REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Combaterea bolilor si a buruienilor cu produse BASF

15/2/2013

0 Comments

 
Picture
Seria evenimentelor Agroconnect ale BASF din acest sezon s-a încheiat cu cel organizat la Giurgiu, la data de 5 februarie. Agricultorii au fost „conectaţi” la inovaţie, la tehnologii performante pentru protecţia culturilor de cereale, floarea-soarelui şi rapiţă împotriva bolilor şi buruienilor.

Daniel Daia, director regional pentru partea de sud a ţării, a afirmat că în 2012 compania a ocupat poziţia de lider pe piaţa fungicidelor destinate culturilor de cereale, floarea-soarelui şi rapiţă de toamnă. Totodată, BASF a ocupat locul I şi la erbicidele utilizate pentru combaterea buruienilor din cultura de floarea-soarelui.

Fungicide pentru cereale
Gheorghe Petcu, competence technical manager al BASF, a prezentat fungicidele de ultimă generaţie recomandate pentru combaterea bolilor la cereale. Acesta a precizat că, pentru siguranţa producţiilor, alegerea momentului optim de aplicare a tratamentelor este foarte importantă. „Cu un singur tratament aplicat la timp avem un foliaj sănătos, ce asigură un nivel ridicat de producţie.

Este necesar să menţinem partea superioară curată, deoarece ea este responsabilă de realizarea a 75% din producţia de boabe”, a afirmat dl Petcu. Un fungicid recomandat pentru cultura de cereale este Duett Ultra, în doză de 0,5 l/ha. Conţine două substanţe active, tiofanat-metil şi epoxiconazol, ce asigură protecţie împotriva întregului spectru de boli foliare. În funcţie de momentul şi de intensitatea atacului, se pot aplica unul sau două tratamente.

În condiţiile în care la grâu se aplică un singur tratament, acest moment este de la începutul alungirii celui de-al doilea internod până la înspicare. „Cel de-al doilea tratament se aplică de la creşterea intensă a paiului până la faza de burduf. Este cel mai eficient azol şi, dacă l-am compara pe scara industriei de automobile, am putea spune că este Mercedes-ul plantelor”, a susţinut dl Petcu. Un alt produs prezentat a fost Tango Super, recomandat pentru culturile de grâu şi orz în doză de 0,75 l/ha.

„Dacă l-am compara cu alte produse, care lasă suprafaţa foliară neprotejată, acesta acoperă întreg limbul foliar deoarece are o formulă îmbunătăţită. Este un produs care îşi menţine eficacitatea chiar şi la 7-8 ore după ce au căzut precipitaţii. Are o acţiune deosebită, în special împotriva septoriozei. Pentru că acest agent patogen are o perioadă de incubare mai lungă şi momentul optim de aplicare este de multe ori dificil de preconizat, recomandăm aplicarea produsului preventiv, ca prim tratament, împreună cu erbicidele”, a spus reprezenantul BASF.

Cei care aplică o tehnologie economică, pentru obţinerea unui randament scăzut, de 3 până la 3,5 tone/ha, pot aplica un singur tratament în perioada de creştere a paiului până la înspicare. Capalo este un produs din noua generaţie de formulare (stick and stay) şi conţine 3 substanţe active, ce garantează o eficacitate foarte bună împotriva bolilor, în mod special asupra făinării. „La tehnologiile intensive, produsul se aplică de la creşterea intensă a paiului până la burduf, iar la cele superintensive se recomandă ca prim tratament, în asociere cu alte produse”, a precizat dl Petcu.

O altă soluţie pentru protecţia sistemului foliar la cereale este utilizarea fungicidului Allegro la primele simptome ale atacului agenţilor patogeni. În funcţie de apariţia simptomelor, intensitatea lor şi de riscul de propagare, se vor aplica maximum două tratamente pe sezon, până la faza cea mai târzie de la mijlocul înfloritului. Potrivit testelor realizate de BASF la cultura de grâu, sporul de producţie datorat utilizării acestui produs este de aproximativ 1 tonă/ha. Fungicidul Allegro este inclus în promoţie, la achiziţia a 10 bidoane se acordă unul gratuit.

La culturile de cereale, BASF recomandă tehnologiile intensive de combatere a bolilor, ce presupun aplicarea a două tratamente. „Trebuie să protejăm ultimele etaje foliare ale plantelor, inclusiv frunza-stindard, pentru a obţine o producţie superioară”, a subliniat dl Gheorghe Petcu.

Tehnologii de protecţie la floarea-soarelui, porumb şi rapiţă
La cultura florii-soarelui, BASF oferă tehnologii de protecţie atât împotriva buruienilor, cât şi a bolilor. „Pe piaţă există două tehnologii de combatere a buruienilor, una convenţională, ce presupune cultivarea hibrizilor clasici, şi cea de-a doua, care se bazează pe hibrizi toleranţi la anumite erbicide. Din a doua categorie face parte şi tehnologia Clearfield dezvoltată de BASF”, a afirmat dl Daniel Daia, director regional pe partea de sud a ţării.

În 2012, pe piaţă existau 8 companii producătoare de hibrizi de floarea-soarelui rezistenţi la imazamox, iar din 2013 numărul acestora a crescut la 10, alăturându-se firmele Pioneer şi Codisem. Produsul la care aceşti hibrizi sunt toleranţi poartă denumirea de Pulsar, se aplică în doză de 1,2 l/ha şi asigură o combatere eficientă a buruienilor dicotiledonate şi a unor monocotiledonate anuale, precum şi a lupoaiei. În cazul tehnologiei convenţionale, BASF recomandă aplicarea erbicidului Stratos Ultra. Împotriva buruienilor graminee anuale până la înfrăţit, Stratos Ultra se aplică în doză de 1 l/ha împreună cu 1 l/ha adjuvant Dash, iar după înfrăţit, ambele produse se aplică în doză de 1,5 l/ha. Pentru combaterea buruienilor graminee perene, din rizomi, aplicarea se face când acestea au suficientă masă vegetativă, circa 20 cm înălţime, folosind doza de 2 l/ha împreună cu 2 l/ha adjuvant Dash. Produsul poate fi folosit şi la cultura de rapiţă, pentru combaterea samulastrei de cereale. Controlul bolilor din culturile de floarea-soarelui şi rapiţă se realizează cu produsul Pictor, un fungicid pe baza a două substanţe active - boscalid şi dimoxistrobin, cu acţiune preventivă şi curativă. Totodată, acesta are şi o acţiune secundară fiziologică.

„Momentul de aplicare a produsului depinde de dotarea tehnică a fermei. În cazul în care dispune de echipamente cu lumină înaltă, tratamentul se face la apariţia butonului floral, până la începutul înfloritului. Dacă nu există astfel de echipamente, produsul se aplică atunci când în cultură se poate intra ultima oară fără să se producă pagube mecanice”, a spus dl Daia. În privinţa soluţiilor de erbicidare la cultura de porumb, BASF a recomandat folosirea produsului Frontier Forte, aplicat în preemergenţă, în primele 3-4 zile după semănat.

„Prin controlul în preemergenţă al buruienilor asigurăm un start foarte bun culturii de porumb şi o răsărire uniformă. Cultura nu mai intră în competiţie cu buruienile pentru apă şi substanţele nutritive din sol”, a precizat directorul regional. Pentru protecţia culturii în postemergenţă, compania propune utilizarea pachetului Rekord, ce cuprinde 3 produse diferite, cu moduri de acţiune diferite, astfel încât printr-o singură trecere să poată fi combătut un spectru larg de buruieni.

La cultura de rapiţă, una dintre soluţiile de erbicidare presupune aplicarea produsului Butisan, atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă timpurie. Erbicidul nu trebuie aplicat în perioada în care seminţele sunt în curs de germinare. Cu privire la noua tehnologie Clearfield lansată la cultura de rapiţă, directorul regional a precizat că hibrizii folosiţi trebuie să prezinte rezistenţă la erbicidul Cleranda. Produsul combate un spectru foarte larg de buruieni, conţine două substanţe active foarte eficiente şi se foloseşte împreună cu adjuvantul Dash. Doza recomandată este de 2 l/ha, împreună cu 1 litru/ha Dash. „Este singura variantă pentru combaterea muştarului din cultura de rapiţă”, a afirmat dl Daia.

Din categoria fungicidelor, a fost recomandată aplicarea produsului Caramba Turbo, ce poate fi folosit atât în toamnă, când planta are între 6 până la 8 frunze, cât şi în primăvară, aplicat de la desprimăvărare până la apariţia tijei florale. „Spre deosebire de alte produse, acesta, la jumătate de oră de la aplicare se găseşte în plantă.” Una dintre problemele întâmpinate la cultura de rapiţă, pe lângă căderea plantelor, este desfacerea silicvelor. Tratamentul cu produsul Pictor reduce dehiscenţa silicvelor. Potrivit specialiştilor BASF, produsul asigură un spor de producţie de 13 până la 15%, iar în condiţii prielnice de cultură, acesta poate ajunge până la 20%. Produsul poate fi folosit în amestec cu un insecticid.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE