REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Combinele New Holland CX5000-6000 denumite în 2015 Elevation

15/1/2015

0 Comments

 
Combinele New Holland CX 5000 / CX 6000 - Elevation
Combinele New Holland CX 5000 / CX 6000 - Elevation
Ca toate maşinile produse de New Holland, şi combinele CX 5000 şi 6000 beneficiază în permanenţă de inovaţii şi îmbunătăţiri, primind pentru anul 2015 denumirea de „Elevation“.
NHR Agropartners
Florin Neacşu, director general adjunct NHR Agropartners SRL

Acestea se construiesc la Zedelgem, în Belgia, la Centrul Global New Holland de Excelenţă pentru Maşini de Recoltat. Aici, acum mai bine de 100 de ani, Leon Claeys a construit o maşină de treierat care a revoluţionat modul de recoltare, iar după mai multe modele tractate, în 1952 s-a realizat prima combină autopropulsată din Europa. De atunci, peste 210.000 de combine de recoltat au fost produse la Zedelgem. Astăzi, inginerii „cu sânge galben“ sunt hotărâţi să dezvolte noua generaţie de maşini de recoltat, fie că este vorba de combinele convenţionale cu flux transversal CX 5, 6, 7 şi 8000, fie de combinele CR cu flux axial cu două rotoare, de presele pentru baloţi paralelipipedici de mari dimensiuni sau de combinele pentru furaje FR, stabilind noi puncte de reper pentru tehnica de recoltare.

SURSĂ ENERGETICĂ

Combinele CX5000-6000 din clasa medie cu flux transversal sunt dotate cu motoare cu puteri nominale de la 238 la 300 CP care folosesc tehnologia SCR. Acestea pot funcţiona şi cu biodiesel B7 sau chiar B20, dacă corespunde prevederilor standardului EN14214:2009 şi se respectă instrucţiunile din Manualul Operatorului. Noile motoare asigură eficienţă, economie, productivitate mare şi respect faţă de mediul înconjurător.

Sistemul ECOBlue SCR (reducere catalitică selectivă) folosit pentru a satisface cerinţele standardelor de emisii Tier 4A a fost dezvoltat în parteneriat cu Fiat Power Train (FPT) Industrial. După cum se ştie, tehnologia SCR ECOBlueTM foloseşte aer curat în camera de ardere, iar pentru a neutraliza emisiile periculoase din gazele de eşapament produse în timpul combustiei se injectează AdBlue în sistemul de evacuare, transformându-le în apă şi azot, ambele prezente în mod natural în mediul înconjurător. Sistemul de neutralizare cu AdBlue a fost astfel realizat pentru intervenţii minime ale operatorului, iar rezervorul de 120 de litri trebuie umplut doar la fiecare a treia umplere a rezervorului de motorină. Operatorii sunt informaţi continuu despre nivelul de AdBlue prin intermediul monitorului Intelliview IV din cabină.

Sistemul ECOBlue SCR
Sistemul ECOBlue SCR
COSTURI DE OPERARE REDUSE

Sistemul SCR oferă avantaje semnificative în ceea ce priveşte performanţele motoarelor, în primul rând creşterea puterii şi a cuplului. Consumul de combustibil a fost redus semnificativ cu până la 10% datorită tehnologiei ECOBlue SCR, cu un consum de AdBlue de sub 5% din consumul de combustibil.

Noul sistem „Cruise control“, de control al funcţionării motorului în transport, contribuie şi el la reducerea consumului de combustibil, prin reducerea turaţiei motorului la 1.600 rpm la viteze de 30 km/h. Mărirea intervalului de schimb de ulei la 600 ore completează pachetul de economii obţinute prin reducerea costurilor de operare. Motoarele performante, sistemul de treier, sistemul separare şi cel de curăţare în cascadă triplă, ca şi buncărele de boabe cu capacitate de până la 9.300 de litri sunt elemente care asigură acestor combine o productivitate de invidiat.

CONSTRUCŢIA SISTEMELOR DE LUCRU

Combinele pot fi configurate cu tehnologia de treier cu 2 sau 4 tobe şi cu posibilitatea de modificare a suprafeţei de batere în funcţie de necesităţi, prin închiderea sau deschiderea extensiei contrabătătorului (OptithreshTM), unghiul de înfăşurare
fiind 121° sau 85°. De asemenea, grătarul separatorului rotativ poate fi depărtat de separator (MultithreshTM), lăsând materialul să ajungă mai rapid pe scuturători.
New Holland MultithreshTM
Sistemele de lucru New Holland OptithreshTM / MultithreshTM
Cu contrabătătorul din mai multe secţiuni, care se pot demonta fără demontarea elevatorului central, timpul pentru conversie a combinei de la grâu la porumb a fost redus de la 6-8 ore la mai puţin de 20 de minute. Cum în lume orezul este una dintre cele mai importante culturi, combinele CX au fost dotate şi testate şi cu echipamente pentru orez, făcând din New Holland un specialist şi în recoltarea orezului. Sistemul de protecţie la pietre capturează pietrele într-o trapă specială înainte ca acestea să ajungă la bătător. Aceasta înseamnă siguranţă pe întreaga durată a zilei de lucru, protejând combina şi asigurând puritatea boabelor. Trapa poate fi golită cu uşurinţă la sfârşitul fiecărei zile de recoltat prin simpla acţionare din lateral a unui levier. Planul oscilant este împărţit în două secţiuni în cascadă, prima parte putând fi demontată prin faţă pentru curăţare.
Sistemul OPTI-FAN TM, care corectează anumiţi parametri de lucru în funcţie de înclinarea combinei, se extinde la toate modelele. Când combina merge pe suprafaţa plană, la deal sau la vale, turaţia ventilatorului de la sistemul de curăţare se adaptează automat în funcţie de direcţia şi unghiul pantei, astfel încât curăţarea să fie optimă şi pierderile cât mai reduse.
Sistemul New Holland Sistemul OPTI-FAN TM
Sistemul New Holland OPTI-FAN TM
Totodată, ventilatorul pentru cărăţare are trei zone prin care sulfă aerul pentru curăţare: două (3 şi 3’) către cele trei site şi o a treia zonă prin care suflă (4) între cele două planuri oscilante, aruncând pleava şi paiele direct de pe planul oscilant şi asigurând o curăţare mai eficientă. De asemenea, rotorul ventilatorului este prevăzut cu două deflectoare speciale (5, 6), care asigură o distribuţie uniformă a curentului de aer.
Picture
Picture
Toate comenzile şi reglajele, atât turaţia bătătorului şi a ventilatorului, cât şi distanţa între bătător şi contrabătător sau deschiderea sitelor se efectuează din cabină, printr-o simplă atingere a ecranului tactil al monitorului Intelliview IV. Senzorul de umiditate şi de masă determină în permanenţă cantitatea de boabe recoltate în fiecare punct al parcelei şi, împreună cu sistemul GPS şi softul special, se poate face harta recoltei, necesară în agricultura de precizie.

GHIDAREA AUTOMATĂ

Sistemul Smart Steer este o opţiune simplă pentru ghidarea automată a combinei. Un scanner cu laser distinge diferenţa între câmpul recoltat şi cel nerecoltat pe partea stângă a hederului şi ghidează combina, permiţând atât lucrul cu lăţimea maximă a hederului, cât şi asigurarea unui confort maxim operatorului, care se poate concentra la alte operaţii.
Sistemul Smart Steer
Sistemul New Holland Smart Steer
Alternativ, se pot folosi pentru ghidare fie sistemul EZ Pilot (care foloseşte un motor electric montat pe coloana volanului) sau sistemul integrat Intellisteer, care ghidează combina cu ajutorul unui semnal primit de la sateliţi. Asigurând compensarea terenului pe trei direcţii, sistemul este capabil să menţină direcţia corectă chiar şi pe teren denivelat. Pentru porumb sau floarea-soarelui se poate folosi şi sistemul de ghidare cu palpatori pe rândul de plante, simplu, ieftin şi capabil să menţină combina pe direcţia corectă şi să reducă oboseala operatorului şi pierderile de recoltă.
Palpatoare pentru ghidarea după rândul de plante
Palpatoare pentru ghidarea după rândul de plante
O COMBINĂ PENTRU ORICE TEREN (COMPENSAREA INCLINĂRII COMBINEI)

Sunt disponibile două modele CX 5000 şi 6000, cu cinci şi respectiv cu şase scuturători, cu casa oscilantă fixă sau cu sistem de compensare a înclinării terenului. Acesta din urmă, cunoscut ca sistemul „Smart Sieve“, imprimă sitelor o mişcare laterală, eliminând efectul inclinării laterale a combinei pe pante. Practic, se evită aglomerarea boabelor şi plevei spre peretele dinspre vale şi se uniformizează materialul pe sită, asigurând astfel o curăţare foarte bună a boabelor. Sistemul Smart Sieve poate compensa înclinări laterale de până la 25%. Pentru lucrul pe pante mari este disponibilă şi combina de pantă CX5090 Hillside, dotată cu două sisteme hidraulice: unul pentru corectarea transversală şi celălalt pentru orizontalizare pe axa longitudinală, putând compensa înclinări de 38% pe direcţia transversală a pantei, 30% în rampă şi 10% în pantă.
Combina CX5090 Hillside Heder Varifeed
Combina New Holland CX5090 Hillside Heder Varifeed
Sunt disponibile hedere pentru păioase High Capacity şi Varifeed (cu extensia cu 575 mm a masei de tăiere şi cu despicătoare de lan cu cuţite verticale acţionate hidraulic) cu lăţime de până la 9,15 m, hedere pentru porumb pe 6 şi 8 rânduri (cu tocător de tulpini şi cu adaptoare pentru floarea-soarelui), precum şi hedere speciale pentru floarea-soarelui. De asemenea, pentru soia se pot folosi hedere flexibile.

CONFORTUL OPERATORULUI ÎNSEAMNĂ EFICIENŢĂ ŞI SIGURANŢĂ

Transmisia hidrostatică, cutia de viteze comandată electric, cabina spaţioasă, cu suprafaţa vitrată mare care asigură vizibilitate maximă, cu scaun cu suspensie pe aer pentru operator şi pasager, compartimentul rece pentru alimente şi răcoritoare, instalaţia de climatizare şi sistemul audio, sistemul de iluminare sunt numai câteva dintre elementele care asigură confortul operatorului, dar şi siguranţa în exploatare. Pentru urmărirea maşinii, creşterea siguranţei şi uşurarea comenzilor sunt disponibile opţional o cameră video pentru mersul înapoi, montată pe coşul de paie şi alte două camere pentru cuplarea căruciorului hederului şi pe tubul de descărcare, care transmit imaginile la monitorul din cabină.

ACCESORII

Compresorul de aer, filtrul suplimentar de motorină şi separatorul de apă, kitul de conversie pentru porumb au devenit deja standard pe toate modelele New Holland comercializate în România.
Interior cabina operator Combina New Holland
Interior cabina operator Combina New Holland
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE