REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cele mai bune vinuri româneşti, la a cincea Gală BASF 2020

1/11/2020

0 Comments

 
Picture
Dintre cele 340 de probe de vin înscrise anul acesta de 130 de crame la „Poveşti cu vinuri româneşti“ au fost selectate cele mai bune 27 care să participe în finală. Dintre ele, juriul (format din cinci oenologi, membri ADAR cu experienţă) a ales cei trei campioni naţionali, câte unul pentru fiecare categorie: alb, roşu şi rose. Concursul este dedicat viticultorilor cu suprafeţe de circa 100 de hectare, compania oferind producătorilor câştigători premii în valoare totală de 84.900 de lei şi promovarea vinurilor.
„Am venit întotdeauna în întâmpinarea acestui concurs, cred foarte mult în el, deoarece compania BASF a făcut ceva mai mult decât o simplă competiţie. Pe lângă aprecierea profesionistă a vinurilor de către juraţi, a sprijinit de fapt producătorul român prin premiile pe care le-a oferit, prin comunicarea pe care a făcut-o, prin încrederea pe care a acordat-o ulterior vinurilor care au câştigat. Recomand ca în fiecare an să se trimită probe la acest concurs“, i-a încurajat Gabriel Lăcureanu pe colegii săi, în calitate de oenolog şi membru ADAR, precum şi al juriului „Poveşti cu vinuri româneşt“.

Gala BASF este ca o „şcoală după şcoală“ 

„Dacă la primele ediţii jurizarea era simplă, pentru că vinurile cu mici defecte le puteam uşor elimina, acum trebuie să fim foarte atenţi, pentru că sunt foarte apropiate calitativ. Multe crame s-au dotat şi au venit cu vinuri foarte bune. Proprietarii ştiu să îşi aleagă vinul pentru competiţie, îşi aduc consultanţi. De asemenea, s-a diversificat foarte mult stilul de vinificare. Dacă în trecut discutam la vinuri albe doar de vinuri proaspete, acum s-a trecut la tehnologii de baricare, batonaj etc. Am păstrat însă regula vinului din anul anterior, iar la roşii cu vechime de 2 ani“, a explicat Dorin Popa, unul dintre membrii juriului prezenţi de la prima ediţie.

O altă tendinţă clară este către producţia de rose-uri, care au crescut de la 10% la prima ediţie, la 30% pondere în total număr probe. La roşii 
este o altă tendinţă de consum, se caută şi aici destul de mult, dar nu la fel de corpolente, ci mai uşoare. Într-o cramă mică, managerul este de multe ori şi oenolog, şi cel care se ocupă de promovare şi de vânzare. Iar micii producători de vin au mai ales nevoie de confirmări. De aceea acest concurs este important: prin faptul că vinurile beneficiază de o jurizare corectă, profesionistă şi oferă nişte repere producătorului, unde se află el în raport cu ceilalţi din punct de vedere al calităţii vinului său“, a mai spus Dorin Popa. Foarte mulţi îşi trec în „CV-ul vinului“ participarea/câştigarea unor medalii precum acestea. Pentru un sommelier, de pildă, câştigarea unor premii reprezintă din start o garanţie a calităţii, o confirmare din partea unor specialişti. Pentru consumator este o dovadă de încredere. Este un element de marketing, un avantaj comercial. „Un alt plus adus de o astfel de competiţie este emulaţia care se creează printre producători. Ei sunt deja sensibilizaţi, sunt implicaţi, fac eforturi, aduc specialişti din afara graniţelor. După premiere, ei vin să deguste vinurile intrate în concurs şi bineînţeles pe cele câştigătoare, cer chiar explicaţii tehnice. Noi suntem între participanţi, le motivăm diferenţa de calitate.

Este o «şcoală după şcoal㻓, a subliniat încă o dată unul dintre cei mai vechi experţi de la Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România.

Vinurile câştigătoare ale ediţiei 2020

Vin alb: Chardonnay, 2019, sec, Crama Viişoara. „Vinul are o aromă florală inconfundabilă, o aromă care aminteşte de fânul proaspăt cosit, iar din punct de vedere gustativ, am simţit caşeul acela de unt proaspăt. Este un Chardonnay veritabil“, a comentat Georgel Costache, preşedintele juriului. „La Viişoara am reuşit să facem un Chardonnay special, prin care am încercat să aducem o complexitate, ca aromă şi gust, acestui rege al vinurilor albe“, a adăugat Alexandru Procovanu, reprezentantul Cramei.

Vin rose: Fetească Neagră, 2019, sec, Crama Alira. Georgel Costache a descris vinul rose câştigător astfel: „Un vin de o culoare rose deschis, de ceapă uscată. Are atât arome florale, delicate şi fine, cât şi arome de fructe, care duceau spre prună uscată, dar şi către mirodenii. Sunt, de fapt, nişte arome care se găsesc la strugurii din Fetească Neagră. Din punct de vedere gustativ, vinul a fost acid, vioi, proaspăt, datorită acidităţii ridicate şi a taninurilor foarte fine“.

Vin roşu: Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon, 2017, sec, Crama Dan Corbuţ. „Este un vin de culoare roşie rubinie intensă, un vin foarte corpolent. Eu l-am asemănat cu o vegetaţie plină de sevă, sălbatică, dar care în timp a evoluat foarte bine, a devenit foarte elegant, a avut arome de nucşoară, rodii, afine, coacăze negre. Este un vin catifelat, un vin amplu, complex“, a spus preşedintele juriului.

În paralel cu concursul de vinuri, compania a organizat anul acesta şi un concurs de etichete ale vinurilor finaliste. Din totalul de 4.324 de voturi, concursul a fost câştigat de eticheta vinului Pandora Stories Sauvignon Blanc, din 2019, Crama Coteşti, care a adunat 926 de voturi.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE