REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Combinele cu un singur rotor - mai multă performanţă, nici un dezavantaj pentru fermier

15/9/2019

0 Comments

 
Picture
În timpul recoltării, randamentul ridicat şi calitatea ridicată sunt atribute pe care trebuie să le ofere o combină indiferent de condiţiile din teren. Modul în care automatizarea suplimentară a combinelor de recoltat poate ajuta la îmbunătăţirea productivităţii recoltei şi la reducerea volumului de muncă al şoferului a fost analizată de Universitatea Göttingen,  din Germania.

Când planificaţi capacităţile de treiere, se pune întrebarea dacă rezervele de performanţă sub forma unei maşini mai mari ar trebui luate în considerare sau dacă este mai bine să folosiţi pe deplin capacitatea instalată a combinei. Luarea unei decizii corecte este dificilă din cauza condiţiilor de recoltare diferite, ce necesită performanţe multiple. În prezent, doar o parte din capacitatea unei combine agricole este utilizată în practică. Prin urmare, este necesară regândirea procesului de recoltare. Experţii în combine estimează că, în medie, doar 50% din capacitatea unei combine agricole este utilizată pe teren. O componentă esenţială pentru o mai bună utilizare a capacităţii echipamentului de recoltat este optimizarea constantă şi continuă a maşinii. Sistemele de automatizare pentru combinele de recoltare reprezintă o abordare curentă pentru a creşte performanţa recoltatului şi a reduce în continuare costurile. Rezultatele unui studiu realizat de Mr. Möbius arată că poate fi generată cu până la 20% mai multă productivitate cu o maşină optimizată în comparaţie cu maşinile ce nu au fost supuse procesului de optimizare. Dar este posibil să creşteţi performanţa fără a reduce calitatea, reducând în acelaşi timp şi costurile?

Optimizarea combinelor cu flux axial (rotor)

În cadrul unui test practic în timpul unui curs de pregătire a combinelor în apropiere de Mosonzolnok (Ungaria) în 2018, a fost analizată influenţa optimizării combinelor pe diferite maşini (combine rotor) ale diferiţilor producători. Obiectivul optimizării a fost obţinerea unui randament maxim cu un flux bun de cultură şi niveluri de producţie de calitate. În cadrul acestui test, au fost colectate 109 eşantioane de grâu din rezervorul de cereale al maşinilor, între iunie şi august 2018.

Toate maşinile recoltau în acelaşi câmp, deci condiţiile de recoltare au fost aproximativ aceleaşi pentru a determina influenţa optimizării (şi, prin urmare, o maşină mai bine utilizată) la calitatea boabelor, s-a determinat cantitatea de cereale sparte şi material netreierat. Pe parcursul cursului de instruire, un grup de operatori a primit sarcina de a optimiza combinele de recoltare de la diverşi producători pentru mai mult randament şi o calitate mai bună, primind ajutor din partea unui expert. Procesul a început întotdeauna cu setarea standard în conformitate cu specificaţiile producătorului. Maşinile au fost apoi optimizate pentru ca viteza maximă de avans să crească randamentul cu un nivel de pierdere de maxim 1%, precum şi un nivel maxim de 2% cereale sparte şi 2% materiale străine. Rezultatele acestor investigaţii sunt prezentate în tabelul 1. Evaluarea a evidenţiat conţinutul de boabe spart de la 0,07% la 1,89%, conţinutul mediu cuprins între 0,6% şi 0,87%. Conţinutul de material străin al eşantioanelor a variat de la 0,04% la 4,13%. Cantitatea medie totală de boabe sparte a fost de 0,68%, iar cantitatea totală de materiale străine - de 0,73%. Când cantitatea admisă de boabe sparte şi material străin este depăşită în timpul livrării, taxele sau deducţiile sunt taxate de traderi de cereale. În funcţie de condiţiile de livrare, limitele pentru cantitatea de boabe sparte variază foarte mult. De obicei este cuprinsă între 2 şi 5%. Pentru materialele străine este de aproximativ 2%. Astfel, conţinutul crescut de cereale şi materialul străin din eşantion nu are neapărat un efect direct pentru fermier atunci când vinde cerealele. În plus, în multe cazuri, comercianţii calculează cu o rată forfetară şi nu iau în considerare sau nu măsoară valorile reale.

Calculaţie diferită pentru seminţe

Cu toate acestea, regulile se aplică diferit fermelor cu producţie de seminţe. Este important ca rata de germinare să fie cât mai mare. Cantităţile crescute de boabe sparte au un impact considerabil asupra acestei valori. Deteriorarea endospermei (partea exterioară a cochiliei) poate reduce capacitatea de germinare cu aproximativ 10%. Atunci când alegeţi un sistem de treiere (căişori, rotor sau hibrid), trebuie să se ţină seama de utilizarea prevăzută a bobului. Diferite sisteme de treiere influenţează germinarea datorită unui efect de treiere mai mult sau mai puţin agresiv. În plus, trebuie luat în considerare şi cât de mult din bobul spart ajunge în câmp ca pierdere. În funcţie de marca combinei şi de setările făcute, între 10 şi 50% din boabele sparte produse prin procesul de treierare rămân pe teren, adică o medie de 30%. Pierderile din câmp sub formă de boabe sparte nu sunt vizibile fermierului după ce au avut loc treierarea şi separarea, deoarece boabele sparte au doar o capacitate de germinare foarte limitată şi, prin urmare, apar după aceea, lăsând dungi verzi pe câmp. Calculul din tabelul 2 arată valoarea acestor pierderi. Pentru a putea compara şi clasifica valorile maşinilor cu rotor, a fost testată şi o maşină hibridă, în aceleaşi condiţii. În medie, 3,39% cereale sparte şi 1,12% materiale străine au fost măsurate pe această maşină. Cât de mare poate fi pierderea monetară preconizată este ilustrată cu exemplul de cereale sparte din eşantion în cantitate de 0,07 şi 3,39%. Deoarece bobul spart în rezervorul de cereale nu mai poate fi utilizat pentru producţia de seminţe, este considerat pierdere.

Picture
Picture
Calitatea constantă a cerealelor

Influenţa optimizării combinelor asupra parametrilor de calitate ai bobului recoltat a fost deja investigată de autor în 2017. În acest scop, au fost disponibile 23 de eşantioane de grâu de la combine cu un singur rotor, de aceeaşi marcă şi serie. Dintre acestea, trei au fost probe individuale şi zece perechi de probe, o probă fiind prelevată înainte de optimizarea performanţei. Parametrii de calitate determinaţi au fost capacitatea de germinare, impurităţile, numărul scăzut şi cerealele sparte. Mai întâi au fost luate setările respective selectate de combainer şi apoi setările au fost modificate pentru a optimiza combina pentru un randament maxim. Pe parcursul acestei investigaţii, nu a fost constatată nicio modificare a cantităţii de cereale sparte şi a impurităţilor înainte şi după optimizarea maşinii. Ambele valori au fost la un nivel sub 0,6 la sută în greutate înainte şi după optimizare. În plus, capacitatea de germinare a fost la un nivel bun, în medie, de 96%, astfel încât a fost atinsă rata de germinare tipică pentru boabele de seminţe. Optimizarea nu a avut efecte negative asupra calităţii cerealelor. Acest lucru arată, de asemenea, că combinele cu un singur rotor nu sunt în general dificil de ajustat atunci când vine vorba de găsirea setărilor corecte pentru o calitate bună a cerealelor.

Preluarea şi analizarea probelor

Înainte de a lua un eşantion sau de a începe o anchetă, este important să aveţi în vedere scopul acesteia. Pentru a obţine rezultate fiabile, este necesar ca toate combinele care trebuie comparate să funcţioneze în aceleaşi condiţii. Acest lucru se realizează cel mai bine pe acelaşi câmp şi una lângă alta, deoarece aceasta este singura modalitate de a crea aceleaşi condiţii. În cazul grâului, este necesar cel puţin un eşantion de 250 g pentru a determina impurităţile şi cerealele sparte. În mod ideal, eşantionul ar trebui să fie prelevat din mijlocul elevatorului care umple rezervorul de cereale. O probă cu o masă de 250 g este cernută printr-o sită cu fantă de 3,55 mm şi 1,0 mm, astfel încât pot fi determinate impurităţile grosiere şi fine. Eşantionul de 250 g este împărţit în 50 sub 100 de exemplare cu ajutorul unui împărţitor de probă. Eşantionul parţial este separat în elementele sale constitutive prin sita de 3,55 mm, 2 mm şi 1 mm. Fracţiile sunt resortate manual, astfel încât cerealele sparte, cerealele mărunţite, grosul şi stocul fin pot fi cântărite separat. Impurităţile grosiere şi fine sunt prezente pe sita de 3,55 mm şi sub sita de 1 mm. Pe sita de 1 mm, se află boabe rupte şi boabe mărunţite, iar pe sita de 2 mm sunt colectate cereale integrale.

Marea influenţă a operatorului

Optimizarea debitului este posibilă fără efecte negative asupra calităţii bobului. Pe lângă factorii descrişi mai sus, operatorul unei combine agricole are o influenţă majoră. Nivelul de performanţă al diferiţilor operatori poate varia până la 30%. După patru până la cinci ore de lucru la limită, şoferii se încadrează de obicei într-un fel de mod de siguranţă, ceea ce înseamnă o reducere a vitezei de avans şi deci o reducere a productivităţii. În plus, complexitatea din ce în ce mai mare a culturilor cere un nivel de calificare şi o experienţă mai ridicate ale şoferilor. Prin urmare, trebuie ales un proces de îmbunătăţire a performanţei care să sprijine şoferul sau să reducă erorile acestuia. O opţiune ar fi angajarea unui şofer înlocuitor pentru a înlocui şoferul obişnuit după o anumită perioadă de timp. A doua opţiune ar fi pauze suficiente pentru şofer. Cu toate acestea, există costuri datorate opririi combinelor de aproximativ 5 euro/minut. O a treia posibilitate este de a sprijini şoferul cu sisteme de automatizare pentru a optimiza maşina sau pentru a ajusta complet automat un anumit nivel de calitate şi pentru a-l menţine automat. Sistemele de optimizare de astăzi funcţionează cu scopul de a creşte capacitatea şi au instalaţi diferiţi senzori pentru a menţine un nivel acceptabil de pierderi, menţinând în acelaşi timp o calitate ridicată a muncii. Calitatea lucrării poate fi determinată, de exemplu, prin cantitatea de impurităţi şi boabe sparte, folosind camere foto şi procesare de imagini.

Dacă există camere pe retur şi elevatorul de boabe curate, fluxurile de materiale transportate pot fi analizate. Pe această bază, optimizarea unei maşini poate fi acceptată şi ulterior se poate asigura respectarea parametrilor de calitate. Operatorul trebuie să stabilească o dată nivelul dorit de calitate, apoi aparatul se reglează şi funcţionează constant la boabe sparte dorite şi la limita de impuritate. În acelaşi timp, viteza de deplasare este ajustată, optimizând astfel debitul la un nivel de pierdere predeterminat. În prezent, costurile acestor sisteme variază între 13.000 şi 25.000 de euro. Conform calculului de mai sus, aceste sisteme îşi plătesc singure investiţia într-o perioadă scurtă de timp doar evitând pierderile cauzate de cerealele sparte. Atunci când se optimizează combinele, trebuie luate în considerare nu doar costurile de recoltare, ci şi performanţa şi abilitatea şoferului. Maşini de recoltat cu un singur rotor şi dublu rotor au fost testate pentru o calitate înaltă a cerealelor. Combina hibridă a procesat recolta mai agresiv. Aici, o optimizare mai corectă poate îmbunătăţi şi mai mult rezultatele. Şoferul a avut un rol central în toate maşinile de testare. Un sistem de optimizare automată poate avea efecte pozitive asupra tuturor sistemelor în ceea ce priveşte performanţa crescută, reducerea costurilor şi productivitatea şoferului şi, prin urmare, investiţia se recuperează foarte repede.

Sursă: studiu realizat de Mr. Möbius pentru revista „Bauernzeitung“ din saptămâna 21/2019
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE