REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cea mai mare livadă experimentală de piersici plate şi nectarine din Europa

1/4/2020

0 Comments

 
Picture
Principalul obiectiv al proiectului intitulat PRO PLAT, finanţat printr-un program de dezvoltare al regiunii Marche din Italia, este producţia în condiţii de sustenabilitate a unei varietăţi aparte de piersici, prin reducerea impactului asupra mediului şi creşterea rezistenţei, a adaptabilităţii, astfel încât selecţiile să se preteze la acest tip de management al culturii şi să rămână profitabil.
Se doreşte nu doar reducerea reziduurilor din fructe, dar şi creşterea calităţii, precum şi găsirea de noi modalităţi de consum. Este un proiect pe mai mulţi ani, care prevede ca până în 2021 să fie plantate 150 ha, iar la finalul anului 2022 - 200 ha, investiţia iniţială fiind de circa 300.000 euro.

Proiectul se desfăşoară în ferma familiei Eleuteri, care deţine o plantaţie de piersici de circa 70 ha, având tradiţia a trei generaţii de producători de fructe. Pesca Saturnia este brandul pentru piersicile plate. La începutul anilor ’80, proprietarul Giorgio Eleuteri a fost atât de impresionat de caracteristicile organoleptice excepţionale ale acestei varietăţi încât a decis s-o producă şi în Italia. După un deceniu, el a obţinut succesul, ajungând să producă în propria livadă. Astăzi, ferma Eleuteri este primul producător italian de piersici Saturnia. Livada este complet protejată, deoarece fructele sunt foarte delicate. Are un depozit dedicat doar procesării piersicilor plate. Deşi Italia produce piersici, Spania (şi chiar Franţa) au varietăţi cu calităţi îmbunătăţite. Doar în Murcia (Spania), există o companie care are nu mai puţin de 300 ha plantate exclusiv cu piersici plate, spune Marco Eleuteri, fiul lui Giorgio, într-un interviu acordat freshplaza.com. Dar, crede el, spaniolii gândesc în volume mari, deci preţ/kg redus, puţin profitabil. Aceste fructe sunt destinate unei altfel de producţii, de o altă calitate. De aceea au decis să investească în dezvoltarea unei nişe de piaţă pentru un produs aparte, care poate avea o valoare adăugată mare, pentru că este deosebit şi foarte atractiv pentru cumpărători.

Marco este de părere că pentru a alege cele mai bune varietăţi pentru zona sa este nevoie de timp şi răbdare, mai ales când un nou soi este adus în Italia. Acesta este testat 4-5 ani pentru a se vedea cum se adaptează unor condiţii specifice. „E inutil să te plângi că o varietate nu este bună, dacă a fost dezvoltată în altă parte“, spune el. Aprovizionarea pieţei cu aceste varietăţi de piersici plate este sub cererea locală, de aceea nu exportă. Au la momentul acesta un câmp experimental cu o selecţie de 1.000 de hibrizi. Seniorul Georgio Eleuteri a selectat cei mai buni polenizatori din nu mai puţin de 80.000 de plante. Rezultatele vor pune bazele viitorului companiei, susţine proprietarul celor 70 ha de livadă comercială. În câmpurile experimentale se vor implementa noi tehnici de reducere a impactului asupra mediului, până la tehnici de agricultură organică. Plantaţia este protejată de o plasă fotoselectivă care ajută la anticiparea momentului de recoltare, este dotată cu sisteme antigrindină şi tratată pentru a proteja împotriva atacului de Halyomorpha halys, ploşniţa marmorată. Pentru reducerea combaterii chimice sau mecanice a buruienilor, spaţiul dintre rânduri este mulcit.

Stimularea consumului

Cel mai nou obiectiv este o prezenţă mai puternică pe piaţă şi stimularea consumului acestor fructe. În campaniile de promovare consumatorii vor fi informaţi nu doar asupra tehnologiilor nepoluante folosite, ci şi cum pot identifica cel mai bun moment pentru consumul fructelor.  Se fac permanent analize, corelate cu parametrii vizuali, pentru a verifica evoluţia coacerii, în paralel cu introducerea pe eticheta produsului a unui senzor tip RipeSense, care să ofere aceste informaţii cumpărătorilor. Se vor organiza sesiuni de degustări pentru adulţi şi copii, insistându-se pe calităţile nutriţionale, culoare etc.

Un alt plus al proiectului sunt programele de internship pentru studenţi, care au posibilitatea de a face cercetări şi de câştiga o experienţă valoroasă în câmpurile experimentale. Ambiţia cultivatorilor italieni este de a produce sustenabil cele mai bune fructe de piersici Saturn din lume, chiar dacă la momentul acesta nu ştiu foarte exact cu ce rezultate se va încheia acest proiect îndrăzneţ. Este un exemplu extraordinar de colaborare public-privată. „Aşa ne place să facem agricultură. Acest proiect, finanţat 80% prin Planul Regional de Dezvoltare al Marche, arată cum sectorul public şi privat pot lucra împreună, alături de cel mai important institut probabil, când vine vorba de cercetări la aceste varietăţi de piersici - IRTA. Îmi place să ne numim «Echipa care visează piersici». Vom studia comportamentul a 40 de noi varietăţi pentru a le descoperi pe cele mai bune şi mai adaptabile condiţiilor de aici. Este un proiect ambiţios, unic în lume, care să ducă la îmbunătăţirea calităţii fructelor din regiune, recunoscute deja ca fiind cele mai bune din Europa. Rezultatele vor fi extinse în plantaţii comerciale, cu brandul OpArmonia şi vom deveni un concurent puternic al vecinilor spanioli care domină piaţa la acest moment“, a spus Marco încrezător în planul său. (foto, selecţii text: freshplaza.com)

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE