 2012
Agrimedia.ro
Dragomir Vâlcu, Administrator al SC Agro Lact SRL, Localitatea Săcele, judeţul Constanţa

„În cadrul societăţii, exploatez o suprafaţă totală de 1.500 ha, iar culturile agricole de bază sunt cele păioase. Cum anul acesta culturile de toamnă nu au mers foarte bine, fiind nevoit să intorc cultura de rapiţă, am mărit suprafaţa ocupată cu cele de primăvară. Semăn floarea-soarelui atunci când nu reuşeşte în vegetaţie rapiţa. În cadrul asolamentului din acest an, floarea-soarelui este semănată pe o suprafaţă de 700 ha şi am folosit hibrizi rezistenţi la erbicide de la două firme producătoare de seminţe, respectiv Pioneer şi Syngenta. În 2011, cultura de floarea-soarelui a fost semănată pe o suprafaţă de 450 ha şi am folosit trei hibrizi marca Syngenta: Adagio, Alego şi Neoma. Ultimul hibrid nu s-a comportat bine în zona mea şi atacul de Orobanche a fost unul puternic, cu toate că am semănat într-un teren în care timp de 10 ani nu a mai fost cultivată floarea-soarelui. Costurile cu acest hibrid au fost mai mari comparativ cu cele inregistrate la celelalte două varietăţi, pentru că sămanţa la Neoma este mai scumpă, iar producţia realizată a fost mică. Aceasta a fost de numai 2.650 kg/ha, spre deosebire de recolta obţinută la Adagio şi Alego, de 3.800 kg/ha. În acest an am decis să cultiv hibrizii de la Syngenta, de care am fost mulţumit, dar şi de la Pioneer, pentru a avea date comparative legate de costurile de producţie şi recoltă. Totodată, hibrizii de la cele două firme fac parte din tehnologii diferite de combatere a buruienilor, una se numeşte Clearfield şi erbicidul recomandat este Pulsar, iar cea de-a doua presupune utilizarea produsului Express. Combatem buruienile doar pe cale chimică, fără intervenţii mecanice; dacă mai răscolim acum pămantul, care deja suferă din cauza lipsei de apă, pierderile ar fi şi mai mari. La hibrizii Pioneer, aplic erbicidul în postemergenţă, când planta este în faza de 4-6 frunze, pentru distrugerea buruienilor cu frunză lată, cele dicotiledonate. Produsul Express este mai ieftin faţă de Pulsar, dar este energic în combaterea pălămidei şi a cornuţilor. La hibrizii marca Syngenta, aplicarea erbicidului Pulsar se face un pic mai tarziu în vegetaţie, iar avantajul aici este că acţionează asupra unui spectru mai larg de buruieni. În privinţa schemei de fertilzare, am aplicat complexe (20-20-20) în toamnă la rapiţă şi, dacă am intors această cultură, ingrăşămintele chimice o să le folosească floarea-soarelui. În primăvară am completat cu 200 kg/ha azotat de amoniu. Floarea-soarelui este mare consumatoare de elemente nutritive din sol, pentru că are un sistem radicular profund, bine dezvoltat. Avem mari speranţe de la culturile prăşitoare, de floare şi porumb, şi ne rugăm să cadă precipitaţii pentru ca măcar aceste culturi să se dezvolte bine şi să obţinem producţii. Pierderile la cerealele păioase, grau şi orz, sunt foarte mari din cauza secetei şi cred că în zona noastră nu se va obţine nici măcar 40% din producţia realizată anul trecut.”


Agrimedia.ro
Kerim Kadan, Administrator al SC Victoria Import Export SRL, Localitatea Pecineaga, Judeţul Constanţa

„În cadrul societăţii lucrăm 900 de hectare, care la ora actuală sunt cultivate cu grau (410 ha), orz (203 ha), floarea-soarelui (270 ha) şi porumb. Este al doilea an în care nu mai cultiv rapiţă deoarece nu mai vreau să risc şi să nu obţin producţii. La floarea-soarelui am început semănatul din 24 martie, deoarece am ales hibrizi mai timpurii. Folosesc varietăţi de la firma Syngenta, Neoma şi Sanay, şi de la firma Caussade Semences - hibridul de floarea-soarelui Imeria. Programul de fertilizare la cultura florii-soarelui a cuprins aplicarea a 300 kg/ha de sulfat de amoniu. Distrugerea buruienilor se realizează cu erbicidul Pulsar, deoarece hibrizii fac parte din tehnologia Clearfield şi sunt rezistenţi la acest produs. Erbicidul se administrează în faza de 4-6 frunze, dar probleme deosebite nu au ridicat buruienile în acest an deoarece este seceta aceasta cruntă. Plantele de cultură au nevoie urgentă de apă. Cerealele păioase au fost semănate tarziu, din cauza toamnei secetoase, iar acum culturile suferă mult din cauza lipsei de apei şi sunt în pericol dacă nu plouă. În 2011, am folosit hibrizii de floarea-soarelui Alego, Neoma şi Imeria, iar producţiile realizate, în medie, au fost de 2.700 kg/ha. Anul trecut am valorificat recolta la 1,4 lei/kg.”


Agrimedia.ro
Viorel Gavrilescu, inginer SC Elcomex Agroindustrial, Localitatea Nicolae Bălcescu, Judeţul Constanţa

„Societatea Elcomex exploatează o suprafaţă agricolă totală de 1.300 de hectare. În toamnă, au fost infiinţate culturile de grau (558 ha), orz (194 ha) şi rapiţă, pe o suprafaţă de 144 ha, dar pe care a trebuit s-o intoarcem. Cultura de floarea-soarelui ocupă în cadrul asolamentului o suprafaţă de 200 de hectare, iar hibrizii pe care exploataţia îi foloseşte sunt Neoma şi Alego. La această cultură planul de fertilizare a inculs administrarea de complexe, respectiv Eurocereal (10-20-0), şi azotat de amoniu. În privinţa distrugerii buruienilor din cultura de floarea-soarelui, se efectuează două tratamente de erbicidare: primul se realizează inainte de răsărirea culturii cu produsul Dual, iar cel de-al doilea se aplică în vegetaţie, cu erbicidul Pulsar. Dual se administrează pentru că în primele faze de vegetaţie concurenţa între planta de cultură şi buruieni este mult mai puternică. Mai tarziu, în vegetaţie, se aplică tehnologia Clearfield care dă rezultate foarte bune, atât timp cât respecţi doza şi momentul de aplicare a erbicidului.”


Agrimedia.ro
Alexe Ţiţu, Administrator SC Gamalex Impex SRL, Localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Tulcea

„Suprafaţa totală pe care o lucrăm în cadrul societăţii noastre este de 850 de hectare, din care 200 de hectare sunt cultivate cu floareasoarelui. În toamnă, am cultivat grau pe o suprafaţă de 550 de hectare şi rapiţă pe 200 de hectare, dar din cauza condiţiilor meteo nefavorabile cultura de rapiţă am intors-o pe o suprafaţă de 150 de hectare. La cultura de grau inregistrez deja pierderi în proporţie de 30-40% din cauza secetei. La cultura de floarea-soarelui, hibrizii pe care îi cultiv aparţin companiei Syngenta şi se numesc Alego şi Adagio, iar producţiile obţinute cu aceste varietăţi sunt destul de mulţumitoare. Anul trecut, am obţinut o producţie medie de 1.700 kg/ha, iar preţul de valorificare a seminţelor de floarea-soarelui fost de 1,4 lei pentru un kilogram. Schema de fertilizare aplicată la floarea-soarelui cuprinde administrarea de complexe şi, în primăvară, de azotat de amoniu, într-o cantitate de 150-200 kilograme la hectar. Pentru combaterea buruienilor-problemă din cultura de floarea-soarelui administrez erbicidul Pulsar.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE