REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cerere mare de mașini agricole pe piața mondială

13/12/2022

0 Comments

 
Picture
​Potrivit informațiilor furnizate în cadrul conferinței de presă organizată în ziua anterioară deschiderii oficiale a expoziției EIMA, vânzările de echipamente agricole s-au menținut la niveluri bune în ultimii doi ani și jumătate, în ciuda crizei economice survenită ca urmare a pandemiei de Covid și a războiului dintre Rusia și Ucraina. Din ianuarie până în septembrie 2022, piața a înregistrat volume mai mari decât înainte de pandemia din 2020, deși între sfârșitul acestui an și prima parte a anului 2023 se preconizează că sectorul va fi afectat de inflație și incertitudinea geopolitică. Cu toate acestea, pentru anii următori perspectivele sunt pozitive, ca răspuns la cererea în creștere de produse alimentare atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. 
​Crizele economice care au lovit economia globală în ultimii doi ani nu au reușit să oprească procesul de dezvoltare a mecanizării agricole.
În 2020 sectorul a fost afectat de pandemia de Covid, care a dus la oprirea forțată a activităților de producție și încetinirea întregului sistem de comerț, transport și logistică, dar piața mondială de tractoare s-a menținut, în general, bine, încheindu-se cu o creștere de 7,7% (2.200.000 unități noi înmatriculate).
În anul 2021, a existat o redresare semnificativă, cu creșteri vizibile în Statele Unite ale Americii (+10%), India (+13%) și Europa (+16,6%), În general, piața mașinilor agricole a crescut cu aproximativ 13%.
În acest an, în fața crizei politice și economice grave provocate de războiul dintre Rusia și Ucraina, cu creșterea inflației, a costului la energie și dificultățile continue legate de disponibilitatea de materiale feroase și materii prime plastice, precum și costul logisticii și transportului, vânzările de mașini agricole s-au menținut la niveluri bune.
În primele nouă luni din an, conform cifrelor furnizate de FederUnacoma la EIMA International din Bologna, vânzările în India indică un număr de tractoare în valoare de 665 mii unități, ceea ce corespunde unei scăderi de doar 2,3% față de aceeași perioadă din 2021.
În aceeași perioadă, piața din SUA a înregistrat 210 mii de unități, în scădere cu 14,3% față de 2021, dar cu un volum de vânzări care este în continuare mai mare decât nivelul din înaintea pandemiei Covid.
Piața europeană pare să fie la niveluri respectabile, deși suferă de deteriorarea situației economice generale (-7,6% în primele nouă luni ale anului 2022).
Țări lider precum Germania și Franța rezistă relativ bine în cele nouă luni: Germania marchează o scădere a vânzărilor de tractoare de 7,4%, menținând un volum de vânzări (23.400) mai mare decât nivelul pre-Covid din 2019. Franța a înregistrat o scădere de 4,5 % (23.500 unități, mai mare decât cifra pre-Covid pentru 2019), în timp ce piețele mai mici precum Republica Cehă, Ungaria, Serbia și Croația au înregistrat o creștere vizibilă.
Un caz separat trebuie făcut pentru China, unde piața își continuă faza negativă în 2022, cauzată de condițiile economice generale nefavorabile (-1% vânzări de tractoare în T1 2022, după -20% în 2021).
 
„Tendința generală a pieței confirmă că cererea de mecanizare agricolă este acum o constantă în scenariul economic mondial”, a afirmat Alessandro Malavolti, președintele FederUnacoma. „Situația economică generală, inflația și politicile restrictive implementate de guverne, precum și posibila scădere a profitabilității agricole din cauza creșterii costurilor de producție, nu poate să nu cântărească asupra bugetului din acest an, și în primele luni ale anului viitor.”
 
Potrivit acestuia, piața va reveni pe drumul cel bun de îndată ce situația economică se va îmbunătăți.
La urma urmei, sectorul agricol este programat să crească la nivel global în următorii ani pentru a satisface nevoile unei populații care va crește de la 7,8 miliarde în 2021 până la 8,6 miliarde în 2031 (cu aproape un miliard mai mult în doar zece ani).
În următorul deceniu, se estimează că producția agricolă globală va crește cu 17%, condusă în principal de China, urmată de India și celelalte regiuni din Asia-Pacific, în timp ce Africa sub-sahariană își va crește și capacitatea de producție.
Se preconizează că randamentele crescute vor duce la creșterea producției de cereale, deși carnea va înregistra cel mai mare progres, sectorul avicol crescând cu +16% în următorii zece ani și carnea de porc cu +17%. Per total, se estimează că producția mondială de carne va ajunge la 377 de milioane de tone (+15%) în 2031, pentru a satisface o cerere venită în principal din țările în curs de dezvoltare, precum și din țările emergente.
Agricultura și creșterea animalelor vor avea o distribuție geografică mai largă - acesta este scenariul descris în rapoartele OCDE și FAO - deoarece multe țări vor tinde către o mai mare autonomie în aprovizionare, reducând parțial dependența de cei cinci mari producători actuali ai lumii, și anume China, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Brazilia și Federația Rusă.
Dacă în țările emergente și în cele în curs de dezvoltare tehnologiile vizează în principal creșterea producției, în țările mai avansate, și mai ales în Europa, inovațiile tehnologice vizează în principal sustenabilitatea mediului și conservarea resurselor naturale, ca urmare a Green Deal și noii Politici Agricole Comune.
În acest context, se estimează că piața mecanizării agricole ar putea crește substanțial în următorii ani.
Conform datelor prezentate, comerțul mondial cu mașini agricole indică faptul că acesta va crește cu 5,7% între 2023 și 2026.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE