REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cea de-a doua ediţie a «Zilei Porumbului», la Iaşi

15/10/2019

0 Comments

 
Picture
Organizarea acestui eveniment este o iniţiativă lăudabilă pentru regiunea Moldovei, unde prin eforturile Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Iaşi (ACCPT Iaşi), condusă de Emil Bălteanu - fondatorul acesteia, şi ale Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR) se urmăreşte încurajarea performanţei la cultura de porumb - o plantă cu o pondere însemnată în structura culturilor agricole practicată la nivelul ţării şi cu un grad ridicat de rentabilitate.

Evenimentul s-a desfăşurat la data de 16 septembrie a.c., în localitatea Târgu Frumos, satul Boureni, pe terenurile societăţii Agro Ilmar SRL, administrate de fermierul Gheorghe Cozma. 11 companii producătoare de seminţe, şi anume Ciproma, Institutul de Fitotehnie Porumbeni - Republica Moldova, Caussade Semences, Euralis Seminţe, INCDA Fundulea, Syngenta, Donau Saat, Bayer CropScience România, KWS Seminţe, Corteva Agriscience™, SCDA Turda, au răspuns iniţiativei agricultorilor moldoveni şi au adus dintre cei mai productivi hibrizi de porumb din portofoliul lor şi care răspund cerinţelor actuale ale fermierilor.

Alături de firmele din domeniul seminţelor, la manifestare a participat şi o firmă producătoare de îngrăşăminte chimice, respectiv Azomureş, dar şi un furnizor de tehnică agricolă - IPSO Agricultură. Potrivit organizatorului, platforma demonstrativă pregătită iniţial pentru vizionare a fost afectată de o grindină puternică căzută la începutul lunii august, ceea ce a impus organizarea evenimentului într-o altă locaţie, pe una din variantele randomizate. „În cadrul platformei au fost testaţi 55 de hibrizi de porumb, încadraţi în grupele 230 până la 500 FAO, însă în zona noastră interesează cei cuprinşi între grupele 300 şi 400 FAO, iar pe acest segment producţiile înregistrate au fost mulţumitoare“, le-a spus fermierul Cozma celor prezenţi la eveniment. La rândul său, preşedintele APPR, Arnaud Perrein, le-a vorbit fermierilor despre introducerea cotizaţiei profesionale obligatorii şi aderarea la o formă asociativă astfel încât interesele fermierilor să fie mai bine apărate: „Ştiu că aşteptaţi de la APPR lucruri concrete, care să conducă la bunăstarea agriculturii româneşti. Vă spun că aţi pierdut 500 euro/ha pentru că nu mai primiţi subvenţia compensatorie pentru zona defavorizată. Sunt surprins că nu întreprindeţi nimic în această privinţă. Trebuie să avem o cotizaţie profesională obligatorie pentru a putea face parte din COPA-COGECA, pentru a avea zone protejate pentru producerea de sămânţă, iar dozele impuse de APIA privind administrarea azotului în primăvară să fie adaptate la condiţiile specifice din România. Trebuie să ne facem opiniile auzite vizavi de politica agricolă comună post-2020, despre plafonarea subvenţiilor etc. Este scandalos că în România contractele de arendare se fac anual, când noi, fermierii, avem nevoie de perspectivă. Sunt foarte multe lucruri de rezolvat. ACCPT Iaşi este o organizaţie puternică şi vă îndemn să aderaţi la ea, să cotizaţi şi să luaţi atitudine pentru a nu-i mai lăsa pe alţii să decidă pentru noi. Cât priveşte APPR, aceasta este o asociaţie prezentă atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles, avem o reţea proprie de testare cu multe loturi şi microloturi demonstrative în toată ţara pentru a urmări productivitatea culturilor agricole. Prin tot ceea ce facem dăm consistenţă asociaţiei, nu suntem doar vocali, şi asta ne dă putere. Am dovedit că nu există, la ora actuală, un tratament mai eficient împotriva lui Tanymecus decât cel  pe bază de neonicotinoide“, a spus preşedintele organizaţiei profesionale de agricultori.

O gamă largă de hibrizi de porumb

Evenimentul dedicat geneticii la cultura de porumb a permis observarea modului în care hibrizii propuşi de companiile de profil s-au comportat la condiţiile pedoclimatice din zonă şi, totodată, un schimb valoros de opinii între specialiştii firmelor participante şi fermieri. Un concept interesant de marketing al companiei americane Corteva Agriscience™, prezentat la ambele evenimente cu scopul de a promova cultura de porumb, a fost acela de a-l aduce pe luptătorul de K1 Cătălin Moroşanu la standul său şi a face anologia între performanţele binecunoscute ale sportivului şi cele ale hibrizilor Pioneer. La ediţia din 2019, Corteva Agriscience™ s-a prezentat cu cinci hibrizi de porumb Pioneer, din grupe de maturitate de la 340 până la 490 FAO, şi a obţinut în această competiţie producţii de peste 15 t/ha. La un clasament general, hibridul P 0943 a obţinut o producţie de 15.628 t/ha, clasându-se astfel pe primul loc în topul producţiilor - aceeaşi poziţie fiind ocupată şi la „Ziua Porumbului“ de la Orezu. „Hibrizii Pioneer performează deoarece în fiecare zi se investesc 5 milioane de dolari în cercetare. Creăm hibrizi de porumb productivi, stabili şi cu toleranţă ridicată la secetă şi arşiţă. Recomandăm hibridul P 0943 (490 FAO) fermierilor care au sisteme de irigaţii. În această zonă se pretează mai bine hibridul P 9415 (340 FAO). Important este faptul că prin tot ceea ce facem suntem întotdeauna lângă fermieri, iar din relaţia cu ei ne dorim câştig reciproc şi nu o să reuşim decât în condiţiile în care partenerul nostru, fermierul, este mulţumit de oferta noastră“, a spus Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience™ România şi Republica Moldova.

Sorin Antohe, director regional Euralis România, ne-a vorbit despre genetica companiei franceze, precizând faptul că producţiile obţinute aici au depăşit 11 t/ha. Au fost prezentaţi cinci hibrizi de porumb, începând cu ES Inventiv - din grupa 300 FAO şi ajungând până la ES Hornet, încadrat în grupa 420 FAO. „În această zonă nu se pretează hibrizi de peste 400 FAO, însă toate companiile au adus hibrizi şi peste această grupă de maturitate pentru că ceea ce vedem aici este, până la urmă, o testare. Hibrizii tardivi au înregistrat producţii mai mari deoarece perioada de polenizare nu a coincis cu arşiţa atmosferică, cunoscându-se faptul că la o temperatură ridicată viabilitatea polenului scade. Aşadar, polenizarea a decurs normal, ştiuleţii au format boabe până în vârf şi astfel s-au obţinut producţiile ridicate.“

În cadrul platformei demonstrative, Caussade Semances a promovat, cu precădere, noua generaţie de hibrizi de porumb cu potenţial de producţie ridicat, din ea făcând parte şi Topkapi, care s-a clasat pe locul 2 în clasamentul general al producţiilor medii înregistrate. „Topkapi este în primul an de comercializare şi ne bucurăm că înregistrează un astfel de rezultat. Este un hibrid dentat, din grupa 390 FAO, destinat pentru producţia de boabe, cu o rezistenţă bună la cădere şi o capacitate foarte bună de a pierde apa din boabe la maturitate“, a afirmat Mihai Şerban, marketing manager Caussade Semances Est Europa.

Reprezentanţii companiei KWS Seminţe din cadrul departamentului tehnic au vorbit despre portofoliul hibrizilor de porumb care cuprinde două grupe, anume Clima Control - cu toleranţă ridicată la secetă şi arşiţă şi Plus4Grain - de înaltă performanţă, care răspund mai bine aportului suplimentar de îngrăşăminte chimice. „Diferenţele de producţie între cele două clase de hibrizi de porumb s-ar fi văzut mai bine dacă se aplicau tehnologii diferite, în sensul în care s-ar fi administrat un plus de îngrăşământ chimic, ceea ce ar fi însemnat un plus de producţie pentru hibrizii din grupa Plus4Grain“, a spus Viorel Mircea, expert tehnic în cadrul companiei. Colegul acestuia, Ciprian Haş, product manager pe zona de est a ţării, le-a recomandat fermierilor să cultive hibrizi din grupe FAO diferite pentru a obţine producţii bune şi a minimiza posibilele efecte negative ale fenomenelor climatice.

Bayer CropScience a fost prezentă cu cinci hibrizi de porumb marca Dekalb, din grupe cuprinse între 300 şi 420 FAO, iar producţiile medii s-au situat între 11,9 şi 13,9 t/ha.

Soluţii genetice şi fitosanitare marca Syngenta

Agricultura este supusă capriciilor fenomenelor climatice, iar riscurile de natură meteorologică îşi pun amprenta asupra activităţii desfăşurate la nivel de fermă. Pentru a răspunde acestor provocări, agricultorii au la dispoziţie soluţii genetice performante propuse de companiile producătoare de seminţe, printre care se numără şi Syngenta. „În anul 2019 au existat dificultăţi climatice pentru toate culturile agricole, nu doar pentru porumb. Chiar şi această platformă a fost afectată de o furtună serioasă şi cu toate acestea s-a demonstrat faptul că, folosind o genetică de calitate şi o tehnologie de cultură corectă, se pot obţine rezultate peste aşteptări. La categoria hibrizilor 300 - 400 FAO - cea mai folosită grupă de maturitate în România, cu care sunt cultivate peste un milion de hectare anual, Syngenta vine cu SY Premeo, care reconfirmă potenţialul său de producţie, de peste 14 t/ha. Tot el s-a clasat pe platforma de la Orezu, în condiţii mai vitrege de temperatură, în topul hibrizilor din categoria amintită. La cultura de porumb urmărim să oferim predictibilitate, stabilitate, adaptabilitate şi, desigur, producţii ridicate. Obiectivul nostru este acela de a oferi hibrizi adaptaţi fiecărei ferme în parte şi chiar fiecărei parcele din cadrul unei ferme. Avem în portofoliu hibrizi care se adresează diferitelor nevoi ale fermierilor: rustici, adaptaţi la condiţii mai puţin intensive de tehnologie; gama Artesian, lansată în urmă cu câţiva ani, care cuprinde hibrizi cu toleranţă ridicată la secetă şi arşiţă; intensivi, precum SY Infinite şi SY Torino, care la o tehnologie superioară asigură producţii cu adevărat excepţionale“, a declarat Sergiu Staicu, director general Syngenta România şi Republica Moldova.  

În completare, Alexandru Lavu, marketing manager pentru cultura de porumb Syngenta România şi Republica Moldova, a afirmat că „activitatea de cercetare a companiei urmăreşte două direcţii principale: productivitatea hibrizilor - pentru că aceasta asigură profitabilitatea şi stabilitatea acestora, pentru a avea an de an siguranţa obţinerii unor producţii bune indiferent de condiţiile meteorologice“.

Combaterea buruienilor în cadrul lotului demonstrativ de la Iaşi a fost asigurată de compania Syngenta, în calitate de partener principal al evenimentului, iar detaliile ne-au fost furnizate de Ionuţ Nae, manager de produs protecţia plantelor pentru culturile de porumb şi oleaginoase. „În această platformă, Syngenta a recomandat aplicarea a două dintre cele mai cunoscute erbicide de pe piaţa de profil din România, şi anume Gardoprim® Plus Gold - în preemergenţă, respectiv Elumis™ - în postemergenţă. Nu am putut face erbicidarea preemergentă pentru că la acel moment au fost precipitaţii, însă am ales să utilizăm Gardoprim® Plus Gold pentru că la cultura de porumb poate fi aplicat atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă timpurie, până la stadiul de trei frunze a culturii. Important de reţinut este că erbicidul combate buruienile mono- şi dicotiledonate anuale, iar doza pe care am utilizat-o în postemergenţă timpurie a fost de 4 l/ha. Cel de-al doilea erbicid aplicat în postemergenţă - Elumis™ - este un produs cunoscut fermierilor români. Aş dori să menţionez câteva dintre calităţile importante pe care le are: - flexibilitate în aplicare deoarece poate fi utilizat în stadiul de două până la opt frunze ale culturii de porumb. Noi recomandăm ca erbicidul să fie aplicat în stadiul de 4-6 frunze ale culturii de porumb, însă aici precipitaţiile căzute nu au permis intervenţia la acel moment, plantele ajungând la opt frunze; - spectrul larg de combatere a buruienilor astfel că prin cele două substanţe pe care le are în compoziţie - mesotrione, respectiv nicosulfuron - combate majoritatea buruienilor-ţintă din cultura porumbului, spre exemplu costreiul din rizomi.“

Evenimentul „Ziua Porumbului“ de la Iaşi, ajuns la cea de-a doua ediţie, are toate şansele să devină unul cu tradiţie, având în vedere interesul ridicat al agricultorilor din zona Moldova de a găsi cele mai bune soluţii genetice pentru fermele lor.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE