REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Combaterea răţişoarei - o cursă contratimp

15/2/2020

0 Comments

 
Picture
În lipsa acordării autorizaţiei de către Ministerul Agriculturii pentru utilizarea seminţelor de floarea-soarelui tratate cu substanţe neonicotinoide, fermierii sunt nevoiţi să găsească soluţii alternative pentru protecţia culturii. În primele faze de vegetaţie, tinerele plante sunt extrem de vulnerabile la atacul dăunătorilor, iar răţişoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) este cel mai de temut.

„Fermierii trebuie să fie cu puşca la picior, cum se zice, deoarece în momentul în care plantele încep să răsară, tot atunci începe şi dăunătorul să mănânce şi este o cursă contra timp. Când sămânţa era tratată cu insecticide neonicotinoide aveai asigurată protecţie împotriva dăunătorilor în sol şi în primele faze de vegetaţie. Acolo însă unde atacul era puternic, nici tratamentul cu neonicotinoide nu rezolva problema, dar cel puţin oferea fermierilor un răgaz pentru a avea timp să intervină cu tratamente chimice de corecţie în vegetaţie. Acum va trebui ca agricultorii să stea cu ochii pe culturi ca să poată face faţă atacului de Tanymecus“, a afirmat Gabriela Rizescu, director de marketing ALCEDO.

Pe piaţă nu există soluţii care să asigure aceeaşi eficienţă ca produsele pe bază de neonicotinoide, iar lansarea altor produse de protecţie de către companiile protducătoare necesită timp. „Un produs de protecţia plantelor nu ajunge repede pe piaţă, este nevoie de 9-11 ani din momentul în care se descoperă molecula ce afectează insecta şi se fac toate testele necesare. Problema este că nu există timp de aşteptare şi nu putem lăsa neprotejată cultura de floarea-soarelui, care ocupă un milion de hectare la nivelul întregii ţări.“ Anul acesta nu s-a obţinut derogare pentru tratamentul seminţelor de floarea-soarelui cu substanţe neonicotinoide pe motiv că este o cultură meliferă, iar asupra acestor insecticide planează îngrijorarea că ar afecta viaţa albinelor. Compania ALCEDO are în portofoliul său „iscusit“ produse care se folosesc atât la tratarea seminţelor, cât şi în vegetaţie pentru combaterea dăunătorilor care atacă floarea-soarelui imediat după răsărire.

„Avem de mai mulţi ani în portofoliul nostru aceste produse şi sunt fermieri care le-au folosit fără probleme. Pentru tratamentul seminţelor de floarea-soarelui recomandăm produsul Langis, a doua denumire comercială a insecticidului Signal, care combate eficient viermii-sârmă.“ Langis este un insecticid piretroid, pe bază de cipermetrin, omologat pentru combaterea viermilor-sârmă (Agriotes spp.), doza folosită fiind de 2 litri/tona de seminţe. Produsul acţionează prin ingestie şi contact, dar are şi o acţiune repelentă faţă de viermii-sârmă şi alţi dăunători din sol. Acesta creează o zonă de protecţie în jurul seminţelor tratate, distrugând sau îndepărtând dăunătorul, fără a afecta germinaţia seminţelor. „Ce pot face agricultorii atunci când cultura de floarea-soarelui răsare, pentru că atunci apar şi cele mai mari probleme? În primul rând, trebuie să vadă ce produse din piaţă au omologare pentru aplicarea tratamentelor de corecţie în vegetaţie. În portofoliu avem insecticidul Faster Delta, care este omologat pentru combaterea răţişoarei porumbului.“

Faster Delta face parte tot din grupa insecticidelor piretroide, conţine substanţa activă deltametrin, iar doza de utilizare este de 0,3 l/ha şi acţionează prin contact şi ingestie, având şi efect repelent şi de şoc, acţionând ca inhibitor de nutriţie asupra insectelor. Insecticidul asigură o perioadă de protecţie de 7-10 zile. Pentru o bună protecţie împotriva atacului dăunătorilor este esenţială acoperirea completă şi uniformă cu soluţia chimică a tinerelor plăntuţe. Directorul de marketing al ALCEDO a mai atras atenţia şi asupra faptului că pe viitor poate fi interzisă folosirea produselor pe bază de neonicotinoide şi la tratamentul seminţelor de porumb. „Nu putem obţine la nesfârşit aceste derogări, fiindcă la nivelul Comunităţii Europene se urmăreşte ca folosirea insecticidelor neonicotinoide să fie interzisă.

La un moment dat se va întâmpla acest lucru, fie că va fi anul următor sau în alt an; până atunci însă fermierii pot încerca eficacitatea pe care o au alte produse de protecţia plantelor.“ Pentru tratamentul seminţelor de porumb se poate utiliza insecticidul Langis, iar în vegetaţie, pe lângă produsul Faster Delta, se poate aplica şi Mospilan 20 SP. „Agricultorii pot folosi în prima fază de vegetaţie un amestec de Mospilan şi Faster Delta, primul fiind un insecticid sistemic, iar celălalt de contact.“ Prin utilizarea unor produse chimice cu moduri diferite de acţiune efectul asupra dăunătorului creşte. Este posibil ca efectul deciziei de interzicere a utilizării insecticidelor neonicotinoide la tratamentul seminţelor de floarea-soarelui să nu se manifeste în totalitate în campania de însămânţare din primăvară. Ea va avea repercusiuni pe termen lung asupra culturii de floarea-soarelui în România. În aceste condiţii, fermierii încearcă să fie optimişti, sperând să beneficieze de condiţii optime pentru o răsărire rapidă şi uniformă a culturilor, iar incidenţa de atac a răţişoarei porumbului să fie mică.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE