REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ciolos: «Reforma PAC nu va fi afectata de reducerea bugetului»

15/2/2013

0 Comments

 
Picture
La data de 11 februarie a.c., la sediul MADR a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Victor Ponta, premierul României, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, şi Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală. În cadrul acestui eveniment au fost abordate subiecte privind bugetul Politicii Agricole Comune în perioada 2014-2020, desemnarea României ca ţara anului la expoziţia Biofach de la Nürnberg şi comercializarea frauduloasă a cărnii de cal pe teritoriul Europei.

În deschiderea conferinţei de presă,comisarul european a vorbit despre scopul vizitei sale în România, precizând faptul că reforma Politicii Agricole Comune (PAC) cuprinde elemente ce pot fi adaptate în funcţie de specificul şi necesităţile agriculturii româneşti.

„Am trecut în revistă principalele elemente din conţinutul aceastei reforme şi modul în care România se poate pregăti pentru implementarea acestor noi oportunităţi, prevăzute de Politica Agricolă Comună, atât pentru modul de acordare a plăţilor directe, cât şi pentru pregătirea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Am avut o discuţie detaliată privind aceste puncte, în ideea ca în luna martie să ne vedem din nou, în măsura în care va exista interes, eventual şi cu reprezentanţi ai agricultorilor din România, pentru a discuta concret care sunt elementele de flexibilitate pe care România, ca stat membru, le poate folosi pentru a-şi adapta conţinutul reformei Politicii Agricole Comune la specificul şi necesităţile din România”, a precizat comisarul Cioloş. Acesta a vorbit şi despre necesitatea unor măsuri care să conducă la accelerarea execuţiei unor proiecte, la creşterea absorbţiei de fonduri europene pe actualul PNDR, pentru ca la sfârşitul acestui an şi începutul lui 2014, când va exista un vârf de plată, să nu existe riscul de dezangajare a fondurilor europene. În privinţa bugetului total alocat politicii agricole europene, comisarul european a afirmat că, spre deosebire de propunerea iniţială a Comisiei Europene, acesta a suferit o reducere de circa 13-14 miliarde de euro.

„Faţă de alocarea bugetară propusă de CE, reducerea pe agricultură este de sub 10%. Pe plăţi directe, reducerea a fost de mai puţin de 5%, iar pe cea de dezvoltare rurală, mai puţin de 10%. Regret această reducere pe partea de dezvoltare rurală, dar global nu cred că va afecta conţinutul reformei, pentru că aceasta merge pe o folosire mai bună a fondurilor europene, pe stimularea instalării tinerilor fermieri, introducerea elementelor de cercetare şi inovare în agricultură, pe elemente care să stimuleze competitivitatea din agricultura europeană”, a susţinut Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură. Ministerul Agriculturii a dorit să clarifice că fondurile europene de coeziune solicitate de România în această perioadă pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii nu au fost aprobate.

„Îmi exprim dezamăgirea că nu am reuşit să obţinem foduri pentru programul de irigaţii, însă aş dori să fac o precizare clară: solicitarea României a fost aceea de a avea acces la 1 mld. euro din anvelopa bugetară actuală pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, sumă dirijată din fondurile de coeziune. Infrastructura primară de irigaţii se finanţează din fondurile de coeziune şi în acest sens România a făcut solicitarea. Reabilitarea sistemelor de irigaţii rămâne o ţintă  reală pentru România şi sper să reuşim în discuţiile care vor urma cu comisarii pentru politica de coeziune şi cea regională să obţinem această decizie importantă ce stă la baza dezvoltării agriculturii româneşti în perspectivă”, a menţionat ministrul Agriculturii. Potrivit acestuia, în 2013 Ministerul Agriculturii va încerca să direcţioneze o parte din banii europeni prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, probabil sub formă de ajutor de stat, pentru ajutorarea fermelor familiale.

„Există o premisă foarte bună pentru ca în perioada 2014-2020, o dată cu adoptarea reformei PAC, să finanţăm direct din fondurile europene fermele familiale, aşa cum le vom defini în această perioadă. Avem susţinerea comisarului european în implementarea acestei decizii”, a afirmat dl Constantin.

În privinţa suspiciunilor că din România ar fi plecat carne de cal etichetată greşit, ministrul Agriculturii şi premierul României au afirmat că aceastea sunt nefondate şi că nu există vreun indiciu în acest moment care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România.

România - ţara anului la BioFach

România a obţinut acest statut foarte important la cea mai mare expoziţie din lume destinată agriculturii ecologice. BioFach se va desfăşura la Nürnberg (Germania), în perioada 13-16 februarie. „În România, agricultura ecologică are un ritm de creştere de 23%. Acest sector s-a dezvoltat foarte bine; dacă în 2010 existau în România 3.155 de operatori înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică, în anul 2012 erau 26.736 de operatori. Suprafeţele au crescut considerabil în ultimul timp în România, astfel că a adus produse care astăzi se găsesc pe pieţele internaţionale, cu un grad ridicat de competitivitate. Până în 2012, România a susţinut sectorul de producţie cu plăţi din Fondul European de Garantare Agricolă, în valoare de 3 milioane de euro, sumă care a crescut în 2013 până la un nivel de 5 milioane de euro. O creştere importantă pentru sector, dar insuficientă pentru nevoia pe care o are sectorul în momentul de faţă”, a spus ministrul Agriculturii. La expoziţia BioFach, din partea României vor participa 55 de expozanţi, iar spaţiul expoziţional va avea o suprafaţă de 630 mp. Firmele îşi desfăşoară activitatea în domenii precum cereale şi oleaginoase, fructe de pădure, ceaiuri, plante medicinale, miere de albine, vinuri, produse de panificaţie, dulceţuri, sucuri de fructe etc.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE