REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cerintele legumicultorilor - acces in piete si infiintarea centrelor de colectare

21/1/2013

0 Comments

 
Picture
Anul trecut, cu ocazia evenimentului „Ziua Porţilor Deschise”, organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în curtea instituţiei, au fost prezenţi mai mulţi producători agricoli pentru a expune produsele lor şi au profitat de prezenţa ministrului Agriculturii, dl Daniel Constantin, pentru a-i comunica o parte din problemele cu care aceştia se confruntă.

Printre producători a fost prezent şi dl Mihai Drăgoi, legumicultor din comuna Maia, judeţul Ialomiţa, localitate cu tradiţie, unde actualmente se cultivă 400-500 hectare cu legume şi de unde înainte de 1990 se făcea export în Rusia, Polonia etc. Mihai Drăgoi cultivă legume în câmp pe o suprafaţă de 11 hectare, dar are şi culturi protejate în solarii şi tunele.

„Avem capacitatea să producem cantităţi mari, dar întâmpinăm mari probleme în ceea ce priveşte valorificarea producţiei legumicole, întrucât pătrundem cu greutate în pieţele agroalimentare. Ar trebui deschise micropieţe, în care accesul vânzătorilor să se facă pe baza certificatului de producător şi să nu existe taxe, întrucât producătorul român vine în întâmpinarea cumpărătorului cu preţuri mult mai mici decât cele practicate de comercianţi, uneori chiar şi de 5 ori. În Bucureşti, la Nerva Traian, s-a deschis de curând o piaţă, iar cu sprijinul Agrostar am reuşit să ne comercializam acolo marfa. În două zile şi jumătate, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică, am reuşit să vindem 80 de tone de legume, iar preţurile au fost mai mult decât accesibile. Spre exemplu, preţurile la varză, conopidă, castraveţi, vinete şi ceapă au plecat de la 1 leu/kg, iar la roşii de la 2-3 lei /kg. Un alt avantaj al acestor pieţe este că intrăm în contact direct cu consumatorul şi aflăm părerea pe care o are despre produsele noastre şi ceea ce şi-ar dori”, a afirmat dl Drăgoi. În privinţa comercializării producţiei în supermarketuri, acesta a precizat că dificultatea cu care se confruntă majoritatea legumicultorilor este respectarea tuturor condiţiilor impuse, legate, în special, de sortarea, etichetarea şi ambalarea producţiei.

„Am făcut parteneriate cu supermarketuri, dar condiţiile cerute de acestea nu pot fi îndeplinite. Ei vor marfă numai de o anumită calitate. Vor legume de un anumit calibru, dar noi producem în câmp şi în solarii, iar diferenţa de calitate între aceste două sisteme de cultură este mare. Pentru a respecta cerinţele lor ar trebui să avem centre de colectare şi sortare, iar pentru a face aceste operaţii costurile noastre de producţie s-ar mări mult şi marja de profit a legumicultorului român (şi aşa cu posibilităţi limitate) ar deveni foarte mică. Oamenii din zonă dispun de resurse financiare limitate, unii dintre ei încă mai ară cu calul sau udă pe brazdă şi nu folosesc furtunuri de irigare prin picurare. Sunt destui care abia reuşesc să reia ciclul de producţie. Ar trebui create mijloace de sprijin din partea ministerului, este nevoie de investiţii, iar oamenii nu au bani. Comerţul cu legume ar trebui să fie reglementat asfel încât producătorii să-şi valorifice marfa ori la centrul de colectare, ori în pieţe organizate şi nicidecum pe marginea drumului. Dacă legumicultura ar fi impozitată şi ar exista centre de colectare şi sortare, condiţiille impuse de supermarketuri ar fi mult mai uşor de îndeplinit şi am avea toţi de câştigat”, a susţinut dl Drăgoi. Ministrul Agriculturii a afirmat că standardele impuse de supermarketuri, conforme cu cerinţele europene, vor trebui, mai devreme sau mai târziu, respectate de către producătorii români şi recunoaşte nevoia sprinjinirii constituirii grupurilor de producători.

„Avem nevoie de aceste grupuri de producători, trebuie să le sprijinim ca să se înfiinţeze şi ele ar trebui să facă sortarea, etichetarea şi ambalarea. Pe lanţul producător-consumator lipsesc aceste grupuri de producători, care să facă activitatea de colectare a producţiei legumicole”, a spus dl Constantin. Legumicultorul din Maia i-a mai cerut ministrului Agriculturii constituirea mai rapidă a Camerelor Agricole, pentru ca producătorii agricoli să poată beneficia de consultanţă agricolă de calitate. „În zonă se simte nevoie de specialişti, legumicultura se face în ziua de azi pe baze moderne, iar noi încă o facem după ureche”, a afirmat dl Mihai Drăgoi.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE