REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Citadela dăinuirii noastre

15/8/2018

0 Comments

 
Picture
Muntele înseamnă înţelepciune,
adevăr şi frumuseţe“

J.W. GOETHE
Pentru români, Munţii Carpaţi reprezintă expresia vie a perenităţii şi a dârzeniei acestui neam. De altfel, numele acestor munţi vine de la străvechile triburi ale Dacilor Carpi, care îşi aveau sălaşurile în arealul acestui lanţ muntos ce se întinde pe o lungime de 1.500 km. Această formă de relief este situată în prezent pe teritoriul a opt ţări europene. În ţara noastră, Munţii Carpaţi, de o copleşitoare frumuseţe, bogăţie şi mister, ce a generat inegalabile legende perpetuate în timp de mentalul colectiv, se întind pe o lungime de 800 km.

După cum este cunoscut, zonele montane din Europa reprezintă 40% din suprafaţa continentului, unde trăieşte 20% din populaţie. Dacă ne referim la ţara noastră, zona montană reprezintă aproximativ 30% din suprafaţă României, unde vieţuieşte aproximativ 15% din populaţie. Deci zona montană din România se întinde pe o suprafaţă de 71.340 kmp, situată la o altitudine de peste 600 m, care este dispusă pe teritoriul a 27 de judeţe, unde îşi duce traiul o populaţie stabilă de aproximativ 3.354.000 de locuitori. Din start trebuie să precizăm că prin limitarea considerabilă a cultivării terenurilor, motivată de condiţiile nefavorabile de climă, de stratul vegetal deosebit de sărac în humus şi a situării lor pe pante care depăşesc uneori 15 grade, implicând astfel costuri de producţie ridicată, zona montană este încadrată în categoria celor defavorizate. Prin implementarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane 2014-2020 se urmăreşte reducerea dezechilibrelor dintre zonele favorizate situate la câmpie şi cele din zona montană defavorizate de constrângerile specifice cu caracter permanent.

Creşterea competitivităţii economice, a atractivităţii investiţionale, a stabilităţii populaţiei, a ameliorării factorilor de mediu şi conservarea biodiversităţii sunt câteva dintre obiectivele majore menite să asigure dezvoltarea armonioasă a acestor zone. În acest sens, potrivit prevederilor Regulamentului CE nr. 1257/1999 prin FEOGA, PNDR 2014-2020, dar şi ca urmare a promovării pachetului legislativ corespunzător înfiinţării cadrului instituţional, inclusiv prin reactualizarea recentă a Legii muntelui în concordanţă cu cerinţele actuale, se pun bazele unei noi etape de eficientizare a activităţilor în zona montană a României. De consemnat şi că în următorii 10 ani se va acordă un sprijin bugetar de un miliard de euro, menit să contribuie la dezvoltarea zootehniei, agroturismului şi activităţilor nonagricole, cu precădere a meşteşugurilor specifice zonei montane.

Trebuie menţionat că un rol determinant în domeniul dezvoltării zonei montane a României, cel puţin în ultimele trei decenii, îl are domnul profesor universitar dr. Radu Rey. Om al muntelui din Ţinutul Dornelor, cunoscător ca nimeni altul al problematicii sociale şi economice a zonei montane, cu tenacitatea şi determinarea omului de ştiinţă, a creat instituţii specifice economiei localităţilor montane - CEFIDEC, Comisia zonei montane, institute teritoriale de montanologie, actuala Agenţie a zonei montane, dar este şi profesor la trei facultăţi cu profil montanologie. A contribuit la definitivarea şi promovarea cadrului juridic aferent funcţionării acestora, reuşind să formeze astfel o nouă generaţie de tineri specialişti în domeniul managementului economiei montane. Membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi o perioadă vicepreşedinte al EURO-MONTANA, prestigioasă instituţie la care a reuşit să afilieze şi ţara noastră, sunt alte dimensiuni ale personalităţii omului de ştiinţă şi iubitorului de ţară prof. univ. dr. Radu Rey. A solicitat şi, motivat, a obţinut resurse financiare pentru perfecţionarea lucrătorilor din zona montană, pentru valorificarea eficientă a resurselor naturale şi pentru dezvoltarea mediului rural montan. Pentru o viaţă dedicată dezvoltării pe toate planurile a zonei montane din România, în folosul semenilor săi, şi pentru prezervarea unor tradiţii specifice, transmitem dlui prof. univ. dr. Radu Rey întreagă noastră gratitudine.

Nu avem dreptul să omitem că zona montană aferentă Munţilor Carpaţi este coloana vertebrală a dăinuirii străvechiului neam românesc pe acest teritoriu binecuvântat de Dumnezeu!

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE