REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cercetare romaneasca pentru agricultura autohtona

15/10/2012

0 Comments

 
Cercetare romaneasca pentru agricultura autohtona - Agrimedia.ro
Georgeta DICU, director Cercetare - Procera Genetics SRL

Procera Genetics este o companie privată cu capital 100% românesc, care activează în domeniul cercetării agricole. Aceasta s-a născut din nucleul de cercetători ai Departamenului de Cercetare-Dezvoltare din cadrul companiei Procera Agrochemicals, din care, după 8 ani, s-a desprins anul trecut, pentru a-şi putea canaliza întreaga atenţie şi a-şi concentra toate eforturile asupra problemelor specifi ce cu care se confruntă fermierii români.

„CREĂM ÎN ROMÂNIA PENTRU
CONDIŢIILE DIN ROMÂNIA”

Fiind axată pe ameliorarea porumbuluişi a florii-soarelui - două dintreprincipalele culturi care definescagricultura românească - , companiaare ca principal obiectiv obţinerea dematerial genetic adaptat (linii parentale şi hibrizi), creat special pentru condiţiile diferitelor zone agricole din România. Anual, testăm în reţeaua proprie (4 centre de testare - Fundulea, Brăila, Vâlcelele şi Lovrin) peste 1.500 de hibrizi experimentali de porumb şi 700 de floarea-soarelui, pe care îi analizăm cu exigenţă, promovându-i în reţeaua de testare ISTIS pe cei care se apropie cât mai mult de cerinţele pieţei şi, implicit, de aşteptările fermierului român. Actualmente, avem înscrişi în reţeaua de testare 10 hibrizi noi de porumb şi 6 de floarea-soarelui.

De asemenea, testăm materialul genetic de floarea-soarelui pentru rezistenţa la noile rase de Orobanche cumana într-un câmp special din judeţul Tulcea, iar pentru rezistenţa la Plasmopara halstedii, în laborator, în condiţii de infecţie artificială, în colaborare cu Institutul de la Novi Sad (Serbia). Cercetarea şi implicit rezultatele ei sunt extrem de importante, prin urmare am considerat esenţială accelerarea procesului de ameliorare, prin efectuarea unei generaţii suplimentare, pe timpul iernii, în emisfera sudică. Astfel, timpul obţinerii unui hibrid experimental poate fi redus la jumătate! În plus, în programul de ameliorare a porumbului folosim încă din anul 2008 tehnicile de haploidie, în vederea obţinerii rapide a liniilor homozigote, di-haploide şi a hibrizilor de porumb cu aceste linii. Ne putem mândri cu 4 inductori de haploizi

Procera, creaţi de cercetătorii noştri, inductori cu perioade de maturitate şi frecvenţe de inducere diferite, pe care îi folosim în interes propriu; pe unii chiar i-am licenţiat către companii şi universităţi din Argentina, Japonia, China şi Thailanda şi avem perspective de licenţiere şi către alte instituţii publice sau private din afară sau chiar şi din România. În prezent, sub brandul Genetica Procera avem deja omologaţi 2 hibrizi (PF 100 şi PRO 229), pe care-i comercializăm atât în România, cât şi în alte ţări ale UE, şi alţi doi hibrizi nou ieşiţi pe piaţă: PRO 111 SU şi PRO 112 SU. Toţi hibrizii de floarea-soarelui marca Genetica Procera prezintă rezistenţă genetică la lupoaie (Orobanche cumana) - un parazit extrem de dificil al acestei culturi şi totodată rezistenţă homozigotă la erbicidele sulfonilureice pe bază de tribenuron metil. Astfel, cultivarea lor prin Tehnologia Procera reprezintă soluţia optimă pentru controlul buruienilor-problemă din această cultură (pălămida şi cornuţii).

Ca bilanţ al activităţii programului de ameliorare la porumb, putem remarca în portofoliul Procera 5 hibrizi de porumb cu grupe de maturitate diferite - de la FAO 290 până la FAO 540, cu capacitate de producţie superioară (Cera 3908, Cera 6, Cera 2504, Bărăgan 48 şi Cera 10) şi lucrăm la dezvoltarea rezistenţei la erbicide nespecifice, pe bază de quizalofop-p-etil - un antigramineic postemergent cu eficienţă ridicată şi costuri de utilizare reduse. Credem cu convingere în cercetare - şi o susţinem prin investiţii de ordin material şi uman -, dar şi în informare, promovăm prin toate mijloacele posibile hibrizii creaţi în România, pentru a putea ajunge la beneficiarii lor de drept: fermierii români. Prin urmare, îi invităm pe toţi cei interesaţi să ne viziteze câmpurile de cercetare şi loturile de prezentare pentru a ne cunoaşte hibrizii - cartea noastră de vizită - şi pentru a observa cu ochii lor modul în care se manifestă culturile în diferite faze de creştere şi dezvoltare.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE