REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

CEPM militeaza pentru accesul agricultorilor europeni la tehnologie

22/1/2012

0 Comments

 
CEPM militeaza pentru accesul agricultorilor europeni la tehnologie - Agrimedia.ro
_La sfârşitul lunii octombrie 2011, Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM) a organizat la Bucureşti, în cadrul expoziţiei internaţionale de profi l IndAgra, o conferinţă de presă, unde şi-a exprimat opinia vizavi de accesul agricultorilor europeni la diferite tehnologii de producţie, cum este cel al ingineriei
genetice - punct de vedere pe care confederaţia l-a susţinut de altfel şi la nivelul Comisiei Europene.

_Luc Esprit, secretar permanent al confederaţiei, a vorbit despre restricţiile privind utilizarea anumitor factori de producţie, ce duc la o concurenţă neloială între fermierii care au acces la aceste tehnologii şi cei care nu au. „CEPM continuă să ceară la Bruxelles un acces total la toţi factorii de producţie: genetic, protecţie fitosanitară, biotehnologii, irigaţii etc. Confederaţia aduce la
cunoştinţă cu regularitate distorsionările concurenţei, suportate de producătorii europeni în raport cu omologii lor din ţări terţe”, a spus dl Esprit.

Pentru asigurarea unei protecţii fitosanitare ridicate în culturile agricole din Europa, confederaţia militează pentru înscrierea acetoclorului în Directiva 91/414. „În anul 2010 şi până de curând, CEPM a fost adusă în situaţia de a interveni pe lângă Comisia Europeană, în paralel cu intervenţia membrilor săi pe lângă propriile autorităţi, în apărarea unei familii de produse strategice pentru combaterea buruienilor la porumb: cloracetamidele. Astfel, propisoclorul şi acetoclorul au făcut subiectul unui schimb de scrisori între confederaţie şi DG Sanco. Am obţinut înscrierea propisoclorului pe lista substanţelor autorizate în Europa şi sperăm să obţinem acelaşi rezultat şi pentru cealaltă substanţă. CEPM continuă să facă o puternică presiune asupra Comisiei Europene, precum şi asupra autorităţilor naţionale, prin intermediul membrilor săi, cerând păstrarea substanţelor chimice importante”, a afirmat dl Esprit.

La eveniment, reprezentantul confederaţiei a abordat şi subiectul plantelor modificate genetic, despre blocajul impus de Uniunea Europeană, un blocaj care duce la o izolare pe piaţa internaţională tot mai pronunţată. „În timp ce suprafeţele cultivate cu plante modificate genetic se extind în lume, ajungând în 2010 la 148 de milioane ha, această tehnologie rămâne foarte marginală în Uniunea Europeană, la sub 100 mii de hectare. UE blochează cultivarea acestor plante, dar autorizează importurile şi consumul.

Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb nu poate decât să constate această distorsiune suportată de majoritatea producătorilor europeni şi reaminteşte poziţia sa în favoarea biotehnologiilor şi a contribuţiei acestora pe plan tehnic, economic, sanitar şi de mediu. Concurenţa este efectiv neloială, organismele modificate genetic nu mai pot fi oprite la graniţele Europei, care are atât de multă nevoie de ele, în special pentru a-şi hrăni sectorul zootehnic. Prin urmare, această situaţie ar trebui să înceteze”, a susţinut secretarul permanent al CEPM.

O anchetă a Comisiei a pus în evidenţă faptul că statele membre se referă mult mai mult la blocajul ridicat de opinia publică naţională împotriva organismelor modificate genetic decât la criteriile reale şi bine stabilite în domeniu. Se recunoaşte totuşi faptul că utilizarea OMG aduce un randament suplimentar şi deci un venit superior agricultorilor care le utilizează. În privinţa biotehnologiilor, CEPM afirmă că va continua să apere accesul la plante MG, pentru a le lăsa producătorilor alegerea celei mai bune soluţii tehnico-economice pentru exploataţia lor.

„Agricultorii vor să fie trataţi pe picior de egalitate cu concurenţa internaţională. Astfel, fie se autorizează cultura OMG cu aceaşi rapiditate cu care sunt autorizate importul şi comercializarea lor, fie orice import de organisme modificate genetic necultivabile în Europa trebuie să înceteze”, a spus reprezentantul confederaţiei.

Revizuirea legislaţiei europene referitoare la comercializarea seminţelor
În cadrul conferinţei de presă, CEPM a atras atenţia şi asupra proiectului european privind revizuirea legislaţiei privitoare la comercializarea seminţelor, care trebuie urmărit îndeaproape. Comisia Europeană a început revizuirea acestei legislaţii şi anumite dispoziţii ar putea, după opinia CEPM, prejudicia calitatea şi performanţa soiurilor. Douăsprezece directive sunt avute în vedere, dar două, esenţiale, trebuie să beneficieze de o atenţie specială. Pus în aplicare de 4 ani, acest proiect de revizuire a fost accelerat în aprilie 2010, prin publicarea propunerilor de evoluţie a legislaţiei şi lansarea unei consultări publice care s-a încheiat la sfârşitul lunii mai 2011 şi la care au putut răspunde organizaţiile membre ale CEPM.

„Mobilizarea CEPM este cu atât mai importantă cu cât anumite propuneri ale DG Sanco repun în discuţie cei doi piloni ai legislaţiei: înscrierea şi atestarea, oficiale şi obligatorii în momentul de faţă. Consecinţa ar fi o dereglare a sectorului seminţe, devenit incapabil să garanteze calitatea şi performanţa soiurilor propuse agricultorilor europeni. După analizarea rezultatelor consultării publice, Comisia Europeană ar trebui să facă propuneri legislative în cursul anului 2012. Pentru a răspunde mizelor agriculturii europene: o agricultură durabilă şi productivă, agricultorii au nevoie de soiuri inovatoare şi performante”, a spus dl Esprit.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE